Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Calle Nathanson till ABF

Stockholm Calle Nathanson har idag meddelat att han den 10 april nästa år lämnar sin tjänst som vd för Riksorganisationen Folkets hus och Parker, för att tillträda som koncernchef och studieombudsman på ABF Stockholm.

Calle Nathanson har i närmare 10 år varit vd för Folkets Hus och Parker, under en tid som inte saknat vare sig kulturpolitiska eller samhällspolitiska utmaningar.

– Calle har gjort ett fantastiskt arbete med att utveckla och leda organisationen och dess mångfacetterade verksamhet, tillsammans med styrelse, personal och medlemmar.

Han har tagit en aktiv roll i den kulturpolitiska debatten, och alltid lyft fram betydelsen av mötesplatser i hela landet, samt vikten av konst, kultur och bildning som en grundläggande och omistlig del i vår demokrati. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker kritiska till nedskärningar på kultur och folkbildning

Nedskärningar på kultur och folkbildning är fel väg att gå i en kris. Det anser Folkets Hus och Parker som menar att regeringens kulturbudget riskerar att försämra och försvåra läget för både privatpersoner och en fortfarande svårt sargad kultursektor.

– I en tid när ekonomin går på knäna och den privata ekonomin är hårt ansträngd, väljer regeringen att skära ner på kultur och folkbildningen. Det är anmärkningsvärt. Att ta bort fri entré på museerna, krympa finansieringen till public service, sänka anslagen till folkbildningen med en halv miljard kronor samt minska den statliga satsningen på kulturskolorna kommer att slå hårt mot familjer och unga vuxna, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Pressbild för filmen Neil Young: Harvest Time (premiär 1 december)

Neil Young: Harvest Time visas exklusivt på bio

Folkets Hus och Parker ger en tidig julklapp till alla Neil Young-fans. För att fira 50-årsjubileet av Youngs bästsäljande album Harvest visas dokumentärfilmen Harvest Time, med en exklusiv personlig introduktion från Young enbart till biopubliken. Filmen visas på utvalda biografer i Sverige med premiär 1 december.

Dokumentärfilmen Neil Young: Harvest Time skapades mellan januari och september 1971. Den tar oss med på en resa till Neil Youngs gård i norra Kalifornien, till London för ett ikoniskt framträdande med London Symphony Orchestra och till Nashville där Neil Young jobbade med Harvest-plattan. Filmen innehåller material som aldrig har visats tidigare. ... Läs mer

Ett portätt från en scen ur föreställningen "La Traviata".

La traviata livesänds från The Met till biografer i hela Sverige

”Soprano Nadine Sierra is making history in the opera world”, skriver pressen i USA och hyllar premiären av La Traviata. 5 november kl 18.00 livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen från New York till biografer i Sverige.

Sopranen Nadine Sierra har rollen som den självuppoffrande kurtisanen Violetta, en av operahistoriens största hjältinnor, i en produktion av Tony Award-vinnaren Michael Mayer.

I denna tragedi av Verdi får vi även se tenoren Stephen Costello, som den självupptagne älskaren; barytonen Luca Salsi som hans missnöjde far och maestro Daniele Callegari som dirigent.

Sopranen Renée Fleming är värd under livesändningen och håller i pausintervjuerna. ... Läs mer

De populära trollsyskonen Kotte & Vera på turné

Trollsyskonen Kotte och Vera har trollbundit barnpubliken i flera år. Nu åker de på turné med Folkets Hus och Parker. Det blir ett fartfyllt äventyr med både bus, sång och skattjakt. Premiär i Fredriksberg den 29 oktober.

 

Kotte och Vera ska storstäda skogen. Vera tycker det är supertråkigt att städa och hittar på en massa tokiga undanflykter. Kotte är listig och får till slut Vera att hålla i en sopborste.

– Vi vill på ett roligt, tokigt och busigt sätt lära barn om sopsortering. Vi längtar efter att få träffa alla härliga barn igen, säger skådespelarna Tony och Anna Samil (Kotte och Vera). ... Läs mer

JOMPA bjuder in till hiphopsagornas värld

JOMPA har flera års erfarenhet av att skapa musik, texter och ramsor tillsammans med barn. Nu har han satt ihop en ny rapshow – Välkommen till Hiphopsagornas värld – som ska ut på en Norrlandsturné med Folkets Hus och Parker.

JOMPA (John Landenfelt) är välkänd för att skapa pedagogisk, mångbottnad och underhållande hiphop för hela familjen. Publiken får testa sina rimkunskaper och delta aktivt både med sina kroppar och röster när JOMPA showar loss.

Välkommen till Hiphopsagornas värld är en unik, lärorik och svängig show för barn från 4 år och innehåller genusmedvetna musiksagor om bland annat vänskap, trafikregler och att våga ta sin egen väg. ... Läs mer

Ett självporträtt av Liam Gallagher från dokumentärfilmen "Liam Gallagher - Knebworth 22".

Liam Gallagher återvänder till Knebworth i ny biofilm

Knebworth 22 är en sprillans ny dokumentär- och konsertfilm som bygger på Liam Gallaghers enorma Knebworth-konserter i somras. Filmen visas på bio under en väldigt begränsad tid. Premiär på utvalda Folkets Hus och Parker-biografer 17 november.

26 år efter Oasis historiska konserter på Knebworth trotsade Liam Gallagher alla förväntningar och återvände till platsen för två konserter. 170.000 fans kom till de utsålda konserterna och i samband med det släpptes även soloalbumet C’mon You Know, som blev Liams tredje förstaplats på albumlistorna i England.

Knebworth 22 är en ny långfilmsdokumentär som följer Liam Gallagher till Knebworth med nya intervjuer, inblick bakom scenen och konsertmaterial med hela 20 kameravinklar. ... Läs mer

Ett porträtt av rymdsonden Oppy (Opportunity) från filmen Good Night Oppy.

Good Night Oppy visas på bio i Sverige

Kritikerhyllade Good Night Oppy berättar den sanna historien om Opportunity – en rover (rymdrobot) som skickades till Mars år 2004 för ett 90 dagars uppdrag, men som lyckades överleva på planeten i hela 15 år. Biopremiär 4 november.

Följ med på Oppys banbrytande resa på Mars och det anmärkningsvärda bandet som uppstår mellan roboten och dess skapare miljontals mil bort, i en spännande och gripande dokumentärfilm som för tankarna till både Wall-E och The Martian.

Presscitat: ”A heartwarming crowd-pleaser. It’s impossible to watch this lovely space escapade without shedding some tears” – RogerEbert.com

”An exciting, educational and entertaining film, set to instil wonder in audiences of just about any age” – POV Magazine

“This is the most inspirational movie about space travel and space exploration that I have seen in years” – Firstshowing.net

”An irresistible American success story of teamwork, dedication, brainpower, and resolve. ... Läs mer

Cirkusshowen Trassligt turnerar med Folkets Hus och Parker

Trassligt är en cirkusshow med Cirkus Cirkör för de yngre barnen och som handlar om hjälpsamhet, tillit och om rätten att vara sig själv. Vi får träffa tre karaktärer som tillsammans lyfter, stödjer och snurrar varandra genom det virrvarr som är livet. Nu ska Trassligt på turné med Folkets Hus och Parker med start i Söråker den 27 oktober.

Ibland kan man fastna, men kanske kan vi trassla ut varandra? Genom lindans, parakrobatik och jonglering tar artisterna med publiken på en cirkusupplevelse som sätter igång tankar och idéer, något för alla att fundera på. Vem är jag utan andra och vad kan vi uppnå tillsammans? ... Läs mer

Arabiska Teatern på turné med Folkets Hus och Parker

Arabiska Teaterns familjeföreställning Hjältinnor vill inspirera tjejer och killar till att göra vad de vill med sina liv, och att drömma och leva stort.  Nu ska Hjältinnor på turné med Folkets Hus och Parker med start i Hallunda den 2 oktober.

Hjältinnor handlar om trettonåriga Leyla som gör ett skolarbete om arabisktalande kvinnor som har förändrat världen. Det är kvinnor som har gjort modiga saker, kämpat mot fördomar och förlegade strukturer. Kort och gott kvinnor som är hjältinnor!

– Nu bjuds vi på 40 minuter efterlängtad liveteater, om att våga tro på sig själv och stå emot omvärldens krav. ... Läs mer