Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Välkommen till invigningen av verket Gränslandet av Åsa Cederqvist i Heby Folkets Park

Den 19 augusti invigs Gränslandet – ett nytt permanent konstverk för Heby Folkets Park av konstnären Åsa Cederqvist. Konstverket är resultatet av ett nära samarbete mellan Statens konstråd, konstnären och folkparken som samma dag fyller 100 år samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Gränslandet – utgår från platsens historia och från traktens material, inte minst leran och teglet. Nu finns de här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

När: 19 augusti 2022, kl. 17.00–19.30

Var: Heby Folkets Park

Färdsätt: Gratis bussar från Uppsala eller Stockholm, egen bil eller tåg. Promenadavstånd från Heby station ca 15–20 min. ... Läs mer

Tessan-Maria Lehmussari 2020 års Jenny Lind-stipendiat.

Jenny Lind firar 200 år med jubileumsturné

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademin presenterar stolt Tessan-Maria Lehmussaari som 200-årsjubiléets Jenny Lindstipendiat.  Sverigeturnén har premiär på Alfvéngården i Leksand den 16 juli.

2020 var det 200 år sedan Jenny Lind föddes. Tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademin utsåg Folkets Hus och Parker sopranen Tessan-Maria Lehmussaari till det årets Jenny Lind-stipendiat. Tanken var att genomföra en jubileumsturné i Nordamerika och Sverige men pandemin satte stopp för planerna i två år. Men nu – 2022 – blev det äntligen av!

Under juni månad har Tessan-Maria Lehmussaari rest runt i USA och Kanada med sitt konsertprogram. ... Läs mer

Carl-Einar Häckner på turné med Folkets Hus och Parker

Vi har trollkonstnärer, komiker, musiker, varietéartister och så har vi Carl-Einar Häckner, som är allt på samma gång. Nu åker han på turné med föreställningen I förlångtbortaland. Premiär den 8 juli i Vetlanda Folkets Park.

-Det är tidlöst att uppträda i folkparker. Jag tycker jag passar in i den miljön med min underhållning, säger Carl Einar Häckner om sin kommande turné med Folkets Hus och Parker.

Genom tidlöst trolleri, visor, dråplig humor får vi följa med på en resa till ”Förlångtbortaland”. Berättelsen tar avstamp i farmors vardagsrum och en borttrollad ramlösa-kapsyl som Carl-Einar fortfarande letar efter. ... Läs mer

Dramaten turnerar med Folkets Hus och Parker

I ett nytt samarbete med Dramaten presenterar Folkets Hus och Parker barnföreställningen Världen runt Rut av Petter Lennstrand. Turnén har premiär i Lilltorpet, Falun, den 5 juli.

 I Världen runt Rut möter publiken katten Rut som gått vilse. Vägen hem blir en spännande upptäcktsfärd där hon möter det ledsna Ogräset, den ensamma Rondellkungen, blomman med sina törstiga blombebisar och en hackspett som tappat något värdefullt.

– Det är kul att Dramaten tar steget ut till folkparkerna i sommar, så fler får möjlighet att hänga med detta härliga gäng. En riktig feelgood-raket för alla åldrar, säger regissören Petter Lennstrand

Petter Lennstrand är dockspelare, regissör, manusförfattare, karaktärsdesigner och tv-producent. ... Läs mer

Trög omstart bekräftas av undersökning

Så många som var tredje person har inte hittat tillbaka till kulturen efter pandemin. Detta bekräftas av undersökningen Framtidens kulturkonsumtion, som tagits fram av Insight Intelligence på uppdrag av Folkets Hus och Parker, Svensk Scenkonst, Göteborgsoperan och Helsingborgs stad.

Trots att pandemirestriktionerna slopades för flera månader sedan, går det trögt i återstarten av kulturen. Tendensen oroar många kulturaktörer.

—Undersökningen visar att närmare 3 av 10 ännu inte återgått till att konsumera fysisk kultur. Det visar att återstarten av kulturen är en lång process och att det finns behov av statliga stimulansstöd även framöver, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Svensk ledamot i styrelsen för Europas största biografnätverk

Sverige får en tydligare närvaro i europeiska biografsammanhang. Som enda svensk tar nu Mathias Holtz på Folkets Hus och Parker plats i styrelsen för Europas största biografnätverk Europa Cinemas, något som bådar gott, inte minst för mängder av mindre och större biografer i hela landet.

Europa Cinemas är Europas största biografnätverk med 1 231 biografer med 3 083 salonger, fördelade över 44 länder. Att Sverige nu tar en plats i organisationens styrelse, är något av ett trendbrott, som banar väg för en bredare representation och förnyat synsätt i organisationen.

– Jag är väldigt nöjd med att Mathias Holtz tagit plats i styrelsen. ... Läs mer

Publikfavoriterna Pettson och Findus på turné

Publiken får inte nog! För andra året i rad åker den populära föreställningen Sjung med Pettson och Findus ut på turné med Folkets Hus och Parker. Som vanligt kommer det vara lika många vuxna som barn som sjunger med i sångerna. Ung som gammal gillar Pettson och Findus. Turnéstart i Nävekvarn den 28 juni.

Under sina 26 år som Pettson har Sven Hedman gjort över 2000 föreställningar och skrivit mer än 70 sånger, och dessa är stommen i föreställningarna. Fanny Wistrand är med sin musikalitet och sitt levande kroppsspråk den perfekta Findus – busig och sprallig, precis som Findus är. ... Läs mer

Agrippina från Drottningholms Slottsteater

Premiär för Drottningholms Slottsteater på bio

Nu når Drottningholms Slottsteater ut till en större publik när de för första gången visar en opera på bio. Förra årets hyllade föreställning Agrippina filmades och visas i samarbete med Folkets Hus och Parker på bio i Sverige. Premiär 26 augusti.

– Filmen låter oss komma riktigt nära verket. Vi får njuta av orkestern som spelar med stringens under ledning av Francesco Corti och en internationell cast av yttersta världsklass, säger Anna Karinsdotter, teaterchef.

Barockoperan Agrippina av Händel spelades på Drottningholms Slottsteater förra sommaren och hyllades av kritiker och publik. På grund av pandemin var publiken begränsad, men det kompenseras nu med biovisningar i hela landet. ... Läs mer

Hela Sverige väljer sina nya landskapsrätter

 Sveriges 21 landshövdingar har nu engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider – samt en ny huvudstadsmåltid. Menyerna arbetas fram under detta år för att kunna serveras lokalt under 2023 och dessutom presenteras i Stockholm som utnämnts till ”Europas gastronomiska huvudstad – European Capital of Gastronomy 2023”.

De tre akademierna; Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har gemensamt tagit initiativet till denna satsning på svenska Landskapsrätter.

– Ambitionen är en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus, säger Carl Jan Granqvist som här representerar Gastronomiska Akademien. ... Läs mer

Uttalande från Folkets Hus och Parkers föreningsstämma: Vi behöver en kraftfull demokratisk mobilisering

Vi har länge tagit den svenska demokratin för given, och tänkt att den mår bra och är säker. Vi ser nu fler och fler tecken på att det går åt fel håll, och att det brådskar att komma till undsättning. Vi behöver alla bli en del av lösningen på demokratins kris.

I långt över 100 år har Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar befunnit sig mitt i den svenska demokratins epicentrum. Politiska möten, folkligt engagemang, studiecirklar, protestmöten, kulturverksamhet och människors möten. Hos oss har samhällsförändringar tagit form, människors framtid ljusnat, och drömmar fått kraft.

Även om de flesta tycker att det är viktigt att försvara demokratin, är förtroendet för politiker och media oroväckande lågt. ... Läs mer