Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Hjälp oss att finnas till när människor kan och behöver mötas igen

Verksamheten i Folkets Husföreningarna i Skåne är praktiskt taget lamslagen av Coronapandemins effekter. Personal permitteras akut och förlusterna är betydande. Anna Strömberg, ordförande i Södra Folkets Hus och Parkregionen, och Calle Nathanson, vd för riksorganisationen Folkets Hus och Parker, vänder sig nu till Region Skåne i ett öppet brev och efterlyser hjälp till alla engagerade som nu kämpar för sina mötesplatsers och kulturlokalers överlevnad.

Öppet brev till Region Skåne

Läget bland våra ca 55 medlemsföreningar; Folkets Hus och folkparker i Skåne, är ansträngt och akut. I princip är all aktivitet avstannad, avbokningarna har varit massiva och inga tillkommande bokningar sker under rådande omständigheter. ... Läs mer

Vädjan från Västra Folkets Hus- och Parkregionen: Hjälp oss att finnas till när människor kan och behöver mötas igen

Att ge människor möjlighet att mötas och uppleva kultur tillsammans är grundbulten i Folkets Hus och Parkers 127-åriga historia. I Västra regionen drivs 75 unika mötesplatser i hus och parker i regionens alla delar. Hur många står kvar redo att välkomna invånarna när Corona-krisen är över? I ett öppet brev vädjar Västra Folkets Hus och Parkregionen till politiken att ta fram regionala och kommunala krispaket för att säkerställa att regionens alla invånare har fortsatt tillgång till ett rikt kulturutbud och mötesplatser i sin närhet.

Corona-virusets framfart har snabbt hunnit lamslå stora delar av samhället. Bland de första att drabbas var mötesplatserna och kulturarrangörerna. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens krisstöd till kulturen

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens beslut om att som första insats avsätta 500 miljoner kronor i krisstöd till kulturen.

Folkets Hus och Parker har på olika sätt påvisat den akuta kris som råder bland de egna medlemsföreningarna och deras mötesplatser, samlingslokaler och kulturverksamhet.

–Äntligen, det är ett mycket positivt besked. Det är också viktigt att såväl frilansande kulturutövare som arrangörer och ideella föreningar omfattas. Bra att kulturministern redan nu säger att detta är ett första akut stöd och kan komma att följas av flera insatser, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker i en kommentar till regeringens första steg mot ett omfattande krisstöd för kulturen. ... Läs mer

Akut läge i Stockholms Folkets Husföreningar

Verksamheten i Folkets Husföreningarna i Stockholm är praktiskt taget lamslagen av Coronapandemins effekter. Personal permitteras akut och förlusterna är betydande. Leif Rönngren, ordförande i Östra Folkets Hus och Parkregionen, och Calle Nathanson, vd för riksorganisationen Folkets Hus och Parker, vänder sig nu till Kulturförvaltningen i ett öppet brev och efterlyser hjälp till alla engagerade som nu kämpar för sina mötesplatsers och kulturlokalers överlevnad.

 

Till Kulturförvaltningen,

Läget bland våra medlemsföreningar samt de som är samlingslokalförvaltande organisationer är ansträngt och akut. I princip är all aktivitet avstannad, avbokningarna har varit massiva och inga tillkommande bokningar sker under rådande omständigheter. ... Läs mer

Tom biografsalong

Folkets Hus och Parker stänger sina tre biografer

Folkets Hus och Parker stänger tills vidare sina tre biografer Spegeln, Röda Kvarn och Roy på grund av Coronapandemin.

Med anledning av Coronaepidemin har Folkets Hus och Parker idag beslutat sig för att tills vidare stänga de tre centralt ägda biograferna Spegeln i Malmö, Röda Kvarn i Helsingborg och Roy i Göteborg.

Folkets Hus och Parker tar allvarligt på den uppkomna situationen med Coronapandemin och dagens beslut är ett led i detta.

– Hälsan måste alltid komma först. Samtidigt innebär pandemin allvarliga ekonomiska förluster för biograferna. För att bidra till att bromsa smittspridningen och rädda verksamheterna, har vi idag beslutat att tills vidare stänga biograferna och deltidspermittera personalen, säger Calle Nathanson, vd, Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Kulturen behöver en krisbudget!

Det ideella kulturlivet drabbas skoningslöst av Coronapandemin och behöver snabb undsättning för att inte gå under. Regeringen behöver skapa en krisbudget för att rädda landets kulturliv, menar Folkets Hus och Parker som representerar över 500 öppna mötesplatser, biografer och kulturlokaler i hela Sverige.

Det ideella kulturlivet tar stort samhällsansvar, men drabbas nu mycket hårt av de effekter som skapas av Coronapandemin. Människors hälsa ska alltid komma först, men kulturen behöver snabb hjälp för att inte gå under. Det gäller att balansera åtgärderna för att stoppa viruset, eller åtminstone sänka spridningstakten, mot ett fungerande samhälle.

– Kulturen blöder redan kraftigt i form av uteblivna besök och nedstängda föreställningar. ... Läs mer

Live på bio - Don Giovanni - Peter Mattei

Folkets Hus och Parker presenterar den nya säsongen av opera på bio från Met i New York – Nina Stemme och Peter Mattei gör huvudroller

Sverige är mångdubbelt aktuellt den kommande säsongen med livesändningar på Folkets Hus och Parkers biografer från Met i New York. Våra egna svenska stjärnor Nina Stemme och Peter Mattei gör storroller, Göteborgs Symfonikers tidigare chefsdirigent Gustavo Dudamel begår Met-debut vid en livesändning, och Polarprisvinnaren Anna Netrebko gör två huvudroller.

Detta är Mets femtonde säsong av livesändningar på bio, som nu når ut till 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Man har hittills haft 29 miljoner biobesökare globalt. Folkets Hus och Parker har varit Mets svenska samarbetspartner sedan starten.

Vår egen operastjärna Peter Mattei gör huvudrollen i Mozarts örhänge Don Giovanni. ... Läs mer

BAGARMOSSENS FOLKETS HUS ÅRETS ARRANGÖR 2020

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har utsett Bagarmossens Folkets Hus till Årets arrangör 2020. Utmärkelsen delades ut på lördagskvällen vid Folkets Hus och Parkers Kulturdagar som arrangeras i Motala Folkets Hus 17-19 januari.

– Sedan vi började vårt arbete med att förnya Folkets Hus i Bagarmossen för fyra år sedan och göra det till ett öppet hus för alla har det varit mycket kaos och mycket glädje. Vi är så glada att vi fått resultat och etablerat oss i området på så kort tid, säger Fredrik Stiernstedt, ordförande Bagarmossens Folkets Hus.

– Bagarmossens Folkets Hus visar på ett fantastiskt sätt hur viktig mötesplatsen är för ett lokalsamhälle. ... Läs mer

Årets Jenny Lind-stipendiat är Tessan-Maria Lehmussaari

Tessan-Maria Lehmussaari har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Hon har bland annat arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Unga på Operan och Norrköpings Symfoniorkester. Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020.

– Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över att ha blivit vald till årets Jenny Lind-stipendiat. Sång har varit min passion sen barnsben och att nu få en möjlighet att dela med mig av den till andra, tack vare denna utmärkelse, gör mig extremt tacksam. Klassisk musik har så mycket att ge och det ska bli fantastiskt kul att få visa det mitt hjärta klappar för, säger Tessan-Maria Lehmussaari. ... Läs mer

Fleabag är en av Golden Globes stora vinnare – Folkets Hus och Parker visar originalet på bio i Sverige

Fleabag tog hem två tunga utmärkelser vid nattens Golden Globe-utdelning. Originalet till TV-serien är en one-woman-show av och med Phoebe Waller-Bridge. Den har senast spelats på Wyndham’s Theatre i London och spelades in för bio den 12 september 2019. Utvalda Folkets Hus och Parker-biografer visar föreställningen med premiär 13 januari.

Fleabag vann i kategorierna:

Best Television Series – Musical or Comedy

Best Performance by an Actress in a Television Series – Musical or Comedy: Phoebe Waller-Bridge

Waller-Bridge passade i sitt tacktal på att tacka Barack Obama för att ha inkluderatFleabag i sin lista över årets bästa filmer och TV-serier. ... Läs mer