Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Riksteatern samarbetar med Folkets Hus och Parker och livesänder en teaterföreställning på bio för första gången

För första gången i Riksteaterns historia kan man se samma föreställning på 28 svenska orter samtidigt, från Kiruna i norr till Osby i söder. 23 november står fyra mogna män på en scen i Finland men publiken sitter på biografer runtom i Sverige. Livesändningen är ett samarbete med Folkets Hus och Parker.

På Tammerfors Arbetarteater spelas den vemodiga men humoristiska föreställningen Män i mogen ålder. Med på scen är också orkestern Kiharakolmio som spelar låtar av Finlands mest kända schlagerartist Juha Watt Vainio. Föreställningen handlar om fyra män som befinner sig på en vindpinad ö i sjön Saimen där de delar minnen, förhoppningar och sina mest känslosamma drömmar med varandra. ... Läs mer

Säsongspremiär för livesänd balett från Moskva på bio i Sverige

Den 11 november 16.00 direktsänder Folkets hus och Parker baletten Sylfiden från den anrika Bolsjojteatern i Moskva. De ledande rollerna dansas av premiärdansarna Anastasia Stashkevitj och Semyon Chudin.

Sylfiden är en av världens äldsta kända baletter och en pärla i den danska Bournonville-stilen. Uppsättningen är det ultimata romantiska mästerverket, återskapat för Bolsjoj av Bournonville-experten Johan Kobborg.

I denna balett introducerades ballerinans speciella kjol, tutu, som formgavs av Eugène Lami. I rollen som sylfiden bär ballerinan en vit tutu med flera lager tunn tyll. Sylfiden kom att inleda den romantiska eran inom balettkonsten.

Baletten hade urpremiär i Paris den 12 mars 1832. ... Läs mer

Hitchcock-inspirerad opera livesänds på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker livesänder den nyskapande operan Marnie från Metropolitan i New York den 10 november. Den Alfred Hitchcock-inspirerade föreställningen hade en väldigt kritikerhyllad USA-premiär på Met för två veckor sedan.

Nico Muhlys föreställning bygger på Winston Grahams roman, som i sin tur inspirerade Alfred Hitchcocks spännande thriller Marnie. Operan hade sin USA-premiär på Met den 19 oktober.

Isabel Leonard gör titelrollen mot Christopher Maltman som hennes utpressande make Mark Rutland, Iestyn Davies är hans bror Terry, Janis Kelly är fru Rutland, och hyllade mezzosopran Denyce Graves är Marnies mor. Robert Spano gör sin Met-dirigentdebut. ... Läs mer

Hiphopbussen med Redline Recordings på höstturné

Hiphopbussen ger sig ut igen efter succéturnén i augusti. Målet är att träffa ungdomar och ge dem möjligheten att sätta ord på sin situation och prata om vad de vill förändra på just sin ort, utan att komma med pekpinnar och rätta svar. Rent praktiskt handlar det om workshops i grunderna för låtskrivande, textbearbetning och att producera beats. Hiphopbussen är ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, ABF och Redline Recordings. Turnépremiär 16 november i Bagarmossen Folkets Hus.

Bröderna Salla Salazar och Masse Salazar, grundare Redline Recordings. Foto: Oliver Martin Henriquez

– När vi turnerade med Hiphopbussen i somras kom massor med unga som vill hitta sätt att få utlopp för sin kreativitet och frågor de brinner för. ... Läs mer

Stjärntenoren Jonas Kaufmann sjunger live på bio i Sverige

Jonas Kaufmann återvänder till Met för att under endast fyra föreställningar göra rollen som Dick Johnson i Puccinis Flickan från vilda västern. Lyckligtvis livesänds en av dessa till 83 av Folkets Hus och Parkers biografer, 27 oktober kl 19.00.

Sopranen Eva-Maria Westbroek gör rollen som Puccinis pistolviftande hjältinna Minnie i detta romantiska vilda västern-epos, tillsammans med stjärntenoren Jonas Kaufmann som banditen Dick Johnson.

Kaufmann gör sin Met-debut som Dick Johnson. Han är van huvudrollsinnehavare på Met och har tidigare synts i bland annat Wagners Parsifal och Valkyrian, samt Gounods Faust. Han gjorde Met-debut 2006 som Alfredo i Verdis La Traviata. ... Läs mer

Coldplay-dokumentär visas på svenska biografer – under en dag

Ett av världens största band delar för första gången med sig av sin 20-åriga historia. Missa inte dokumentärfilmen om Coldplay som endast visas en dag på Folkets Hus och Parkers biografer: den 14 november.

Dokumentären följer bandets otroliga resa från replokalen i ett trångt studentrum och spelningar på små pubscener i Camden till fullsatta arenakonserter runt hela världen. Filmen är regisserad av Mat Whitecross, skapare av den hyllade Oasis-dokumentären Supersonic, som har filmat både liveuppträdanden och livet bakom scenen under turnén A Head Full of Dreams.

I filmen ser vi också aldrig tidigare visat material från bandets 20-åriga historia. ... Läs mer

Burger Princess med Banditsagor på höstturné i Folkets Hus

Burger Princess är en modern tolkning av sagan Prinsessan på ärten. Tiden har kommit för drottningen att hitta en passande prinsessa till sitt rike. Drottningen har mycket speciella krav och inte ens efter en reklamkampanj på tv dyker en passande prinsessa upp. Samtidigt står en flicka och steker hamburgare i en annan del av staden.Hon skulle inte ha något emot att byta hamburgarnas stekos mot något annat. Turnépremiär 20 oktober i Ronneby.

Burger Princess är en modern tolkning av folksagan Prinsessan på ärten. I föreställningen får publiken följa en skarp, modig och handlingskraftig ung flicka som upptäcker en helt ny och främmande värld. ... Läs mer

Efterlängtad opera återuppstår efter 20 år och direktsänds på bio i Sverige

Operan Simson och Delila av Camille Saint-Saëns har inte spelats på Met de senaste 20 åren. Nu är den äntligen tillbaka och kritikerna älskar den! 20 oktober 19.00 visar Folkets Hus och Parker föreställningen live på bio i Sverige.

Regissören Darko Tresnjak vann en Tony för A Gentleman’s Guide to Love & Murder. Han gör sin Met-debut som regissör av Simson och Delila.

Titelrollerna i Camille Saint-Saëns bibliska epos görs av den lettiska mezzo-sopranen Elīna Garanča och den franska tenoren Roberto Alagna. Paret kunde senast ses live på bio 2010 i den hyllade direktsändningen av Bizets Carmen. ... Läs mer

Cliff Richards 60-årsjubileumskonsert direktsänds på bio i Sverige

Cliff Richard firar 60 år som artist och bjuder in biopubliken till ett stort firande. Konserten 60th Anniversary Tour livesänds den 12 oktober, två dagar innan Cliff Richards 78-årsdag, på femton av Folkets Hus och Parkers biografer.

”Jag har de underbaraste fansen och att kunna dela denna speciella kväll i Manchester med så många människor i hela världen känns som en stor gåva för mig. Jag kan knappt vänta!”, säger Cliff Richard.

Cliff Richard är en av Englands största popstjärnor genom tiderna. Han har släppt hela 103 album och 123 singlar, och är den ende brittiska popartist som haft listettor i varje decennium – från 1950-talet till slutet av 1900-talet. ... Läs mer

Säsongspremiär för opera på bio – hyllade Aida är först ut från Met

”Anna Netrebko och Anita Rachvelishvili är en makalös duo”, skriver The New York Times efter förra veckans premiär av Aida på Met. Operastjärnorna inleder Met-säsongen på bio med att göra huvudrollerna i operornas opera ­– Aida av Verdi. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till hela 96 biografer i Sverige, 6 oktober 19.00.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för väldigt många i Sverige, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer