Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Nalle Clown på turné med Folkets Hus och Parker

Med humor, värme och clownväskan fullpackad åker Nalle Clown på turné med Folkets Hus och Parker. Föreställningen är språklös och anpassad för alla åldrar. Turnéstart i Malung, Folkets Park Orrskogen den 17 juli.

Nalle Clown åker ut på upptäcktsfärd och hittar allt från fjärilar till magiska ting.

– Jag längtar till sommaren och att åter kuska runt på Sveriges vackra småvägar. Bäst är ändå att i varje folkpark få dricka kaffe och höra alla fantastiska berättelser från just den platsen … och alla barnens skratt förstås, säger Nalle Clown 

Nalle Laanela har en gedigen meritlista med en rad nationella och internationella uppdrag inom scenkonstbranschen. ... Läs mer

Sjung med Pettson och Findus – barnboksfavoriter på turné med Folkets Hus och Parker

När föreställningen Sjung med Pettson och Findus åker på turné med Folkets Hus och Parker väntas lika många vuxna som barn sjunga med i sångerna. Ung som gammal gillar Pettson och Findus. Turnéstart i Nacksta, Sundsvall den 29 juni.

Under sina 25 år som Pettson har Sven Hedman gjort över 2000 föreställningar och skrivit mer än 70 sånger, och dessa är stommen i föreställningarna. Fanny Wistrand är med sin musikalitet och sitt levande kroppsspråk den perfekta Findus – busig och sprallig, precis som Findus är.

En lång sommarturné var inplanerad ifjol men den ställdes in på grund av pandemin. ... Läs mer

Fjärilar i magen, en musikal på turné med Folkets Hus och Parker

En musikal för barn om det läskiga – och härliga – med att börja skolan. Fjärilar i magen, åker på turné med Folkets Hus och Parker. Turnéstart i Målilla den 19 juni.

Wilma, Paula och Jessica har funderingar om hur det är att börja skolan. Ska läraren vara en drake? Kommer alla att skratta åt en? Och hur många fjärilar får egentligen plats i magen? Frågorna besvaras olika av de tre kompisarna men tillsammans hjälper de varandra med skolstarten.

Fjärilar i magen är en föreställning som inte bara passar för barn som ska börja skolan utan även yngre barn och syskon lever sig lätt in i dockornas skojiga värld och frågeställningar. ... Läs mer

Magiskt, mäktigt och symboliskt när folkparksturnéerna drar igång igen

Efter ett historiskt avbrott förra året när de centralt producerade turnéerna ställdes in för första gången sedan 1905, är nu ordningen på väg att bli återställd. Folkets Hus och Parker drar försiktigt igång de mindre turnéerna där barn- och familjeprogram blir först ut på scenerna runt omkring i landet.

 –Vi är otroligt glada att kunna berätta att folkparksturnéerna är tillbaka. Det var tungt och tomt för både arrangörer och publik när vi blev tvungna att ställa in förra året, men nu ser det betydligt ljusare ut, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar under hela pandemin, och trots att det nu kommit publiklättnader skyndar man långsamt och framför allt säkert. ... Läs mer

En scen från Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones med Will Liverman och Angel Blue. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 23 oktober 2021.

Metropolitan Opera i New York är tillbaka på bio i Sverige – Folkets Hus och Parker kan äntligen presentera den nya säsongen av opera på bio

Metropolitanoperan är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor – det största antalet sedan år 1928. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningarna till biografer i hela Sverige med start 9 oktober.

– Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Förutom den omtalade Fire Shut Up in My Bones är det även premiär på Matthew Aucoins Eurydike och Brett Deans Hamlet. ... Läs mer

ÅTERSTART FÖR KULTUREN I FOLKETS HUS OCH FOLKPARKER

Den 1 juni börjar många av landets Folkets Hus och folkparker försiktigt öppna upp sina kulturverksamheter efter det näringsförbud som i praktiken varit gällande under större delen av pandemin. Det är en efterlängtad vändpunkt, även om många utmaningar fortfarande återstår.

– Våra medlemsföreningar har varit väldigt ansvarstagande genom hela pandemin, och det är därför extra efterlängtat att de nu kan börja öppna upp igen i samband med besökslättnaderna den 1 juni, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Precis som flertalet andra kulturverksamheter har landets Folkets Hus och folkparker drabbats hårt av de pandemirestriktioner som infördes i olika steg under förra året. ... Läs mer

Sommarens fotbollsfest visas på Folkets Hus och Parkers biografer

Folkets Hus och Parker visar samtliga fotbollsmatcher på utvalda biografer i Sverige. 14 juni är det dags för Sveriges första match när de möter Spanien på bortaplan i Sevilla. Matcherna visas via SVT och TV4.

Folkets Hus och Parker har tidigare distribuerat stora mästerskap i både fotboll och ishockey till biografer i Sverige. Publiktrycket har varit stort och därför känns det extra kul att kunna erbjuda sommarens fotbollsfest nu när biograferna äntligen kan öppna för fler besökare igen. Deltagande biografer är i dagsläget inte helt klart, men ett 40-tal biografer runt hela landet kommer att visa matcherna.

Sveriges spelschema:

14/06: Spanien-Sverige kl. ... Läs mer

Träna med Cirkus Cirkör på turné för 25e året i rad

Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör har samarbetat i 25 år med turnétraditionen Träna med Cirkus Cirkör. 2021 erbjuds sommarkurser i nycirkusträning från Piteå i norr till Ronneby i söder.

Cirkörs pedagoger hjälper barnen att utmana sig själva samtidigt som de har kul tillsammans med andra. Deltagarna får prova på cirkusens alla spännande delar som till exempel jonglering, akrobatik, lindans och luftakrobatik. Det som verkar omöjligt blir plötsligt möjligt med en trygg pedagog vid din sida.

 – Äntligen får våra pedagoger möta dig och ditt barn på sommarens bästa lovkurs. Vår relation med Folkets Hus och Parker är en kärlekshistoria som sträcker sig över 25 år.  ... Läs mer

Sagan om ringen_Härskarringen

Sagan om ringen visas äntligen på bio igen

För första gången sedan biopremiären för 20 år sedan kan Sagan om ringen-filmerna ses på bio. Folkets Hus och Parker är svensk distributör för hela trilogin. Biopremiär 1 juni på biografer i hela Sverige.

Folkets Hus och Parker har inväntat både de helt nyrestaurerade filmerna, där Peter Jackson själv övervakat arbetet, och lättnader i pandemirestriktionerna. Nu kommer filmerna för första gången att visas på bio i 4K, samt på Filmstadens IMAX-biografer.

1 juni är det nypremiär för alla tre filmerna: Sagan om ringen: Härskarringen (2001)

Sagan om de två tornen (2002)

Sagan om konungens återkomst (2003)

De Oscarsbelönade filmerna sågs av 5 miljoner biobesökare bara i Norden. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker kritiska till krångliga ”lättnader”

Folkets Hus och Parker har länge sett fram emot publiklättnader, men Folkhälsomyndighetens senaste förslag är rörigt och innebär fortsatta, onödiga begränsningar.

– Våra medlemsföreningar har varit ansvarstagande, återhållsamma och uthålliga under en oerhört prövande tid. Men Folkhälsomyndighetens förslag på ”lättnader” är varken hackat eller malet, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker, i en kritisk kommentar efter att ha granskat Folkhälsomyndighetens senaste förslag om bland annat förändrade publiktak.

De förändringar som först presenterats som lättnader, visade sig vara ett delvis nytt sätt att godtyckligt begränsa antalet besökare vid olika typer av sammankomster, utan tydliga samband med ökat smittskydd, menar Nathanson. ... Läs mer