Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Himlens mörkrum -utställning med Jean Hermansons fotografier på turné i Folkets Hus

Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på verkstads- och industrigolven. Utställningen Himlens mörkrum har turnépremiär i Björneborgs Folkets Hus lördag 24 mars.

Utställningen, som har samma namn som dokumentärfilmen Himlens mörkrum av fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt, presenterar ett 15-tal av Jean Hermansons porträtt. Himlens mörkrum nominerades till Guldbagge 2017 i kategorin Bästa dokumentärfilm.

Under flera år var Nils Petter Jeans fotoassistent och de kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterar mörkrumsarbetet och i deras samtal berättar Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade. ... Läs mer

Samtida konst i Husum – 23 konstnärer i Folkets Hus Husumgården

Konstutställning med 23 konstnärer som bor och verkar i Västernorrland arrangeras på Folkets Hus Husumgården 19 mars till 24 mars. Totalt kommer ett sjuttiotal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan. – Vår målsättning med Konst åt alla är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. ... Läs mer

Lokalsamtal med Po Tidholm på turné i Folkets Hus inför valet

“Lokalsamtal” är en riksomfattande turné och ett format vars syfte är att skapa engagemang kring landsbygdsfrågor och regionalpolitik under valåret 2018. Under en kväll samlas medborgare och makthavare i ett rum för att lyssna på varandra. Hur ser behoven ut och vilka frågor är viktiga? Det vet bara de som bor på platsen.

Po Tidholm – journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av landsbygdsfrågan, känd från SVT-serien Resten av Sverige (2016) och aktuell med boken Läget i landet (2017) – håller i kvällen.

– Det finns en tydlig idé för det urbana Sverige, säger Po Tidholm, men få talar idag om visionerna för framtidens liv i Sveriges landsbygder. ... Läs mer

Utsålt på Kungliga Operan – se Aida på en bio nära dig

Redan innan premiären var samtliga föreställningar av Verdis populära opera nästan utsålda. Och direkt efter premiären den 24 februari blev det publikrusning efter återstående biljetter. Den unga sopranen Christina Nilsson hyllades unisont av press och publik för sin Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen. 17 mars livesänder Folkets Hus och Parker Aida till 65 biografer i Sverige.

Den unga sopranen Christina Nilsson har hyllats unisont av press och publik för sin titelroll Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen:

”Genombrott av stora dimensioner” (SvD)

”Häftigaste operadebuten på ett decennium” (DT)

”Sensationellt genombrott” (Sveriges Radio)

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-opera/aida/

Den 27-åriga Ystadstjärnan Christina Nilsson vann i höstas den internationella tävlingen Renata Voice Competition och hon har tidigare fått första pris i sångartävlingen Stenhammar International Music Competition. ... Läs mer

Unik dokumentär om Bruce Dickinsons konsert i krigets Sarajevo visas på bio

Under belägringen av Sarajevo 1994 beslöt sig sångaren Bruce Dickinson från Iron Maiden att göra det omöjliga: att genomföra en rockkonsert i staden. Folkets Hus och Parker visar den prisbelönta dokumentären Scream for me Sarajevo om händelsen på ett antal biografer, med premiär 17 april. Förutom dokumentären, blir det en längre frågestund med Bruce Dickinson, inspelad vid filmens London-premiär 11 april.

Detta är historien om en av världens mest osannolika rockkonserter. Iron Maidens sångare Bruce Dickinson genomförde med fara för eget liv en konsert i den belägrade staden Sarajevo, under brinnande inbördeskrig. Mot bakgrund av krigets fasor är detta en film om de människor som riskerade sina liv för att ge lite glädje och hopp till befolkningen i Bosniens huvudstad. ... Läs mer

Rossinis operamästerverk direktsänds på bio i Sverige för första gången

Rossinis klassiska opera Semiramis har inte framförts på Met de senaste 25 åren. Nu gör den comeback och visas för första gången på bio. 10 mars kl 19.00 visas den på 63 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Några av Mets största bel canto-stjärnor gör rollerna i Semiramis. Angela Meade gör sin Met-debut i titelrollen. Elizabeth DeShong gör Arsace, Javier Camarena som kungen Idreno, Ildar Abdrazakov som prins Assur och Ryan Speedo Green som översteprästen Oroe. Operan dirigeras av Maurizio Benini.

Handling Semiramis har förgiftat sin man, kung Nino, tillsammans med prins Assur som hoppas ta över tronen. ... Läs mer

Exklusiv Nick Cave-konsert visas på Folkets Hus och Parkers biografer

I oktober 2017 gjorde Nick Cave & The Bad Seeds en konsert på Royal Arena i Köpenhamn, i samband med Skeleton Tree-turnén. 12 april visar Folkets Hus och Parker konsertfilmen Distant Sky på fyra av våra biografer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

Nick Cave & The Bad Seeds har sålt över 5 miljoner album och deras sound har påverkat och inspirerat artister och fans världen över. I september 2016 släpptes bandets femtonde album Skeleton Tree – dagen efter premiären av den tunga och vackra dokumentären One More Time With Feeling.

Albumet blev bandets största listframgång både i England och i USA. ... Läs mer

Metropolitans operafavorit direktsänds till 107 biografer i Sverige

Puccinis kärlekshistoria La Bohème är den opera som spelats flest gånger i Metropolitans historia. 24 februari kl 18.30 visas Franco Zeffirellis klassiska uppsättning på hela 107 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Met bjuder denna gång på spännande, unga sångare i Franco Zeffirellis klassiska uppsättning av La Bohème. Mimì spelas av Sonya Yoncheva mot Michael Fabiano som den passionerade författaren Rodolfo. Susanna Phillips gör Musetta och hennes älskare, konstnären Marcello, spelas av Lucas Meachem.

I övriga roller återfinns Alexej Lavrov och Matthew Rose som Rodolfos och Marcellos vänner Schaunard och Colline. ... Läs mer

Metropolitan-operan bjuder på stora publikfavoriter i den kommande säsongens livesändningar på Folkets Hus och Parkers biografer

Folkets Hus och Parker presenterar stolt den kommande säsongen 2018-2019 av direktsända operor till biografer i hela Sverige. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida. ... Läs mer

Operakomedin Kärleksdrycken direktsänds till 91 biografer i Sverige

”De medverkande sångarna är lysande”, skriver The New York Times efter premiären på Met förra veckan. Kärleksdrycken är Donizettis komedipärla, där bonden Nemorino blir kär i Adina. 10 februari 18.00 visas den på hela 91 biografer i Sverige när Folkets Hus och Parker livesänder från Met i New York.

Den underbara sydafrikanska sopranen Pretty Yende gör sin rolldebut som Adina på Met. Den amerikanske tenoren Matthew Polenzani gör Nemorino och Davide Luciano gör sin Met-debut i rollen som Belcore. Kärleksdrycken är iscensatt av Bartlett Sher och dirigerad av Domingo Hindoyan, i sin Met-debut.

Handling Den enkle bonden Nemorino blir kär i den temperamentsfulla Adina. ... Läs mer