Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Demokratin mera sårbar än någonsin

Förtroendet för politiker och media är förskräckande lågt, och det lämnar demokratin öppen för angrepp, konstaterar Folkets Hus och Parker, som låtit Novus göra en undersökning om svenskarnas syn på demokrati och media. Läsningen är både överraskande och illavarslande.

Den har länge varit en underförstådd sanning att svenskarnas stora förtroende för politiker och media, samt engagemanget i civilsamhället varit något av den svenska demokratins superkraft. Tron på detta har varit så stor, att det till och med använts som argument mot exempelvis starkare lagskydd för demokratin. Att läget i själva verket har svängt rejält till det sämre, är något av en politisk skräll i Folkets Hus och Parkers Novusundersökning, som presenteras idag. ... Läs mer

Äntligen folkparkssommar igen!

Efter den inställda sommarsäsongen 2020 och den försiktiga återstarten 2021 laddar Folkets Hus och Parker nu för en riktig folkparkssommar igen. Vi återser Alfons Åberg på nytt sätt, möter något så ovanligt som en dockföreställning från Dramaten, och får blicka in i Carl-Einar Häckners magiska värld fylld av röda trådar, trolleri och texter, för att bara nämna några. Vi ses i parkerna!

– Äntligen får vi åter fylla folkparkerna med scenkonst, konserter, nycirkus, barn och familjer! Pandemin satte stopp för våra turnéer men nu är de tillbaka, något vi vet är mycket efterlängtat bland både publik och arrangörer, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Demokratidagarna 12-14 maj 2022 i Nynäshamn

Tre dagar demokrati i Nynäshamn

I Nynäshamns Folkets Hus den 12-14 maj formar civilsamhället, offentligheten, näringslivet och privatpersoner tillsammans en ny arena – Demokratidagarna. Förhoppningen är att Demokratidagarna i år och i framtiden, ska vara en årlig mötesplats för att skydda, stärka och utveckla demokratin i Sverige. För en ökad demokratisk beredskap som en del av den sociala hållbarheten.

– Civilsamhället är ett fundament för att en stark och levande demokrati ska kunna utvecklas. Det finns krafter som vill försvaga demokratin och därför behöver vi som värnar demokratin samlas och samtala om vad som behöver göras. Folkets Hus är en samlingsplats för människor i lokalsamhället och därför är det självklart för oss att bjuda in till Demokratidagar i Nynäshamns Folkets Hus, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Turandot med ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska livesänds på bio från Met i New York

På Met-premiären i lördags avslutade Liudmyla Monastyrska föreställningen med att vira in sig i den ukrainska flaggan, inför stående ovationer från publiken. Efter att ryska operastjärnan Anna Netrebko dragit sig tillbaka från föreställningen, gör Liudmyla Monastyrska titelrollen som Turandot. Live på bio i Sverige 7 maj kl 19.00.

Liudmyla Monastyrska var ursprungligen inte aktuell för den här Turandot-uppsättningen. Men när Metropolitan Operas generaldirektör Peter Gelb offentligt kapade banden med sopranen Anna Netrebko, på grund av hennes påstådda band till Vladimir Putin och hennes initiala återhållsamhet att ta avstånd från Putin, blev Liudmyla Monastyrska tillfrågad att överta rollen som Turandot. ... Läs mer

Sissela Kyle föreläser om kvinnokamp och rösträtt hos Folkets Hus och Parker 

Med föreläsningen ”Rösträtten, kampen och min feministiska mamma” åker en av Sveriges roligaste komiker och mest folkkära skådespelare på turné med Folkets Hus och Parker. Med en fartfylld, rolig och tankeväckande berättelse tar Sissela Kyle med oss på en feministisk resa, både i dåtid och nutid, där hon lyfter fram erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma.

För hundra år sedan kunde svenska kvinnor för första gången gå till valurnorna som myndiga medborgare. Det var ett stort steg för kvinnorörelsen och demokratin. Med Sisselas bitska humor och finess, får vi ta del av anekdoter, kvinnliga förebilder och historier om vägen till medvetenhet. ... Läs mer

Invigning av konstnärlig gestaltning i Sala Folkets Park

Torsdag den 28 april kl. 18.30 invigs konstnären Peter Svedbergs gestaltning ”Folk i Parken” av före detta stadsrådet Lena Hjelm-Wallén i Sala Folkets Park.

Med stöd av Statens kulturråd har konstnären Peter Svedberg skapat en ny konstnärlig gestaltning i Sala Folkets Park. Varje år genomför Riksorganisationen Folkets Hus och Parker några konstnärliga gestaltningar runt om i landet hos medlemsföreningar. Gestaltningsprojekten har stor betydelse för den fysiska miljön på mötesplatsen och möjliggör att barn, unga och vuxna får möta samtidskonst i sin närmiljö.

–        Det är så roligt att vi fick den här möjligheten med ett platsspecifikt konstverk. ... Läs mer

Ungt par dansar

Äntligen dansar vi igen!

Efter en total nedstängning under pandemin börjar nu landets Folkets Hus, folkparker och andra arrangörer öppna sina dansbanor och danslokaler för publik igen. Vad kan då vara mera passande än en symbolisk återstartsdans mellan Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson? Var? I ett Folkets Hus förstås!

Nu på torsdag (31/3) spelar två av landets populäraste dansband Streaplers och Casanovas upp till Återstartsdansen i Hallunda Folkets Hus i Botkyrka i södra Stockholm.

– Äntligen! Våra medlemsföreningar utgör gemensamt en av Sveriges största och viktigaste aktörer när det gäller dansbandskultur och tillsammans med både dansbanden och andra arrangörer har de tagit rejäla smällar under pandemin. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker visar Svansjön med Kievs balettkompani på bio

Nyligen ställde Folkets Hus och Parker in vårens livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva, bland annat Svansjön. Nu erbjuds biograferna som vill stötta Ukraina att istället visa Svansjön med Kievs balettkompani från Nationaloperan i Ukraina. Folkets Hus och Parker donerar alla intäkter från denna titel till UNHCR. Biopremiär 13 april.

– Rysslands invasion av Ukraina skapar ett enormt mänskligt lidande och innebär en humanitär katastrof. Många har dödats, människor är på flykt och städer står i ruiner. Ukrainas kulturarv och kulturliv är rikt, men är nu allvarligt hotat. Vi är därför både glada och stolta över att nu få visa Svansjön från Kievs balettkompani, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker laddar för urpremiär på ny Alfons-föreställning

Den nyskrivna föreställningen Kompis med Alfons Åberg? med Ayla Kabaca bygger på tre av Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg. Nu ska den på turné med Folkets Hus och Parker och spelas för publik för första gången.

Precis som i böckerna är föreställningens övergripande tema kamratskap. Alfons och hans kompisar leker tillsammans och ställer upp för varandra men ibland blir det bråk och de blir ovänner för en stund. 

Ayla Kabaca läser och gestaltar böckerna understödd av projektioner, enkel rekvisita och stämningsmusik.

– För mig är Alfons en kär gammal vän som varit med mig under hela min uppväxt och även upp i vuxen ålder. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKER LIVESÄNDER HENRIK DORSINS SCALAREVYN TILL BIOGRAFER I SVERIGE

Folkets Hus och Parker kan stolt presentera livesändning på bio av den hyllade Scalarevyn. Henrik Dorsin har väckt liv i Scalateaterns klassiska revytradition tillsammans med Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund och Louise Nordahl. Lördag den 23 april kl 18.30 livesänds revyn på biografer i hela Sverige.

– Då vi inte har möjlighet att ta ut vår revy på turné i hela landet, så vill vi ändå kunna erbjuda folk i hela Sverige att uppleva Scalarevyn live fast nu också på bioduk. Så att man från Smygehuk till Övertorneå kan se oss sjunga, skoja och komma av oss i realtid, säger Henrik Dorsin som både skrivit manuset, musiktexterna och står på scen i Scalarevyn. ... Läs mer