Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Molly Sandén tar emot Ulla Billquist-stipendeitet 2022.

Molly Sandén är 2022 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium tilldelas i år artisten Molly Sandén. Priset delades ut 19 september på Mosebacke i Stockholm.

– Det känns otroligt ärofyllt att få ta emot det här priset som så många inspirerande kvinnor tagit emot innan mig. När man läser om Ullas liv och lyssnar på hennes musik är det svårt att inte bli berörd av hennes kamp att hantera offentligheten och vem folk vill att hon ska vara, med vem hon egentligen är och själv vill vara. Det är något jag kan känna igen mig i och därför känns detta pris extra fint och betydelsefullt, säger Molly Sandén. ... Läs mer

Carl-Einar Häckner på höstturné med Folkets Hus och Parker

Vi har trollkonstnärer, komiker, musiker, varietéartister och så har vi Carl-Einar Häckner, som är allt på samma gång. Nu åker han på höstturné med föreställningen I förlångtbortaland. Premiär den 23 september i Säters Folkets Hus.

–Det är tidlöst att uppträda i Folkets Hus. Jag tycker jag passar in i den miljön med min underhållning, säger Carl Einar Häckner om sin kommande turné med Folkets Hus och Parker.

Genom tidlöst trolleri, visor, dråplig humor får vi följa med på en resa till ”Förlångtbortaland”. Berättelsen tar avstamp i farmors vardagsrum och en borttrollad ramlösa-kapsyl som Carl-Einar fortfarande letar efter. ... Läs mer

Coldplay Live Broadcast From Buenos Aires. Foto: Marcus Haney.

Coldplay livesänds på bio från Buenos Aires

Folkets Hus och Parker livesänder Coldplays hyllade liveshow Music Of The Spheres från Buenos Aires. The Guardian kallar showen ”genuinely stunning”. New York Post beskrev det som ”a night for the history books” och Glasgow Evening Times utnämnde den till ”the greatest show on Earth”. 29 oktober visas konserten på bio i Sverige.

Coldplay kommer att framföra klassiska hits som Yellow, The Scientist, Fix You, Viva La Vida, A Sky Full Of Stars och My Universe på en enorm stadio full av ljus, laser och fyrverkerier. Allt det som kännertecknar Coldplays konserter och gör det till en maffig och känslosam upplevelse. ... Läs mer

21 konstnärer från Skåne ställer ut i Bromölla Folkets Hus

En konstutställning med 21 konstnärer från Skåne arrangeras i Bromölla Folkets Hus 13-18 september. Totalt kommer ett 60-tal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. Den konst som köps in placeras i någon av organisationernas 2 200 samlingslokaler.

– Vår målsättning med KONST ÅT ALLA är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Melodinosauriefestivalen på turné

Pappa Kapsyl gör musik, böcker, videor och föreställningar om dinosaurier för barn – och deras föräldrar. Med över tusen spelningar i bagaget är han är en av Sveriges mest efterfrågade familjeunderhållare. Nu åker han på turné med Folkets Hus och Parker med en egen melodifestival där hans gamla hits ställs mot nya dinosaurielåtar. Turnén startar i Degerfors den 16 september.

I Pappa Kapsyls fartfyllda melodifestival blandas musik, humor och interaktivitet i en härlig show. Det är publiken som röstar fram vinnarlåten och det blir allt annat än enkelt. Räkna med köttchock, vegankupp och röstfusk!

”Superkul för både barn och vuxna!” ”Familjens största idol. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker skänker intäkter från balett till Ukraina

I samband med Rysslands invasion av Ukraina stoppade Folkets Hus och Parker biovisningen av den ryska uppsättningen av baletten Svansjön, och ersatte den med en ukrainsk föreställning av samma balett. Intäkterna från biovisningarna går direkt till UNHCR:s arbete i Ukraina, och nu har den första utbetalningen gjorts.

–Det vedervärdiga invasionskriget som Ryssland bedriver i Ukraina har nu pågått i mer än 6 månader. Behovet av att omvärlden visar ukrainarna fortsatt stöd är stort. Det får inte vara så att oron för ökade energipriser innebär att vi förlorar vår solidaritet med ett utsatt folk. Varje litet bidrag bildar tillsammans ett hav av hopp för ukrainsk frihet, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Zillah & Totte på höstturné med Folkets Hus och Parker

I 15 år har Zillah & Totte fascinerat sin publik, stora som små. I denna tokroliga föreställning går apan Totte bananas och visar att Zillah är en buktalerska av världsklass. Nu ska de på turné med Folkets Hus och Parker med start i Nynäshamn den 10 september.

Zillah & Totte firar 15 år som artister i år. Det firas med en svängig föreställning där publiken får följa med på apans alla nyckfulla upptåg och själva bli en del av föreställningen. Både vuxna och barn fascineras av hur den kaxiga lilla schimpansen kan verka så levande och mänsklig. Det bjuds på sångnummer och knasiga upptåg – allt i en skojig mix! ... Läs mer

Folkets Hus i Älmhult är utsedd till Årets bio 2022

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 18-21 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Magnus Thuvesson, verksamhetsutvecklare och fd ordförande på Folkets Hus i Älmhult, mottog priset på torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Otroligt hedrande att få ta emot detta fina pris. Vi vet att konkurrensen är hård och att det kryllar av engagerade föreningsdrivna biografer i landet. ... Läs mer

Välkommen till invigningen av verket Gränslandet av Åsa Cederqvist i Heby Folkets Park

Den 19 augusti invigs Gränslandet – ett nytt permanent konstverk för Heby Folkets Park av konstnären Åsa Cederqvist. Konstverket är resultatet av ett nära samarbete mellan Statens konstråd, konstnären och folkparken som samma dag fyller 100 år samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Gränslandet – utgår från platsens historia och från traktens material, inte minst leran och teglet. Nu finns de här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

När: 19 augusti 2022, kl. 17.00–19.30

Var: Heby Folkets Park

Färdsätt: Gratis bussar från Uppsala eller Stockholm, egen bil eller tåg. Promenadavstånd från Heby station ca 15–20 min. ... Läs mer

Tessan-Maria Lehmussari 2020 års Jenny Lind-stipendiat.

Jenny Lind firar 200 år med jubileumsturné

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademin presenterar stolt Tessan-Maria Lehmussaari som 200-årsjubiléets Jenny Lindstipendiat.  Sverigeturnén har premiär på Alfvéngården i Leksand den 16 juli.

2020 var det 200 år sedan Jenny Lind föddes. Tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademin utsåg Folkets Hus och Parker sopranen Tessan-Maria Lehmussaari till det årets Jenny Lind-stipendiat. Tanken var att genomföra en jubileumsturné i Nordamerika och Sverige men pandemin satte stopp för planerna i två år. Men nu – 2022 – blev det äntligen av!

Under juni månad har Tessan-Maria Lehmussaari rest runt i USA och Kanada med sitt konsertprogram. ... Läs mer