Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Förintelsens minnesdag uppmärksammas med filmen Denial

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra minnet av Förintelsens offer. 28 januari – i samband med Förintelsens minnesdag, bjuder Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker in till en exklusiv visning på tio biografer från norr till söder av filmen Denial. Filmen följs av ett livesänt samtal med historikern Deborah Lipstadt och journalisten Willy Silberstein.

Under samtalet kommer publiken på biograferna ha möjlighet att ställa frågor till Deborah,  inbjuden av Forum för levande historia, i samband med Förintelsens minnesdag.

– Det är absurt att Deborah Lipstadt tvingades bevisa att Förintelsen ägt rum. ... Läs mer

Operastjärnan Anna Netrebko hyllas som Adriana Lecouvreur – visas live på bio i Sverige

”Anna Netrebko är den ultimata divan… att se henne leva och dö i Adriana Lecouvreur är inte bara det bästa denna säsong utan även en höjdpunkt under ett helt livs operaupplevelser”, skriver Observer efter premiären på Met. Netrebko hyllas unisont för titelrollen som hon sjunger för första gången på Met. Folkets Hus och Parker livesänder den efterlängtade föreställningen på bio 12 januari 19.00.

Adriana Lecouvreur handlar om den stora 1700-talsskådespelerskan som blir kär i krigarhjälten Maurizio, spelad av Piotr Beczała.

Gianandrea Noseda dirigerar Cileas tragedi, i regi av Sir David McVicar. Handlingen är delvis förlagd till en fungerande kopia av en barockteater. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker får rätt i Högsta Förvaltningsdomstolen

Skatteverket gjorde i oktober 2017 en bedömning att det är skillnad på scenkonst och scenkonst. Ett beslut som innebar att en scenkonstföreställning som direktsändes på biograf skulle ha sex procent moms medan samma föreställning visad i repris hade 25 procent. Folkets Hus och Parker överklagade Skatteverkets beslut och idag har besked kommit från Högsta Förvaltningsdomstolen att Skatteverket gjort fel, även repriser av scenkonstföreställningar ska omfattas av sex procent moms.

– Detta är verkligen glädjande och ett självklart beslut. Det är både orimligt och inkonsekvent att reprisen av en direktsänd föreställning med exakt samma innehåll ska beskattas med högre moms. ... Läs mer

Konsert med världsfenomenet BTS på Folkets Hus och Parkers biografer

Det sydkoreanska K-popbandet BTS har genom sina framträdanden och hur de interagerar med sina fans blivit ett globalt fenomen. De har miljontals fans över hela världen, har haft listettor i en mängd länder, sålt ut världsturnéer och har vunnit prestigefyllda Billboard Music Awards. Deras turné var den mest populära musikturnén globalt under 2018. Nu kommer filmen från turnéns öppningskonsert i Seoul på bio – och visas endast under en dag.

Bandets dokumentär BTS: Burn The Stage sålde ut biografer i Sverige och övriga världen för en månad sedan. Nu kommer en rykande färsk konsertfilm från turnén, från Seoul. ... Läs mer

Riksteatern samarbetar med Folkets Hus och Parker och livesänder en teaterföreställning på bio för första gången

För första gången i Riksteaterns historia kan man se samma föreställning på 28 svenska orter samtidigt, från Kiruna i norr till Osby i söder. 23 november står fyra mogna män på en scen i Finland men publiken sitter på biografer runtom i Sverige. Livesändningen är ett samarbete med Folkets Hus och Parker.

På Tammerfors Arbetarteater spelas den vemodiga men humoristiska föreställningen Män i mogen ålder. Med på scen är också orkestern Kiharakolmio som spelar låtar av Finlands mest kända schlagerartist Juha Watt Vainio. Föreställningen handlar om fyra män som befinner sig på en vindpinad ö i sjön Saimen där de delar minnen, förhoppningar och sina mest känslosamma drömmar med varandra. ... Läs mer

Säsongspremiär för livesänd balett från Moskva på bio i Sverige

Den 11 november 16.00 direktsänder Folkets hus och Parker baletten Sylfiden från den anrika Bolsjojteatern i Moskva. De ledande rollerna dansas av premiärdansarna Anastasia Stashkevitj och Semyon Chudin.

Sylfiden är en av världens äldsta kända baletter och en pärla i den danska Bournonville-stilen. Uppsättningen är det ultimata romantiska mästerverket, återskapat för Bolsjoj av Bournonville-experten Johan Kobborg.

I denna balett introducerades ballerinans speciella kjol, tutu, som formgavs av Eugène Lami. I rollen som sylfiden bär ballerinan en vit tutu med flera lager tunn tyll. Sylfiden kom att inleda den romantiska eran inom balettkonsten.

Baletten hade urpremiär i Paris den 12 mars 1832. ... Läs mer

Hitchcock-inspirerad opera livesänds på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker livesänder den nyskapande operan Marnie från Metropolitan i New York den 10 november. Den Alfred Hitchcock-inspirerade föreställningen hade en väldigt kritikerhyllad USA-premiär på Met för två veckor sedan.

Nico Muhlys föreställning bygger på Winston Grahams roman, som i sin tur inspirerade Alfred Hitchcocks spännande thriller Marnie. Operan hade sin USA-premiär på Met den 19 oktober.

Isabel Leonard gör titelrollen mot Christopher Maltman som hennes utpressande make Mark Rutland, Iestyn Davies är hans bror Terry, Janis Kelly är fru Rutland, och hyllade mezzosopran Denyce Graves är Marnies mor. Robert Spano gör sin Met-dirigentdebut. ... Läs mer

Hiphopbussen med Redline Recordings på höstturné

Hiphopbussen ger sig ut igen efter succéturnén i augusti. Målet är att träffa ungdomar och ge dem möjligheten att sätta ord på sin situation och prata om vad de vill förändra på just sin ort, utan att komma med pekpinnar och rätta svar. Rent praktiskt handlar det om workshops i grunderna för låtskrivande, textbearbetning och att producera beats. Hiphopbussen är ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, ABF och Redline Recordings. Turnépremiär 16 november i Bagarmossen Folkets Hus.

Bröderna Salla Salazar och Masse Salazar, grundare Redline Recordings. Foto: Oliver Martin Henriquez

– När vi turnerade med Hiphopbussen i somras kom massor med unga som vill hitta sätt att få utlopp för sin kreativitet och frågor de brinner för. ... Läs mer

Stjärntenoren Jonas Kaufmann sjunger live på bio i Sverige

Jonas Kaufmann återvänder till Met för att under endast fyra föreställningar göra rollen som Dick Johnson i Puccinis Flickan från vilda västern. Lyckligtvis livesänds en av dessa till 83 av Folkets Hus och Parkers biografer, 27 oktober kl 19.00.

Sopranen Eva-Maria Westbroek gör rollen som Puccinis pistolviftande hjältinna Minnie i detta romantiska vilda västern-epos, tillsammans med stjärntenoren Jonas Kaufmann som banditen Dick Johnson.

Kaufmann gör sin Met-debut som Dick Johnson. Han är van huvudrollsinnehavare på Met och har tidigare synts i bland annat Wagners Parsifal och Valkyrian, samt Gounods Faust. Han gjorde Met-debut 2006 som Alfredo i Verdis La Traviata. ... Läs mer

Coldplay-dokumentär visas på svenska biografer – under en dag

Ett av världens största band delar för första gången med sig av sin 20-åriga historia. Missa inte dokumentärfilmen om Coldplay som endast visas en dag på Folkets Hus och Parkers biografer: den 14 november.

Dokumentären följer bandets otroliga resa från replokalen i ett trångt studentrum och spelningar på små pubscener i Camden till fullsatta arenakonserter runt hela världen. Filmen är regisserad av Mat Whitecross, skapare av den hyllade Oasis-dokumentären Supersonic, som har filmat både liveuppträdanden och livet bakom scenen under turnén A Head Full of Dreams.

I filmen ser vi också aldrig tidigare visat material från bandets 20-åriga historia. ... Läs mer