Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Välgörenhetskonsert med Helen Sjöholm, Malena Ernman och Peter Jöback direktsänds på bio

Helen Sjöholm, Malena Ernman, Babben Larsson, Anders Lundin och Solala är klara sen länge. Nu ansluter även Peter Jöback till konserten Trees and Love där hela överskottet går till Vi-skogens klimatarbete för barn. Konserten direktsänds på Folkets Hus och Parkers biografer runt om i landet.

– Barnen är inte skyldiga till den globala uppvärmningen, men får idag ta konsekvenserna av kraftiga skyfall, torka och hunger. Att plantera träd är ett sätt att bemöta hot med hopp, säger Helen Sjöholm om varför hon deltar för tredje året i rad.

Konserten går av stapeln på Göta Lejon i Stockholm och livesänds på biografer runt om i landet, genom Folkets Hus och Parkers koncept Live på bio. ... Läs mer

Unik kör – workshop med stjärntenoren Florian Voss på turné i september

Florian Voss är en internationellt erkänd tenor som uppträder i hela världen och han är också medlem i australienska crossovergruppen The Ten Tenors som gett konserter tillsammans med världsstjärnor som Celine Dion, Andrea Bocelli och Sarah Brightman. I september ger sig Florian Voss ut på turné med körworkshop. Premiär 5 september i Vivansborg Folkets Hus i Timrå.

2014 grundade Florian Voss sin metod Voice, Body & Soul® som går ut på att bli medveten om vad som händer i kroppen när man sjunger eller lyssnar på musik. Det handlar om att hitta en inre balans så att man kan slappna av, bli av med stress och sjunga fritt utan inre spänningar. ... Läs mer

Filmtajm med Electric Banana Band på bio – en familjeföreställning

Ta närmaste lian och kom och digga det djuriskt coola bandet förstärkta av Eskilstuna Symfoniorkester. Den 30 september är det premiär för Electric Banana Bands unika familjeföreställning på Folkets Hus och Parkers biografer runtom i Sverige.

Föreställningen innehåller en fartfylld konsert med det legendariska bandet Electric Banana Band (Lasse Åberg, Klasse Möllberg, Janne Schaffer) tillsammans med Eskilstuna Symfoniorkester, liksom ett antal klassiska sketcher från det odödliga paret Trazan och Banarne.

”Det ska bli jättekul att bli bio-dynamiska”, säger Lasse alias Trazan/Tigern.

Föreställningen som spelades in vid Konserthallen i Eskilstuna den 18 mars kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer. ... Läs mer

Teater Galeasens succéföreställning Hamlet visas på bio i höst

Teaterföreställningen Hamlet av Jens Ohlin och Hannes Meidal har spelat för fulla hus på Teater Galeasen i Stockholm hela våren. Nu har pjäsen spelats in och kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer under hösten.

– Fantastiskt roligt att vår Hamlet nu kommer att kunna ses på flera platser i Sverige, säger Sophia Artin, teaterchef på Teater Galeasen.

– Den gör sig väldigt bra på bioduken med sitt vidunderligt vackra scenrum, suggestiva ljus och musik och enastående skådespeleri i en förhöjd teatralitet.

Den kritikerrosade och SvD:s Thaliapris-aktuella föreställningen har nyligen spelats in i Teater Galeasens unika scenrum på Skeppsholmen i Stockholm. ... Läs mer

Kalas med clowner i folkparkerna – publiksuccén är tillbaka

I sommar blir det nycirkus i världsklass när Folkets Hus och Parker och Riksteatern återigen turnerar med Clowner utan Gränsers föreställning Kalas i parken. En föreställning där alla kan vara cirkusartister. Turnépremiär 27 juni i Östersund.

Det blir fysisk komik, imponerande cirkuskonster, musik och en stor folkfest där alla är välkomna. Inget språk talas i föreställningen och publiken själva får testa på att vara cirkusartister. Föreställningen Kalas i parken gästar 13 orter runt om i landet.

– Vi är så otroligt glada över att Kalas i parken, efter förra årets succé, är tillbaka i sommar igen! ... Läs mer

Kungliga Operan presenterar sin kommande Live på bio-säsong

Efter succén med Glada änkan live på bio satsar Kungliga Operan på tre direktsändningar nästa säsong: en helt ny opera, Dracula, samt Rossinis Askungen och Verdis Aida. Sändningarna är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Folkets hus och Parker.

Det var med Verdis Falstaff med Loa Falkman i titelrollen som Operan i februari 2008 direktsände sin första föreställning live till 21 svenska biografer, tätt efter Metropolitans första sändningar. Allra senast visades operetten Glada änkan, som satte publikrekord för svensk opera live på bio och publiksnitt totalt för opera på bio i Sverige. Efter ett 20-tal direktsända föreställningar blir det tre sändningar från Operan under säsongen 2017-18: Dracula 3 november

Askungen 3 februari

Aida 17 mars

– Genom vårt samarbete med Folkets Hus och Parker har vi den unika möjligheten att nå alla musikintresserade personer i hela landet. ... Läs mer

Sofia Jannok är 2017 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till artisten och låtskrivaren Sofia Jannok. – Att bli uppskattad i fotspåren av en sådan musikalisk talang är otroligt hedersfullt. En kvinna som banade vägen, det kan man lätt inspireras av. Jag är väldigt stolt att få ta emot årets Ulla Billquist-stipendium av Folkets Hus och Parker, säger Sofia Jannok.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen.

– Sofia Jannoks musikaliska uttryck är unikt och spänner över flera olika genrer. Tack vare henne har jojken nått en större publik både i Sverige och internationellt. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får 10,3 miljoner från Boverket

Idag kom beskedet om vilka samlingslokaler som får investeringsbidrag från Boverket, av det totala bidraget på 27,2 miljoner kronor går 10,3 miljoner kronor till elva stycken av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar.

– Investeringsbidraget från Boverket till medlemmarna visar hur viktiga våra mötesplatser är för boende i lokalsamhället. Tack vare detta stöd stärks förutsättningarna för kulturverksamheten vid dessa mötesplatser samt att de blir mer tillgängliga för besökarna, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Investeringsbidragen till allmänna samlingslokaler går 2017 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar och upprustningar för att höja lokalernas standard. ... Läs mer

Polarprisvinnaren Renée Fleming live på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker livesänder Richard Strauss romantiska Rosenkavaljeren med Renée Fleming och Elīna Garanča i huvudrollerna. 13 maj 18.30 visas den på hela 104 biografer i Sverige.

Met sätter upp Richard Strauss romantiska mästerverk Rosenkavaljeren för första gången sedan 1969. Operan dirigeras av Mets chefsdirigent James Levine och regisseras av Robert Carsen, vars senaste Met-uppsättning var succén Falstaff 2013.

Renée Fleming, som vann Polarpriset 2008, sjunger en av sina favoritroller som Fältmarskalkinnan, mot Elīna Garanča i rollen som Octavian. I ensemblen ingår också Günther Groissböck som Baron Ochs, Erin Morley som Sophie, Marcus Brückin gör sin Met-debut som Faninal och Matthew Polenzani är den italienske sångaren. ... Läs mer

Folkparksommar med Vanna Rosenberg, svindlande cirkuskonster, Eva Funck och Hönapöna

Folkets Hus och Parker presenterar stolt årets sommarturnéer, i utbudet finns något för alla.

Vanna Rosenberg kommer till folkparkerna med Köp hjärtan, pjäsen om Ulla Billquists gripande livsöde som har spelats för utsålda hus på Kulturhuset Stadsteatern och hyllats av kritiker, Eva Funck och Hönapöna ger sig ut på äventyr och så blir det baktakt med Kapten Röd, rockigt ös med The Boppers och arior från klassiska operor med Jenny Lindstipendiaten Ylva Stenberg.

– Att spela Köp hjärtan om Ulla Billquist i folkparkerna blir en resa med magiska förtecken, som en slags tidsvirvel där vi bringar dåtidens största folkparksstjärna tillbaka till grönskan, folket och festen. ... Läs mer