Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Black Sabbaths sista konsert visas på Folkets Hus och Parkers biografer

Den 4 februari 2017 intog Black Sabbath scenen i sin hemstad Birmingham för att göra den 81:a och sista konserten i The End-turnén. Denna monumentala show var kulmen på en karriär som spänner över ett halvt sekel. Med premiär 27 september visas konserten på Folkets Hus och Parkers biografer.

Black Sabbath bildades 1968 och var pionjärer för det sound som skulle ligga till grund för genren heavy metal. Den utsålda konserten i Birmingham var avslutningen på en global turné som sågs av drygt en och en halv miljon personer.

Filmen ger fansen en nära och personlig berättelse om den sista, känslomässigt laddade konserten, där bandet spelar hits som Iron Man, Paranoid, War Pigs och många fler. ... Läs mer

Varför stoppas inte nazister från att genomföra hatmarscher på våra gator?

Förra helgen genomförde nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen en icke-tillståndsgiven demonstration i Göteborg. Syftet med denna var enligt NMRs ledare att testa och provocera polisen, skulle de ingripa eller inte mot denna olagliga hat-marsch på Göteborgs gator? NMR är nöjda, provokationen lyckades. En provokation som är en del i NMRs förberedelser inför deras demonstration 30 september. NMR har fått tillstånd att samlas utanför Svenska Mässan där Bok & Bibliotek pågår, marschera förbi synagogan samtidigt som den judiska högtiden Jom Kippur firas. Hur har detta beslut kunna tas?

Vi vill påminna om att nazister mördade omkring sex miljoner judar under förintelsen. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker kommenterar kulturbudgeten

I regeringens budget för 2018 får kulturen 8,3 miljarder kronor. Sedan 2014 har kulturen tillförts 1,4 miljarder kronor, vilket är en stor satsning inom kulturpolitiken.

– Det är oerhört viktigt att kulturområdet får ökade medel, särskilt idag då det är tydligt att grupperingar som använder kulturen för att exkludera inser kulturens kraft och kliver fram i denna fråga med avsikt att snäva in och begränsa. Politiker idag måste förstå att kulturpolitiken är lika viktig för demokratin som försvars- och utbildningspolitiken, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

En del av regeringens satsning är att tillföra femton miljoner kronor till Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern för att de ska kunna genomföra digitala sändningar. ... Läs mer

Kom hit! med Cirkus Saga ger sig ut på turné

Fyra tokiga karaktärer flyttar ihop. De upptäcker snart att det inte alltid är så lätt att komma överens. Kommer de bli vänner trots knasiga missförstånd? Och vad är det som gömmer sig i den blå väskan? Publiken får följa med på ett cirkusäventyr där de är med och hjälper karaktärerna att komma till rätta i sitt nya liv tillsammans. Turnén inleds 15 september i Alafors.

Kom hit! är en interaktiv föreställning med nycirkus och levande musik som hela tiden stegras ikapp med att käglorna far mot taket.

–  Det ska bli jätteroligt att åka på turné i hela landet med Kom hit! ... Läs mer

Marhaba hej! med Nadin och Gabriel på höstturné i folkets hus

När Gabbe en dag får en ny granne, Nadin, blir det inte alls som han tänkt sig, Nadin är helt annorlunda än han själv; hon pratar högt på ett främmande språk och trummar och har fest när det är läggdags i huset. 12 september är det turnéstart i Limhamns Folkets Hus.

– Vi längtar efter att spela föreställningen för en ny publik på nya platser denna höst. Det är viktigt för oss att sjunga och prata med barnen om kulturkrockar och skillnader. Hur det är att komma till ett nytt land och leva i en ny kultur. I frågestunden som vi har med publiken efter föreställningen dyker det alltid upp viktiga frågor, säger Nadin Al Khalidi. ... Läs mer

Snövit, sköna sjuan och styvmorsan – en fartfylld föreställning med Big Wind

I denna familjeföreställning får publiken möta Snövit, prinsen och styvmorsan men också nya spännande karaktärer som frodiga Tant Svea, Allt-i-allon Kluck, en rock´n rolldoftande fé och så gänget Sköna Sjuan, de där sju som inte trivdes i staden utan bosatt sig i skogen. Spegeln och sanningarna den uttalar har förstås en viktig roll i dramat. Och hur ska det gå för Snövit och Prinsen, får de varandra på slutet?

– I vår version av Snövit är inte karaktärerna svartvita som i den klassiska sagan utan mer nyanserade, vilket gör att publiken får fundera över vem som är ond eller god egentligen. ... Läs mer

Exklusiv konsert med Pink Floyds frontman David Gilmour visas på Folkets Hus och Parkers biografer

45 år efter att David Gilmour och Pink Floyd filmade konsertklassikern Live at Pompeii i den legendariska romerska amfiteatern, återvände Gilmour för två spektakulära konserter. Folkets Hus och Parker visar en film som innehåller höjdpunkterna från båda konserterna på biografer i Sverige.

David Gilmour – Live at Pompeii är en audiovisuell upplevelse med laser, pyroteknik och en gigantisk cirkelformad filmduk. På den visas specialproducerade filmer som kommenterar vissa av låtarna. Under två kvällar fick de 2600 konsertbesökarna njuta av musik i en spektakulär inramning.

Konsertfilmen innehåller höjdpunkter från båda konserterna och är filmade i 4K av regissören Gavin Elder.Konserten innehåller låtar från Davids hela karriär, liksom Pink Floyd-klassiker, som One of These Days, som också framfördes vid den klassiska showen 1971. ... Läs mer

Spännande teaterhöst för den unga teaterpubliken att se fram emot i hela landet

Folkets Hus och Parker presenterar stolt höstens barnteaterföreställningar. Marhaba hej, nycirkus och levande musik med Kom hit, teater för de allra yngsta med Ludde och hans lillasyster, Snövit i ny tappning och succéföreställningen Det stora Äventyret med Eva Funck & Hönapöna turnerar allesammans i folkets husen under hösten. – Vi vill ge barn i hela Sverige möjlighet att tillsammans med andra få uppleva olika former av scenkonst. Att lära sig respektera varandras olikheter, utvecklas, skratta och ha roligt tillsammans är något som scenkonsten i allra högsta grad kan hjälpa till med, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

HÖSTENS FÖRESTÄLLNINGAR

DET STORA ÄVENTYRET MED EVA FUNCK & HÖNAPÖNA

I det fjärran Honungslandet är alla blommor på väg att försvinna. ... Läs mer

Erik Lundin, Cherrie och Babak Azarmi på höstturné med konsert- och workshopserie för unga i Folkets Hus

I samarbete med TRANS94 och AF presenterar Folkets Hus och Parker ”Third Culture Kids – dröm, mod, egen”. En gratis konsert- och workshopserie för unga mellan 15-25 år, med de hyllade och prisbelönta artisterna Erik Lundin och Cherrie samt kreatören Babak Azarmi i spetsen. Turnén genomförs i sex stycken Folkets Hus. Premiär 23 september i Kungsmarken, Karlskrona. TRANS94 (tidigare RMH) är ett kreativt bolag med ambitionen att skapa kulturella uttryck istället för att följa dem. De har under senare år bl.a. arbetat med artisterna Erik Lundin, Cherrie och Silvana Imam. TRANS94 har under tio år med försiktiga och självklara steg framåt utvecklat sitt självständiga arbetssätt till att bli samtidens norm inom en industri som ständig förändras. ... Läs mer

Skatteverket gör felaktig tolkning av momssatser på kulturverksamhet

Skatteverket kom i april fram till att det är skillnad på scenkonst och scenkonst. De har fattat ett beslut som innebär att scenkonst som direktsänds på biograf har sex procent moms medan scenkonst visad i repris på samma bio har 25 procent moms. Folkets Hus och Parker kräver nu att Skatteverket ändrar sina skrivningar så att de stämmer överens med regeringens direktiv och inte motarbetar avsikten med kulturpolitiken som bland annat innebär att göra kvalitetskultur tillgänglig för fler. Idag har Folkets Hus och Parker ansökt om förhandsbesked i denna fråga från Skatteverket.

Den 1 januari 2017 höjdes skattesatsen för entré till biografföreställning från 6 till 25 procent. ... Läs mer