Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Romeo och Julia med rysk balettstjärna livesänds på bio

Den 21 januari 16.00 direktsänder Folkets hus och Parker baletten Romeo och Julia, från anrika Bolsjojteatern i Moskva. Den ledande rollen som Julia dansas av världsstjärnan och Bolsjojs prima ballerina Ekaterina Krysanova.

Koreografen och före detta konstnärliga chefen för Bolsjojbaletten, Alexej Ratmanskij återskapar Shakespeares älskade klassiker med stor dramatik. Romeo och Julia anses vara kompositören Sergej Prokofjevs bästa verk, tack vare musiken, rytmerna och de minnesvärda huvudpersonerna.

Prima ballerinan Ekaterina Krysanova gör rollen som Julia. Hon dansar mot balettstjärnan och premiärdansaren Vladislav Lantratov som gör rollen som Romeo.

Musik: Sergej Prokofjev Koreografi: Jurij Grigorovitj I rollerna: Julia – Ekaterina Krysanova Romeo – Vladislav Lantratov Mercutio – Igor Tsvirko Benvolio – Dmitrij Dorokhov Tybalt – Vitalij Biktimirov och Bolshoi Corps de Ballet

Beräknad längd: 3 tim 5 min Visas: 21 januari kl 16 Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/dans-live-pa-bio/romeo-och-julia/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material: Daniel Söderberg Kommunikatör, Folkets Hus och Parker 08-452 25 57 daniel.soderberg@folketshusochparker.se

Rickard Gramfors Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker 08-452 25 41 rickard.gramfors@folketshusochparker.se

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. ... Läs mer

Berlinfilharmonikernas nyårskonsert live på bio i Sverige

På tjugofem biografer i Sverige firas nyårsafton med Berlinfilharmonikerna och den världskända mezzosopranen Joyce DiDonato. För åttonde året i rad direktsänder Folkets Hus och Parker den klassiska konserten från Berlin, 31 december klockan 17.00.

På nyårsafton finns chansen att se den totalt utsålda galakonserten med Berlinfilharmonikerna från Berliner Philharmonie live på bio. I år välkomnar Berlinfilharmonikernas dirigent Sir Simon Rattle det nya året tillsammans med mezzosopranen Joyce DiDonato. Som bonus till biovisningen blir det exklusiva intervjuer med Berlinfilharmonikerna.

I över 130 år har Berlinfilharmonikerna spelat en viktig roll i Berlins musikliv. Den flerfaldigt prisbelönta orkestern består av 129 musiker från hela världen. ... Läs mer

Doctor Whos exklusiva julspecial visas på bio i Sverige

Det har blivit en tradition för Folkets Hus och Parker att premiärvisa det årliga nya julavsnittet av den legendariska brittiska sci-fi-serien på våra biografer. Det finns ingen anledning att bryta traditionen, därför visar vi i år Doctor Who: Twice Upon a Time. Med premiär 26 december har alla svenska Whovians en chans till en exklusiv julfest.

Det är den episka finalen av Doctor Whos Peter Capaldi-epok. Det blir en återkomst för Pearl Mackie och vi får se gäster som Mark Gatiss (Sherlock) och David Bradley (Game of Thrones). Under visningen introduceras den trettonde doktorn, spelad av Jodie Whittaker (Broadchurch), som är den första kvinnan i rollen. ... Läs mer

Göteborgs Symfonikers julkonsert Händels Messias direktsänds på bio

”The Great Handel” kallas han internationellt, mannen bakom det ständigt populära verket Messias. Nu framförs det vid tre konserter i Göteborgs Konserthus med den hyllade dirigenten Nathalie Stutzmann och fyra sångsolister. Konserten den 16 december 15.00 livesänds på biografer runt om i landet av Folkets Hus och Parker.

Nathalie Stutzmann inledde sin musikaliska karriär som sångerska och är sedan flera år även verksam som framgångsrik dirigent. Philadelphia Enquirer skrev att hon utstrålade ”Det slags glöd man förknippar med Gustavo Dudamel” (Göteborgs Symfonikers förre chefdirigent).

Messias har blivit en årligen återkommande favorit vid jultid världen runt. Alla känner till den mäktiga Halleluja-kören och här finns också guldkorn som Ev’ry Valley och For Unto Us a Child is Born. ... Läs mer

14,5 miljoner till Folkets Hus och Parker i verksamhetsutvecklingsbidrag från Boverket

14 stycken av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får dela på 13 015 000 kronor i verksamhetsutvecklingsbidrag från Boverket till allmänna samlingslokaler. Även riksorganisationen Folkets Hus och Parker får ta del av stödet.

Boverket ska särskilt prioritera de ansökningar som gäller allmänna samlingslokaler i socioekonomiskt utsatta bostadsområden, främst i storstäderna, och lokaler för ungdomar.

– Detta är ett glädjande besked, Boverkets stöd till att utveckla ungdomsverksamhet i socioekonomiskt utsatta områden är mycket viktigt. Genom att involvera lokalsamhällets unga skapas delaktighet, engagemang och stolthet. Våra medlemsföreningars arbete har stark lokal förankring, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Juligaste julbaletten Nötknäpparen visas på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker visar den berömda baletten Nötknäpparen på svenska biografer. Den klassiska familjeföreställningen med musik av Tjajkovskij och Grigorovitjs koreografi är inspelad på Bolsjojteatern i Moskva. Föreställningen har premiär i Sverige 10 december.

Nötknäpparen är en jultradition för hela familjen och bygger på E T A Hoffmanns berömda berättelse. Baletten hade urpremiär i St. Petersburg 1892. Tillsammans med Tjajkovskijs vackra musik och Bolsjos främsta dansare är Nötknäpparen en upplevelse som många i publiken ser om och om igen.

Handling Marie får en nötknäppare i julklapp av sin gudfar Drosselmayer. Nötknäpparen är gjord av trä och har formen av en soldat. ... Läs mer

Klassisk Prince-konsert firar 30 år och visas på bio i Sverige

Det är 30-årsjubileum för konsertfilmen Sign O’ The Times. Nu visas den i digitalt restaurerat skick på Folkets Hus och Parkers biografer. Premiär den 20 november.

1987 regisserade Prince själv konsertfilmen baserad på det hyllade albumet Sign O’ The Times. Resultatet blev 84 explosiva minuter av musikalisk magi, som visar hans karisma som underhållare, med ett helt nytt energifyllt band bakom sig.

1987 var också året när Prince överraskade alla genom att återvända till strålkastarljuset med ett dubbelalbum, inspelat i stort sett solo, vilket skulle bli ett av hans största mästerverk.

Albumet kallades Sign O’ The Times och släpptes som ett soloalbum under namnet Prince. ... Läs mer

Kritikerhyllade operan Mordängeln direktsänds på bio från New York

”Om du ska se en opera i år, se Mordängeln”, skriver The New York Times i sin premiärrecension av föreställningen. Folkets Hus och Parker livesänder Mordängeln på stor bioduk 18 november 19.00.

Efter Thomas Adès uppmärksammade uppsättning The Tempest presenterar nu Met den amerikanska premiären av Mordängeln. Föreställningen är inspirerad av den klassiska Luis Buñuel-filmen med samma namn.

På lördagens livesändning kan publiken också uppleva när Audrey Luna slår rekord och sjunger en ton så hög att den aldrig tidigare har sjungits på Met förut. Ett A över höga C.

Mordängeln blev hyllad av New York Times vid sin premiär på Salzburg Festival 2016 som ”uppfinningsrik och djärv… en stor händelse”. ... Läs mer

Stephen Sondheims legendariska musikal visas på bio i Sverige

Stephen Sondheims musikal Follies är en visuell och musikalisk upplevelse, som sätts upp för första gången på National Theatre i London. Föreställningen direktsänds på Folkets Hus och Parkers biografer i Sverige 16 november 20.00.

Rollerna som Follies görs av Imelda Staunton (Vem är rädd för Virginia Woolf?, Harry Potter-filmerna, Vera Drake) Tracie Bennett (Shirley Valentine, TV-serien Coronation Street) och Janie Dee (Me and Orson Welles), tillsammans med en ensemble med 37 skådespelare och en 21-mannaorkester.

Stephen Sondheim har vunnit Oscar, Tony, Grammy och Olivier-priser. Bland hans verk återfinns bland annat A Little Night Music, Sweeney Todd och Sunday in the Park With George. ... Läs mer

Kungliga Operans hyllade Dracula direktsänds på bio

I perfekt anslutning till Halloween och allhelgonahelgen livesänder Folkets Hus och Parker Dracula från Kungliga Operan till 68 biografer i Sverige. Dracula hade urpremiär i fredags och till de kvarvarande föreställningarna på Kungliga Operan finns endast ett fåtal platser kvar. 3 november kl 19.00 visas den på bio i Sverige.

När Dracula spelas på Kungliga Operan är det första gången som vampyren tar ton på en stor operascen. Det blir också en Dracula där kvinnorna kring titelrollen berättar sina historier. I ledande roller syns Elisabeth Meyer (Mina), Sanna Gibbs (Lucy) och Ola Eliasson i rollen som Dracula. För musiken står den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. ... Läs mer