Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Mammorna, makten och medierna – föreläsningsturné med Alexandra Pascalidou

Med utgångspunkt i kritikerrosade och Augustnominerade boken Mammorna åker Alexandra Pascalidou på turné med Folkets Hus och Parker. – Det blir en eldig timme för alla som behöver kraftsamla och kicka igång kamplusten för att göra världen lite värdigare för lite flera, säger Alexandra Pascalidou. Turnépremiär i Kungshamn Folkets Hus 1 april.

Turnén med Alexandra är en folkbildande föreläsning som ger röst och utrymme till dem som är början till allt – mammorna. De som sällan syns och hörs, men som i boken Mammorna är huvudrollsinnehavare. Med boken som grund väver Alexandra i sin föreläsning samman mammorna, makten och medierna med den gammelgrekiska misogynin och den globala #metoo-revolutionen. ... Läs mer

Ny rapport: Medborgardrivna mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden

Mångkulturellt Centrum har på uppdrag av Folkets Hus och Parker tagit fram rapporten: Medborgardrivna mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden (2019-2023). Rapporten är en studie av arbetet att skapa nya mötesplatser som Folkets Hus och Parker har drivit sedan 2014; vilka lärdomar de processerna har gett inför fortsatt arbete samt en kartläggning av förutsättningar för att starta nya mötesplatser i tolv socioekonomiskt utsatta områden där de idag saknas.

– Rapporten visar att Folkets Hus och Parkers understödjande arbete spelar roll för nätverken på lokal nivå. Om nya mötesplatser ska bli permanenta är det avgörande att vi kan fortsätta stödja dem under flera år. ... Läs mer

Diana Ross 75-årsdag firas med biopremiär av hennes legendariska Central Park-konsert

En av vår tids största popmusikikoner fyller 75 år. Folkets Hus och Parker firar Diana Ross födelsedag den 26 mars med biografvisning av hennes legendariska konsert i Central Park 1983.

Diana Ross fantastiska artistkarriär har påverkat musik, film och mode i decennier. Tillsammans med The Supremes blev hon skivbolaget Motowns mest säljande artist, med oförglömliga hits som Baby Love, Where Did Our Love Go och Stop! In the Name of Love. Som soloartist har hon haft hits som I’m Coming Out, Upside Down och Chain Reaction.

Konserten i Central Park spelades in under två dagar 1983. ... Läs mer

6125 fans såg konserten med världsfenomenet BTS på bio i Sverige – under endast en dag

26 januari visade Folkets Hus och Parker konsertfilmen Love Yourself in Seoul med det sydkoreanska K-popbandet BTS på 81 biografer i Sverige. I publiken satt 6125 entusiastiska fans. Det gör att filmen under endast en dag hamnade på 13:e plats på biotoppen för helgen, där de andra biograffilmernas totala helgsiffror räknades in i siffrorna. Tack vare publiksuccén världen över har nu BTS bestämt att konsertfilmen ska visas igen på bio 9 och 10 februari.

BTS har genom sina framträdanden och hur de interagerar med sina fans blivit ett globalt fenomen. De har miljontals fans över hela världen, har haft listettor i en mängd länder, sålt ut världsturnéer och har vunnit prestigefyllda Billboard Music Awards. ... Läs mer

Carmen direktsänds från Metropolitan-operan till hela 102 biografer i Sverige

Operan Carmen är en stor favorit på Mets repertoar. 2 februari livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen med Roberto Alagna och Clémentine Margaine i huvudrollerna, till hela 102 biografer i Sverige.

Clémentine Margaine spelar Carmen, operahistoriens ultimata förförerska. Roberto Alagna som fängslade biopubliken som Don José redan 2010 återkommer i sin paradroll. Louis Langrée dirigerar Sir Richard Eyres uppsättning.

Prosper Mérimées kortroman Carmen ligger till grund för Georges Bizets odödliga opera. Carmen-karaktären är mästerligt utformad för att spegla 1800-talets Europas ängslan över en kvinnoroll i förändring. Och ändå har hon fortsatt att hänföra och väcka världens fantasi i över 150 år. ... Läs mer

Peter Jacksons efterlängtade krigsdokumentär They Shall Not Grow Old visas på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker är exklusiv biografdistributör av årets mest omtalade dokumentärfilm: They Shall Not Grow Old, av Sagan om ringen-regissören Peter Jackson. Jackson har skapat en autentisk dokumentärfilm om första världskriget med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färg- och ljudlagts. Filmen har gjort succé på biografer i USA och England och har svensk biopremiär 8 mars.

28 juni 2019 är det 100 år sedan freden i Versailles, som innebar slutet för det fem år långa första världskriget. Oscarbelönade Peter Jackson (Sagan om ringen, The Hobbit, King Kong) har gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om kriget, med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färglagts och ljudlagts. ... Läs mer

Hyllad Carmen livesänds från Kungliga Operan till biografer i hela landet

En ny färgstark Carmen signerad Johanna Garpe tar plats på Kungliga Operans scen. Georges Bizets opera, en av världens mest älskade och alltid lika efterlängtad, är en opera med idel ”greatest hits” och hög igenkänningsfaktor i musiken. Föreställningen hade premiär i lördags och har redan hyllats i pressen. Och nu på fredag, den 25 januari, kan publiken i hela Sverige se föreställningen live på bio när Folkets Hus och Parker livesänder den.

– För mig är Bizets hälsning till oss att kärleken alltid är fri, oavsett om det gör så ont när den tar slut att vi nästan går sönder, säger regissören Johanna Garpe. ... Läs mer

Solna Folkets Hus Årets konstarrangör 2019

Folkets Hus och Parker har utsett Solna Folkets Hus till Årets Konstarrangör 2019. Utmärkelsen delades ut på lördagskvällen vid Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som arrangerades i Nynäshamn Folkets Hus 18-20 januari.

– Det är helt fantastiskt att få priset Årets konstarrangör från Folkets Hus och Parker. Alla i huset är så värda det och priset inspirerar oss att fortsätta vårt arbete med konsthallen, säger Carina Kenning, verksamhetschef Solna Folkets Hus.

7 mars är det vernissage för årets Vårsalong, 2018 då första Vårsalongen arrangerades var det en succé.

MOTIVERING TILL ÅRETS KONSTARRANGÖR

”Med en helhjärtad och genomgripande satsning har föreningen på kort tid etablerat Solna Konsthall. ... Läs mer

Förintelsens minnesdag uppmärksammas med filmen Denial

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra minnet av Förintelsens offer. 28 januari – i samband med Förintelsens minnesdag, bjuder Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker in till en exklusiv visning på tio biografer från norr till söder av filmen Denial. Filmen följs av ett livesänt samtal med historikern Deborah Lipstadt och journalisten Willy Silberstein.

Under samtalet kommer publiken på biograferna ha möjlighet att ställa frågor till Deborah,  inbjuden av Forum för levande historia, i samband med Förintelsens minnesdag.

– Det är absurt att Deborah Lipstadt tvingades bevisa att Förintelsen ägt rum. ... Läs mer

Operastjärnan Anna Netrebko hyllas som Adriana Lecouvreur – visas live på bio i Sverige

”Anna Netrebko är den ultimata divan… att se henne leva och dö i Adriana Lecouvreur är inte bara det bästa denna säsong utan även en höjdpunkt under ett helt livs operaupplevelser”, skriver Observer efter premiären på Met. Netrebko hyllas unisont för titelrollen som hon sjunger för första gången på Met. Folkets Hus och Parker livesänder den efterlängtade föreställningen på bio 12 januari 19.00.

Adriana Lecouvreur handlar om den stora 1700-talsskådespelerskan som blir kär i krigarhjälten Maurizio, spelad av Piotr Beczała.

Gianandrea Noseda dirigerar Cileas tragedi, i regi av Sir David McVicar. Handlingen är delvis förlagd till en fungerande kopia av en barockteater. ... Läs mer