Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Klassisk Prince-konsert firar 30 år och visas på bio i Sverige

Det är 30-årsjubileum för konsertfilmen Sign O’ The Times. Nu visas den i digitalt restaurerat skick på Folkets Hus och Parkers biografer. Premiär den 20 november.

1987 regisserade Prince själv konsertfilmen baserad på det hyllade albumet Sign O’ The Times. Resultatet blev 84 explosiva minuter av musikalisk magi, som visar hans karisma som underhållare, med ett helt nytt energifyllt band bakom sig.

1987 var också året när Prince överraskade alla genom att återvända till strålkastarljuset med ett dubbelalbum, inspelat i stort sett solo, vilket skulle bli ett av hans största mästerverk.

Albumet kallades Sign O’ The Times och släpptes som ett soloalbum under namnet Prince. ... Läs mer

Kritikerhyllade operan Mordängeln direktsänds på bio från New York

”Om du ska se en opera i år, se Mordängeln”, skriver The New York Times i sin premiärrecension av föreställningen. Folkets Hus och Parker livesänder Mordängeln på stor bioduk 18 november 19.00.

Efter Thomas Adès uppmärksammade uppsättning The Tempest presenterar nu Met den amerikanska premiären av Mordängeln. Föreställningen är inspirerad av den klassiska Luis Buñuel-filmen med samma namn.

På lördagens livesändning kan publiken också uppleva när Audrey Luna slår rekord och sjunger en ton så hög att den aldrig tidigare har sjungits på Met förut. Ett A över höga C.

Mordängeln blev hyllad av New York Times vid sin premiär på Salzburg Festival 2016 som ”uppfinningsrik och djärv… en stor händelse”. ... Läs mer

Stephen Sondheims legendariska musikal visas på bio i Sverige

Stephen Sondheims musikal Follies är en visuell och musikalisk upplevelse, som sätts upp för första gången på National Theatre i London. Föreställningen direktsänds på Folkets Hus och Parkers biografer i Sverige 16 november 20.00.

Rollerna som Follies görs av Imelda Staunton (Vem är rädd för Virginia Woolf?, Harry Potter-filmerna, Vera Drake) Tracie Bennett (Shirley Valentine, TV-serien Coronation Street) och Janie Dee (Me and Orson Welles), tillsammans med en ensemble med 37 skådespelare och en 21-mannaorkester.

Stephen Sondheim har vunnit Oscar, Tony, Grammy och Olivier-priser. Bland hans verk återfinns bland annat A Little Night Music, Sweeney Todd och Sunday in the Park With George. ... Läs mer

Kungliga Operans hyllade Dracula direktsänds på bio

I perfekt anslutning till Halloween och allhelgonahelgen livesänder Folkets Hus och Parker Dracula från Kungliga Operan till 68 biografer i Sverige. Dracula hade urpremiär i fredags och till de kvarvarande föreställningarna på Kungliga Operan finns endast ett fåtal platser kvar. 3 november kl 19.00 visas den på bio i Sverige.

När Dracula spelas på Kungliga Operan är det första gången som vampyren tar ton på en stor operascen. Det blir också en Dracula där kvinnorna kring titelrollen berättar sina historier. I ledande roller syns Elisabeth Meyer (Mina), Sanna Gibbs (Lucy) och Ola Eliasson i rollen som Dracula. För musiken står den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. ... Läs mer

Tillsammans ger vi drömmar kraft! – Folkets Hus och Parkers nya vision

Vid Folkets Hus och Parkers extra föreningsstämma som just avslutats i Göteborg Folkets Hus beslutades om ett nytt visionsprogram för folkrörelsen Folkets Hus och Parker.

–  Folkets Hus och Parker tar drömmar på allvar. Alla ska ha möjlighet att förverkliga sina drömmar, både stora och små. För vår folkrörelse är det en självklarhet att driva på samhällsutvecklingen, tillgängliggöra kultur i hela landet och vara ett av flera starka band som knyter samman Sverige, säger Gunilla Carlsson, ordförande Folkets Hus och Parker.

Tillsammans ger vi drömmar kraft!

Alla har rätt till sina drömmar. Familjen som kommer till ett nytt land, sångerskan på operascenen, barnet som upptäcker böcker, paret som svävar ut i en dans, filmaren som lär sig redigera, pensionärsföreningen som organiserar en resa, hiphopgruppen som repar inför sin första spelning, aktivisten som verkar för solidaritet och rättvisa villkor. ... Läs mer

Säsongspremiär för direktsänd rysk balett på bio

I säsongspremiären av balett på bio presenterar Bolsjojbaletten en av repertoarens juveler – Piraten. Denna föreställning, med maxad scenografi och mer än 120 dansare på scenen, kommer att direktsändas från Moskva via satellit till Folkets Hus och Parkers biografer söndag 22 oktober kl 17.00.

I en hisnande rytm tar Alexej Ratmanskijs koreografi med hela publiken, och nästan alla Bolsjojs dansare, till en helt ny värld. Scenografin och kostymerna i Piraten är i en klass för sig.

Efter en sen rolländring kommer premiärdansaren Ekaterina Krysanova att dansa Medora istället för Olga Smirnova. Ekaterina Krysanova kommer att återförenas med sin partner Igor Tsvirko som gör rollen som Conrad. ... Läs mer

LUDDE OCH HANS LILLASYSTER MED UNG UTAN PUNG

Ludde och lillasyster Gnutta är figurer i Ulf Löfgrens älskade barnböcker som skildrar de yngsta barnens undringar, glädje, konflikter och vardagsbestyr. Nu ger sig Ung utan Pung ut på höstturné i Folkets Hus.

Hur ska en sätta på sig sina kläder så att det blir rätt? Måste det vara rätt? Och måste alltid den största och starkaste bestämma? Hur känns det att alltid ha en lillasyster hängande efter sig? Ludde och hans lillasyster är en lekfull pjäs med mycket igenkänning och som handlar om att ta ansvar, att vara syskon, att komma överens och om glädjen att få leka tillsammans. ... Läs mer

Mozarts publikfavorit Trollflöjten visas på 108 biografer i Sverige

Julie Taymors spektakulära iscensättning av Trollflöjten är en klassiker på Met. Mets Music Director Emeritus James Levine dirigerar hela denna tyskspråkiga version. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till hela 108 biografer i Sverige, 14 oktober 19.00.

Mets Music Director Emeritus James Levine dirigerar Tony Award-vinnaren Julie Taymors uppsättning av Mozarts Trollflöjten. Golda Schultz gör sin Met-debut som Pamina med Kathryn Lewek som Nattens drottning.

Den kortare versionen av Trollflöjten på engelska, var den första livesändningen från Met. Detta är första gången den fullständiga versionen på tyska direktsänds.

Mozarts mästerverk är en saga för hela familjen. ... Läs mer

Säsongspremiär för opera på bio – hyllade Norma är först ut från Met

”Stående ovationer som aldrig ville ta slut”, skriver Huffington Post efter premiären av Norma på Met. Operastjärnorna Sondra Radvanovsky och Joyce DiDonato inleder Met-säsongen på bio med att göra huvudrollerna i hyllade Norma av Bellini. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till 75 biografer i Sverige, 7 oktober 19.00.

– Fler och fler upptäcker vilken fantastisk upplevelse det är att se opera live på bio. Man ska inte behöva bo i en storstad för att kunna ta del av ett scenkonstutbud av högsta kvalitet, säger Ulrika Holmgaard, chef film & live, Folkets Hus och Parker.

Säsongen inleds med en nyuppsättning av Bellinis Bel canto-opera Norma med Sondra Radvanovsky. ... Läs mer

Black Sabbaths sista konsert visas på Folkets Hus och Parkers biografer

Den 4 februari 2017 intog Black Sabbath scenen i sin hemstad Birmingham för att göra den 81:a och sista konserten i The End-turnén. Denna monumentala show var kulmen på en karriär som spänner över ett halvt sekel. Med premiär 27 september visas konserten på Folkets Hus och Parkers biografer.

Black Sabbath bildades 1968 och var pionjärer för det sound som skulle ligga till grund för genren heavy metal. Den utsålda konserten i Birmingham var avslutningen på en global turné som sågs av drygt en och en halv miljon personer.

Filmen ger fansen en nära och personlig berättelse om den sista, känslomässigt laddade konserten, där bandet spelar hits som Iron Man, Paranoid, War Pigs och många fler. ... Läs mer