Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Välkommet stöd till kulturupplevelser för barn och unga i sommar

Den 5 juli fattade Kulturrådet beslut om att tilldela Folkets Hus och Parker 2.800.000 kronor för de turnerande scenproduktionerna som riktar sig till barn och unga under sommaren 2018.

– Det är ett väldigt glädjande besked! Folkets Hus och Parkers turnéer är en möjlighet att uppleva kultur i hela landet även på sommaren, en tid då många andra kulturinstitutioner tar semester. I år turnerar vi med fem olika produktioner som riktar sig till den yngre publiken. Sedan ett par år tillbaka har vi inte haft statligt stöd för sommarturnéerna men Kulturrådets beslut innebär att vi nu kan fortsätta att erbjuda barn och unga i hela landet kulturupplevelser under sommarlovet, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Tre folkparkslegendarer tillbaka i folkparkerna där allt började

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson, giganter inom svensk showbiz ger sig ut på turné – 186 år tillsammans – tillbaka till folkparkerna där allting började. Var och en har de sjungit sig in i den svenska musikhistorien och folksjälen. Turnépremiär 26 juli i Heby Folkets Park.

I år firar Folkets Hus och Parker 125 år – 30 april 1893 invigdes Sveriges första Folkets Park i Malmö.

– Folkparkerna bidrar på ett ovärderligt sätt till att sprida kultur i hela landet under sommaren då många kulturinstitutioner stänger. Det är extra roligt att under detta jubileumsår presentera turnén 186 år tillsammans tillbaka till folkparkerna där allting började med Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson. ... Läs mer

Folket Hus och Parker har rätt att säga nej till rasistiska och icke-demokratiska organisationer

Samlingslokalsorganisationernas samarbetskommitté, SAMSAM, har tagit fram ett rättsutlåtande om föreningar- och det civila samhällets rätt att neka uthyrningar till rasistiska och antidemokratiska grupperingar. – I rättsutlåtandet slås det fast att föreningar har rätt att säga nej till att hyra ut till organisationer som inte står för en värdegrund som utgår från demokratiska principer som idén om alla människors lika värde. Rapporten visar att om det offentliga tvingar föreningar att hyra ut i strid med sin värdegrund kan det strida mot den grundläggande föreningsrätten, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Rättsutlåtandet är framtagen av Stellan Gärde, jurist specialiserad inom mänskliga rättigheter, på uppdrag av SAMSAM. ... Läs mer

2018 års Jenny Lind-stipendiat Kine Sandtrø på sommarturné

För femtiotredje året turnerar Folkets Hus och Parkers Jenny Lind-stipendiat.  – Det ska bli otroligt roligt att åka på turné. Tack vare Jenny Lind-stipendiet får jag möjlighet att uppträda med ett fantastiskt konsertprogram, säger Kine Sandtrø. Turnépremiär 20 juli Malstanäs gård i Flen.

2017 påbörjade Kine kandidatutbildningen på Operahögskolan i Stockholm. Dessförinnan har hon studerat vid Musiklinjen vid Ole Vig Vidregående Skole, Birka Folkhögskola, Institutt for musikk og dans ved universitetet i Stavanger, Barratt Due Musikkinstitutt och Operastudion på Kulturama i Stockholm.

Huvudrollen i Puccinis opera Madama Butterfly är en framtida drömroll för Kine.

– Många unga tänker att opera är snobbkultur som inte är för dem, det håller jag inte alls med om. ... Läs mer

Klura ut – en ordlös cirkusshow med Cirkus Cirkör

Kittlande akrobatik, trollbindande jonglering och svindlande höjder i Cirkus Cirkörs Klura ut. I denna cirkusshow möter publiken artister som med humor och värme hjälper och stjälper varandra. De trasslar in sig och trasslar ut sig och det blir inte alltid som de tänkt sig, utan oftast mycket bättre. I Klura utvisas hur viktigt det är med samarbete, tillit och rätten att få vara sig själv. Turnépremiär 24 juli i Lilltorpet, Faluns folkpark.

De tre artisterna Johannes, Andrea och Matt tar med publiken på ett äventyr i nycirkusens magiska värld där allt är möjligt. Jonglören Johannes med glimten i ögat, ständigt redo för lek och bus som gör avancerade jongleringstricks. ... Läs mer

Borgmästaren med Lill-Skansenteatern på folkparksturné

För länge sedan, i en stad långt bort, bor djur och människor i skön harmoni med varandra. Men plötsligt en dag bestämmer stadens borgmästare utan förklaring att alla djur och insekter måste flytta därifrån. Nu behöver de all hjälp de kan få med att försöka få borgmästaren att ändra sig. Turnépremiär 26 juni i Nykvarn Folkets Park.

I denna enkla och roliga berättelse, med mycket sång och musik får publiken hjälpa de boende i staden att ta reda på varför Borgmästaren vill förbjuda alla djur. Publiken är delaktig i hur det ska gå i berättelsen – och är välkomna att vara med på scen. ... Läs mer

Besser och Wisser vet bättre med Pantomimteatern på folkparksturné

En slapsticksföreställning med värme och humor. När Besser och Wisser bygger saker behöver de inga ritningar, för de vet ju ändå precis hur man ska göra… eller? Turnépremiär 26 juni på Eggeby gård i Spånga.

Två vänner jobbar med att bygga saker. Och bygga och laga det kan de, men inte det som chefen vill… De bygger in sig i trassliga missförstånd med bråkiga bollar, envisa katter och vilsna känslor. När chefen skäller som värst har de alltid varandra. Och till slut öppnar sig en helt ny dörr.

–Varje publik vi möter påverkar vår föreställning på fantastiska sätt. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får dela på 11,2 miljoner kronor från Boverket

13 av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får ta del av investeringsbidrag från Boverket. Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler om sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor går 2018 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler. Stödet ska användas till energibesparande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar och upprustningar för att höja lokalernas standard.

– Detta stöd är mycket viktigt för våra medlemmar. Behovet av väl fungerande mötesplatser för lokalsamhällets invånare och föreningslivet är stora, framförallt i socioekonomiskt utsatta områden, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Rinkeby Folkets Husförening tilldelas mest bidrag, 4 870 000 kronor.

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar som får ta del av investeringsbidraget:

Byggnadsföreningen i Hok, Vaggeryd: 323 000 kronor Byggnadsföreningen Fyren Gullaskruv, Nybro: 100 000 kronor Rinkeby Folkets Husförening, Stockholm: 4 870 000 kronor Byggnadsföreningen Älvsjö, Stockholm: 418 000 kronor Folkets Hus Hallunda, Stockholm: 200 000 kronor Föreningen Folkkulturcentrum Hjorthagen, Stockholm: 500 000 kronor Folkets Husföreningen Framtiden, Norrtälje: 870 000 kronor Nya Rågsveds Folkets Hus, Stockholm: 980 000 kronor Björneborg Folkets Hus och Park, Kristinehamn: 275 000 kronor Skellefteå Folkets Hus ekonomiska förening: 1 350 000 kronor Sala Nya Folketshusförening, Sala: 681 000 kronor Lidköping Folkets Hus, Lidköping: 200 000 kronor Lysekils Folkets Hus, Lysekil: 433 000 kronor

Totalt: 11 200 000 kronor. ... Läs mer

Träna med Cirkus Cirkör – turné med workshop för barn och unga

Nu är det åter dags för Cirkus Cirkörs och Folkets Hus och Parkers sommarkurser i nycirkus och cirkusinspirerad parkour. Kursveckorna hålls runt om i landet och genomförs på 12 orter.

Cirkörs pedagoger hjälper deltagarna att utmana sig själva samtidigt som de har kul tillsammans med andra.

– Sommar med Cirkus Cirkör och Folkets hus och Parker är nu en klassiker. Det kommer att bli en underbar vecka med utmaningar och glädje tillsammans med nya vänner, säger Clara Norman, projektledare Cirkus Cirkör.

– Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör turnerar för tjugoandra sommaren i rad med workshops för unga. ... Läs mer

Biljettsläpp på fredag för opera från Met på biografer i hela Sverige

På fredag 25 maj släpper Folkets Hus och Parkers biografer de eftertraktade biljetterna till säsongen 2018-2019 av direktsändningar från Metropolitan-operan i New York. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida. ... Läs mer