Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Besser och Wisser vet bättre med Pantomimteatern på folkparksturné

En slapsticksföreställning med värme och humor. När Besser och Wisser bygger saker behöver de inga ritningar, för de vet ju ändå precis hur man ska göra… eller? Turnépremiär 26 juni på Eggeby gård i Spånga.

Två vänner jobbar med att bygga saker. Och bygga och laga det kan de, men inte det som chefen vill… De bygger in sig i trassliga missförstånd med bråkiga bollar, envisa katter och vilsna känslor. När chefen skäller som värst har de alltid varandra. Och till slut öppnar sig en helt ny dörr.

–Varje publik vi möter påverkar vår föreställning på fantastiska sätt. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får dela på 11,2 miljoner kronor från Boverket

13 av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får ta del av investeringsbidrag från Boverket. Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler om sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor går 2018 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler. Stödet ska användas till energibesparande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar och upprustningar för att höja lokalernas standard.

– Detta stöd är mycket viktigt för våra medlemmar. Behovet av väl fungerande mötesplatser för lokalsamhällets invånare och föreningslivet är stora, framförallt i socioekonomiskt utsatta områden, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Rinkeby Folkets Husförening tilldelas mest bidrag, 4 870 000 kronor.

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar som får ta del av investeringsbidraget:

Byggnadsföreningen i Hok, Vaggeryd: 323 000 kronor Byggnadsföreningen Fyren Gullaskruv, Nybro: 100 000 kronor Rinkeby Folkets Husförening, Stockholm: 4 870 000 kronor Byggnadsföreningen Älvsjö, Stockholm: 418 000 kronor Folkets Hus Hallunda, Stockholm: 200 000 kronor Föreningen Folkkulturcentrum Hjorthagen, Stockholm: 500 000 kronor Folkets Husföreningen Framtiden, Norrtälje: 870 000 kronor Nya Rågsveds Folkets Hus, Stockholm: 980 000 kronor Björneborg Folkets Hus och Park, Kristinehamn: 275 000 kronor Skellefteå Folkets Hus ekonomiska förening: 1 350 000 kronor Sala Nya Folketshusförening, Sala: 681 000 kronor Lidköping Folkets Hus, Lidköping: 200 000 kronor Lysekils Folkets Hus, Lysekil: 433 000 kronor

Totalt: 11 200 000 kronor. ... Läs mer

Träna med Cirkus Cirkör – turné med workshop för barn och unga

Nu är det åter dags för Cirkus Cirkörs och Folkets Hus och Parkers sommarkurser i nycirkus och cirkusinspirerad parkour. Kursveckorna hålls runt om i landet och genomförs på 12 orter.

Cirkörs pedagoger hjälper deltagarna att utmana sig själva samtidigt som de har kul tillsammans med andra.

– Sommar med Cirkus Cirkör och Folkets hus och Parker är nu en klassiker. Det kommer att bli en underbar vecka med utmaningar och glädje tillsammans med nya vänner, säger Clara Norman, projektledare Cirkus Cirkör.

– Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör turnerar för tjugoandra sommaren i rad med workshops för unga. ... Läs mer

Biljettsläpp på fredag för opera från Met på biografer i hela Sverige

På fredag 25 maj släpper Folkets Hus och Parkers biografer de eftertraktade biljetterna till säsongen 2018-2019 av direktsändningar från Metropolitan-operan i New York. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida. ... Läs mer

Gemensam avsiktsförklaring att skapa ett Folkets Hus i Bredsand

Folkets Hus och Parker, Bredsands Folketshus-förening, Sundsvalls kommun och Fastighetsbolaget Balder har idag skrivit på en avsiktsförklaring för att tillsammans arbeta för en medborgardriven mötesplats i Bredsand.

– Vi ska vara en folketshus-förening för alla. För stora och små, för människor från olika länder. Alla i området ska känna att det finns någonting för dem i Bredsand Folkets Hus. Att starta ett kafé i huset kommer att vara en del i det, säger Matiwos Hbtai, ordförande Bredsands Folkets Hus-förening

– Viktigt att medborgarna i alla delar i kommunen mår bra. Sundsvalls kommun vill vara med att bidra till en positiv utveckling i Bredsand. ... Läs mer

Seinabo Sey är 2018 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till artisten och låtskrivaren Seinabo Sey. – Det är mycket hedrande att ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Jag upptäckte Ulla Billquist tack vare detta pris. Hon är väldigt intressant och en inspirerande kvinnlig förebild, säger Seinabo Sey.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen.

– Seinabo Seys musik berör en hel värld. Hon är en alldeles unik artist med integritet i allt hon gör. Det är en ära att få dela ut årets Ulla Billquist-stipendiet till Seinabo Sey, säger Calle Nathanson, vd Folket Hus och Parker. ... Läs mer

Birgit Nilssons jubileumskonsert på Kungliga Operan livesänds på bio

Kungliga Operan hyllar Birgit Nilsson – Sveriges genom tidernas största sopran. Det blir en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor – Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson. När Operan släppte biljetterna 30 november var hela salongen bokad på ett par minuter – men nu finns chans att uppleva konserten live på bio lördag 19 maj via Folkets hus och parkers biografer.

Birgit Nilsson hade alltid en särskild kärlek till det operahus som hon alltid kallade sin hemmascen, Kungliga Operan. Där inledde hon sin karriär med Agathe i Friskytten 1946 och här hade hon premiär på sin sista roll, Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten 1975. ... Läs mer

Djungelns hemlighet med Eva Funck och Hönapöna på folkparksturné i hela landet

Efter förra årets succé ger sig Eva Funck och Hönapöna ut igen med nya föreställningen Djungelns hemlighet. Turnén har premiär i Gunnarsbyn 15 maj.

Eva har läst i en gammal tidning att det finns guld i djungeln. Det är gratis och bara att hämta. Men, när de kommer till djungeln är det inte så enkelt som det först verkade. Var är guldet? Oväntad hjälp kommer från ett lejon, en orm och en loppa. Djungelns hemlighetvisar sig vara en riktig överraskning.

– Förra årets turné i folkparkerna blev så lyckad att vi nu sätter hjul på Djungelns hemlighet också. ... Läs mer

Siw, Ann-Louise och Towa tillbaka i folkparkerna där allting började

I år firar Folkets Hus och Parker 125 år – 30 april 1893 invigdes Sveriges första Folkets Park i Malmö. Folkets Hus och Parker firar detta jubileum med ett brett och sprakande scenutbud där det finns något för alla. I sommar turnerar bland andra Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson med showen 186 år tillsammans – tillbaka till folkparkerna där allting började, Jenny Lind-stipendiaten Kine Sandtrø är på konsertturné, Eva Funck och Hönapöna ger sig ut igen med en ny föreställning efter förra årets succé och Carl-Einar Häckner inleder sin höstturné med två föreställningar i folkparkerna i augusti.

– Även om saknaden och sorgen efter Barbro är stor så kände vi att ställa in turnén inte var ett alternativ. ... Läs mer

Operalegenden Plácido Domingo sjunger live på bio i Sverige

Den 77-årige operamästaren Plácido Domingo gör sin 149:e rolldebut när han sjunger i Verdis mäktiga Luisa Miller. 14 april kl 18.30 visas den på 81 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Denna uppsättning av Luisa Miller har inte getts på Met sedan 2006. Bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) offrar sin egen lycka i ett försök att rädda livet på sin far (Plácido Domingo). Sonya Yoncheva hyllades stort för sin titelroll i Tosca som Folkets Hus och Parker livesände från Met 27 januari i år.

Grevens son Rodolfo (Piotr Beczala) är kär i Luisa, men bortlovad till en annan. ... Läs mer