Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Kritik mot tunn kulturbudget

Kritik mot tunn kulturbudget

Regeringens kulturbudget inger inget hopp om ökade möjligheter för kultur i hela landet. Det anser Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson i en kommentar.

– När man läser årets budget går tankarna till det citat som vanligen tillskrivs Winston Churchill, där han mitt under brinnande världskrig, på begäran att föra över kulturpengar till krigskassan ska ha svarat ”Vad finns det då kvar att försvara?”. Scenariot efter försvarsuppgörelsen sätter oss i ett liknande läge, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Nathanson konstaterar att det är talande för de fyra partierna som gjort upp om budgeten, att de, utöver den redan väntade satsningen på kulturskolan, inte väljer att genomföra några nya satsningar på kulturområdet. ... Läs mer

Maja och Bobbo – en dockteaterföreställning för barn på turné

Maja och Bobbo är en humoristisk och varm berättelse om att vara vänner, bli ovänner och att kunna säga förlåt. Turnéstart i Hargshamn Folkets Hus den 28 september.

Maja fyller år, i ett av paketen finns hunden Bobbo. Maja och Bobbo leker baby, tjuv och polis och cirkus. Men varför blir Bobbo ledsen och hur ska Maja kunna göra honom glad igen?

Hugo Catolino och Pia Holmquist står bakom manus, dockor och scenografi. Matti Bye har gjort musiken.

– Maja och Bobbo tar upp ett viktigt tema som alla barn kan känna igen sig i. ... Läs mer

Det stora sopäventyret – en musikal med skräptema på turné hösten 2019

Det stora sopäventyret är en svängig familjemusikal som handlar om skräp och hur det förstör vår miljö och djurlivet. Vännerna Pricksan, Labbe och Mulle ger sig ut på en äventyrlig camping i luftballong. De möts av allt annat än en vacker naturupplevelse när de havererar i Vithavet där sopbergen växer och djuren behöver hjälp. Turnépremiär i Nya Rågsveds Folkets Hus den 5 september.

Som tur är har vännerna mycket mod och uppfinningsrikedom och de ger inte upp när de möter motgångar. De dansar, sjunger och allt slutar i en sorteringsfinal tillsammans med publiken. Föreställningen passar en 4-åring likväl en 9-åring. ... Läs mer

Mio, min Mio av Astrid Lindgren på turné hösten 2019

En musikteater där publiken får vara med och hjälpa Mio och Jum-Jum att besegra riddar Kato. Många känner till den klassiska sagan om den föräldralöse pojken som plötsligt försvann spårlöst från Vasastan i Stockholm. I Teater Pegasus version av Astrid Lindgrens Mio, min Mio tillåts barnen vara med på scenen, de får repliker om de vill, och hjälper hela tiden sagan framåt. Premiär i Sala Folkets Park 6 september.

– Det unika med vår föreställning är att skådespelarna behöver hjälp på scenen och publiken kan bli både Jum-Jum eller Mio, alltså hjältar i sagan, säger Johan Briggert, regissör. ... Läs mer

Utställningen Plundring – början på ett folkmord på turné i Folkets Hus

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. Utställningen Plundring  – början på ett folkmord  bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker: Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. Turnépremiär 2 september i Folkets Hus Hallunda.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. ... Läs mer

Utställningen LasseMaja och deckarhistorien på turné i Folkets Hus och folkparker i hela landet

Barnboksförfattaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis har skapat LasseMajas detektivbyrå som är de mest populära och lästa barnböckerna i Sverige. Deckarduon är ständigt aktuell med nya mysterier i böcker, tv, bio och scenuppsättningar och nu är det dags för en nyproducerad utställning. Turnépremiär 2 september i Söråker Folkets Hus.

– Roligt, hedrande och spännande att se hur man krymt ner vårt Vallerby i mikroformat och att det sedan får åka runt i landet. Det blev en otroligt kul utställning och vi får vara i ett sammanhang med gamla deckarhjältar, säger Martin Widmark och Helena Willis.

Vandringsutställningen LasseMaja och deckarhistorien, som vänder sig till barn och familj, presenteras en betydande genre inom barnlitteraturen som har varit en viktig väg under lång tid till läsande för barn och unga i Sverige. ... Läs mer

Mikael Thorsén från Surahammars Folkets Hus tar emot utmärkelsen Årets bio 2019 av Calle Nathanson.

Folkets Hus i Surahammar utsedd till Årets bio 2019

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 15-18 augusti på Folkets hus i Trollhättan. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Mikael Thorsén, biografansvarig på Folkets Hus i Surahammar, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt kul och hedrande att får utmärkelsen Årets bio från Folkets Hus och Parker. Ett kvitto på att vi jobbar hårt och lägger ner vår själ i arbetet. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers årliga filmdagar hålls i Trollhättans Folkets Hus 15-18 augusti

Folkets Hus och Parker är Sveriges största biografkedja med 148 biografer runt om i hela landet. Torsdag 15 augusti startar Filmdagarna i Trollhättan med 200 deltagare från våra biografer. Invigningsfilm är Hasse & Tage med besök av regissören Jane Magnusson. Vid invigningen offentliggörs också vem som får ta emot utmärkelsen Årets bio.

Under Filmdagarna ser Folkets Hus-biograferna förhandsvisningar av kommande filmer, de får veta det senaste kring Live på bio och bli inspirerade av föreläsare och seminarier. Under Filmdagarna i Trollhättan visas sammanlagt 42 filmer från 14 länder.

– Tack vare våra föreningsdrivna biografer visas film och scenkonst i hela landet. ... Läs mer

Jubileumskonsert med Metallica och San Francisco Symphony Orchestra visas på Folkets Hus och Parkers biografer

1999 gjorde Metallica det grammyvinnande albumet S&M tillsammans med San Francisco Symphony Orchestra. Nu återförenas de i september för att fira 20-årsjubiléet av det banbrytande albumet. Konserten spelas in och visas i Sverige på Folkets Hus och Parkers biografer den 9 oktober.

Konsertfilmen Metallica and San Francisco Symphony: S&M² spelas in på Chase Center i San Francisco och består av låtar från S&M-albumet och nyare Metallica-låtar, specialarrangerade av Bruce Coughlin.

De ursprungliga S&M-konserterna dirigerades av den framlidne Michael Kamen våren 1999 på Berkeley Community Theatre. Under 2019 års konsert kommer den legendariska dirigenten Michael Tilson Thomas att leda en del av framförandet. ... Läs mer

Miles Davis-dokumentär visas på Folkets Hus och Parkers biografer – premiär 11 augusti

Trumpetare, innovatör, kontroversiell och genialisk. Miles Davis är mannen med ett sound så vackert att det kan krossa ditt hjärta. Med premiär 11 augusti visar utvalda Folkets Hus och Parker-biografer den intima dokumentären om en av jazzens absoluta mästare.

OBS! För journalister finns filmen tillgänglig som förhandsvisning. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

Vi får uppleva arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker, för att undersöka mannen bakom musiken och varför Davis än idag är en relevant röst.

Miles Davis var en egensinnig naturkraft, själva förkroppsligandet av begreppet cool. ... Läs mer