Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Folkets Hus och Parker om de nya restriktionerna: Slår hårt mot en sektor som redan blöder

De skärpta restriktioner som presenterats av regeringen idag kommer att slå hårt mot kulturen. Folkets Hus och Parker är oroade, och menar att det tidigare beslutade återstartsstödet nu snabbt måste stöpas om till ett rent krisstöd, för att rädda kultursektorn.

De nya restriktionerna som nu införs av regeringen innebär återigen ett hårt slag mot kulturområdet. Den återstart som precis påbörjats måste nu pausas på obestämd tid. Kombinerade restriktioner i form av vaccinationsintyg och avståndsregler, samt sänkta besökstak gör att arrangörernas förutsättningar blir än hårdare.

– Det återstartsstöd som riksdagen beslutat om för 2022 måste nu göras om till ett rent krisstöd för att rädda kulturbranschen som i rasande takt tappar sina intäkter, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker om de nya restriktionerna: Slår hårt mot redan drabbade arrangörer

Folkets Hus och Parker ser det rimliga i att införa nya restriktioner till följd av den ökade smittspridningen, men uttrycker oro för att arrangörerna åter kommer i kläm.

Folkets Hus och Parker ser regeringens besked om nya restriktioner som väntade, och kommer att göra vad man kan för att fortsatt bidra till att minska smittspridningen. Samtidigt ser man nya utmaningar för de egna arrangörerna och lokalhållarna.

– Vi och våra medlemsföreningar har tagit ett stort ansvar hela vägen, men det här skapar en mycket allvarlig situation för redan hårt drabbade arrangörer, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker redo för vaccinpass: ”Vi är beredda”

Folkets Hus och Parker ser införandet av vaccinpass på större evenemang som en rimlig skyddsåtgärd för att uppnå höjd säkerhet, utan att tvingas införa publiktak.

Regeringen meddelade vid en presskonferens idag att man föreslår ett införande av vaccinpass för evenemang med fler än 100 besökare från och med 1 december. Folkets Hus och Parker med över 500 medlemsföreningar i hela landet, ser detta som både väntat och rimligt med tanke på vad som sker i omvärlden.

– Vi har aldrig accepterat den förenklade bilden att exempelvis kulturarrangemang skulle vara riskverksamheter ur smittspridningssynpunkt, på det sätt som de gamla publiktaken gav sken av. ... Läs mer

Cirkus Cirkör på turné med Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker, i samarbete med Cirkus Cirkör, åker på turné med cirkusshowen Passa In. Turnépremiär på Sundsvalls Teater den 4 november.

Passa In är en cirkusshow för barn från 4 år och som handlar om samarbete, tillit och att hitta sin egen plats. Föreställningen är ordlös och fungerar utmärkt för grupper med olika språkbakgrunder. På flera av turnéstoppen får barnen möjlighet att själva prova på akrobatik, jonglering och lindans tillsammans med artisterna i samband med showen.

– Vi är så glada att få presentera den här varma och finurliga showen för Folkets Hus och parkers publik. ... Läs mer

Mamma Mu på turné med Folkets Hus och Parker

Föreställningen Mamma Mu bygger en koja är baserad på Jujja Wieslanders älskade barnbok, framförd av Teater Pero, med nyskriven musik av Ulf Eriksson. Nu väntar en höstturné med Folkets Hus och Parker. Turnépremiär i Skara den 26 oktober.

I denna uppsättning av Mamma Mu bygger en koja presenteras det kraxiga relationsdramat med värme, humor och ny musik. Föreställningen hade premiär i början av oktober och nu ska den redan ut på sin första turné, tillsammans med Folkets Hus och Parker.

-Vi på Teater Pero känner oss besjälade med denna lantbruksrebell till ko som ständigt hittar inspiration i barnen och deras lekar. ... Läs mer

En scen från Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones med Will Liverman och Angel Blue. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 23 oktober 2021

Folkets Hus och Parker gör historisk livesändning – första föreställningen skriven av en svart kompositör i Met-operans historia

Nästa lördag är publiken på svenska biografer med om ett historiskt ögonblick när vi livesänder Fire Shut Up in My Bones. Terence Blanchards opera är den första föreställningen skriven av en svart kompositör i Met-operans 138-åriga historia. Premiär 23 oktober kl 19.00.

Grammy Award–vinnande Terence Blanchard är en jazztrumpetare och kompositör som är mest känd för att ha jobbat med en mängd Spike Lee-filmer. Men han har också hyllats för sin operaversion av Charles M Blows kritikerrosade memoar Fire Shut Up in My Bones.

Medskapare till Met-föreställningen är James Robinson och Camille A Brown, som gjorde succé med Mets version av Porgy and Bess. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker livesänder Rocky Horror Show från Londons West End till biografer i Sverige

Perfekt till Halloween så kan biopubliken i Sverige se Rocky Horror Show live från Londons West End på 17 utvalda svenska biografer. Visas 28 oktober kl 20.45.

Rocky Horror Show med Strictly Come Dancing-vinnaren Ore Oduba i rollen som Brad och i regi av Christopher Luscombe gör succé på West End i London. Musikalen är fylld av tidlösa klassiker som Sweet Transvestite, Damn it Janet, och naturligtvis dansnumret Time Warp.

Richard O’Briens legendariska rock‘n’roll-musikal är en av världens mest populära musikaler. Den nuvarande turnén världen runt har setts av över 30 miljoner teaterbesökare.

Se biografer som visar, samt mer information: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-musikal/the-rocky-horror-show/ För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material: Daniel Söderberg Kommunikationsansvarig Live på bio 08-452 25 57 daniel.soderberg@folketshusochparker.se

Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. ... Läs mer

För en rimligare värld – en utställning om Folkets Hus och Folkets Park på turné

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det firar Folkets Hus och Parker med den nya utställningen För en rimligare värld – en utställning om Folkets Hus och Folkets Park, där vi lyfter vår betydelse för demokrati och utveckling i Sverige

Yttrandefrihet, allmän och lika rösträtt, rätt att organisera sig i föreningar och alla människors lika värde är de värderingar som utgjorde grunden när Folkets Hus och Folkets Park bildades i slutet av 1800-talet. Det var nödvändigt att bygga egna hus och skaffa egen mark för att man skulle kunna skapa demokratiska mötesplatser, där arbetet kunde bedrivas. ... Läs mer

Långsiktiga satsningar på kulturen avgörande vid återstart

Folkets Hus och Parker instämmer i de förslag på långsiktiga ekonomiska förstärkningar för kulturens återstart som på morgonen presenterades av regeringens särskilda utredare Linda Zachrison. Däremot anser man att pengarna som avsätts till kulturcheckar, skulle göra större nytta i att direkt stärka landets arrangörer.

I utredningen ”Från kris till kraft. Återstart för kulturen” som presenterades nu på morgonen, slår regeringens särskilda utredare Linda Zachrison fast att det kommer att krävas mångåriga förstärkningar för kulturlivet för att kunna klara av återstarten efter pandemin. Folkets Hus och Parker delar den synen.

– Återstartsutredningens förslag om att stärka kultursektorn med 3,9 mdkr under de kommande tre åren är mer än välkommet. ... Läs mer

21 konstnärer från Uppsala län ställer ut i Hargshamns Folkets Hus

En konstutställning med 21 konstnärer från Uppsala län arrangeras på Hargshamns Folkets Hus 5-10 oktober. Totalt kommer ett 60-tal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. Den konst som köps in placeras i någon av organisationernas 2 600 samlingslokaler.

– Vår målsättning med KONST ÅT ALLA är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker. ... Läs mer