Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Lise & Gertrud på turné med Folkets Hus och Parker

Med musik av bland andra Bo Kaspers, Monica Zetterlund, Darin, David Bowie och The Ark åker Lise & Gertrud på turné med Folkets Hus och Parker. “Tack och lov för musiken” har turnéstart i Nynäshamns Folkets Hus den 1 oktober.

Samspelet mellan två slipade röster, cello och piano har blivit Lise & Gertruds kännetecken. I Tack och lov för musiken framför de sina egna tolkningar av välkända låtar, varvat med personliga mellansnack. Det blir en konsert att känna, skratta och kanske gråta en skvätt till.

– ”Vi är grymt spelsugna och så peppade att återigen få möta publiken och spela våra låtar, som vi mejslat fram på vårt eget sätt. ... Läs mer

Reflexen i Kärrtorp utvald för unik europeisk filmvisning

En av Folkets Hus och Parkers biografer, Reflexen i Kärrtorp, är som enda svenska biograf utvald av Europa Cinemas att delta i en unik visning av årets vinnare av LUX-award – den mångfalt prisade dokumentären Collective. Filmen visas i 27 europeiska länder samtidigt.

 – Det känns fantastiskt roligt att få dela en filmupplevelse med både vår egen publik och publik över hela Europa. Vi är en del av Europa Cinema-nätverket sedan många år och den här gången var det vår fina biograf som fick möjlighet att representera Sverige, säger Mats Rosenqvist på Biografen Reflexen i Kärrtorp i södra Stockholm. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens kultursatsningar

Folkets Hus och Parker ställer sig positiva till regeringens ökade stöd till kultursektorn. De extra 1,3 miljarder kronor som tillförs kulturen kan komma att vara avgörande för återstarten menar organisationen.

Folkets Hus och Parker välkomnar de nya satsningar på kulturen som regeringen aviserade på morgonen.

– När vi nu kan påbörja en återstart av våra Folkets Hus och folkparker kommer det vara en uppförsbacke att få publik och besökare att återvända. Därför är det mycket positivt att regeringen nu tillför extra medel till kulturen i budgeten för 2022, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Invigning av ny konstnärlig ridå i Skaftö Folkets Hus

Varje år genomför Riksorganisationen Folkets Hus och Parker några konstnärliga gestaltningar runt om i landet hos medlemsföreningar. Gestaltningsprojekten har stor betydelse för den fysiska miljön på mötesplatsen och möjliggör att barn, unga och vuxna får möta samtidskonst i sin närmiljö. Med stöd av Statens Kulturråd har konstnären Maria Ray Johansson skapat en ny konstnärlig ridå i Skaftö Folket Hus.

Lördag den 11 september kl 17 invigs ridån ”UR HAVET” i Skaftö Folkets Hus.

 -Det är underbart att vi fick den här möjligheten med ett platsspecifikt konstverk” säger Kerstin Wennergren, ordförande på Skaftö Folkets Hus. Arbetet med ridån påbörjades redan 2020 men det är först nu den har kunnat färdigställas och invigas. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKER VÄLKOMNAR AVSKAFFADE RESTRIKTIONER

Ett rimligt och efterlängtat beslut menar Folkets Hus och Parker efter regeringens tillkännagivande om att flertalet restriktioner för sammankomster avskaffas.

Efter en tids ovisshet, när de tidigare aviserade lättnaderna för allmänna sammankomster inte såg ut att bli av som aviserat, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid dagens presskonferens att flertalet restriktioner avskaffas från och med den 29 september, under förutsättning att smittsituationen tillåter det.

– Det här är verkligen efterlängtat. Nu kan vi och våra medlemsföreningar ta oss an återstarten på allvar, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar har tagit ett stort ansvar under hela pandemin, och är därför väl rustade att nu åter möta sin publik. ... Läs mer

Reflekterad olydnad på turné med Folkets Hus och Parker

I spoken word-monologen Reflekterad olydnad betraktar Farhiya Feysal sin omgivning, sina rötter, sin kropp, sin mamma och sin poesi. Omvänt betraktar samhället Farhiya och vill tala om för henne hur hon ska leva sitt liv. Turnéstart i Lidköping den 15 september.

Farhiya Feysal var den första kvinnan och den första utanför Stockholm att vinna Ortens Bästa Poet 2018. Inför en publik på 2500 personer reciterade hon då Osäker grabb i Rinkeby Sporthall. Nu ställer hon sig framför en betydligt mer intim publik.

– Poeterna från förorten är vår tids budbärare och berättar om vad som händer i en värld som just nu demoniseras och görs till syndabock för samhällsproblem. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker gläntar på dörren för kulturen

Vi behöver både få träffa varandra och åter möta kulturen. Det tycker Folkets Hus och Parker, som nu i ansvarsfull omfattning öppnar delar av sin kulturverksamhet på många håll i landet.

Efter en lång tid med tomma lokaler och nedstängda verksamheter, märks nu en försiktig förändring i många av landets Folkets Hus och folkparker. I väntan på att de sista restriktionerna ska kunna tas bort förbereds nu olika möjligheter att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna erbjuda publiken ett kärt återseende med kulturen. – Våra medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar genom hela pandemin, och vi vet att de är redo att, under kontrollerade former, möta sin publik igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Föreställningen Bzzz…om bin och människor på turné med Folkets Hus och Parker

I dag är binas framtid hotad, men hopp om räddning finns. Pygméteatern åker på turné med Folkets Hus och Parker med föreställningen Bzzz…om bin och människor för att berätta vad vi kan göra för att hjälpa våra hotade vänner. Turnéstart i Heby Folkets Park den 4 september.

Föreställningen Bzzz…om bin och människor är en lekfull och filosofisk teaterföreställning för barn. Med dockor och två skådespelare berättar Pygméteatern om hur vi människor interagerat med bin sedan urminnes tider.

– Vi tror på teatern som ett redskap att upptäcka och förstå världen. Vi tar upp viktiga frågor som berör, och oavsett ämne, berättar vi med omtänksamhet, värme och oborstad humor, säger Michael Koitzsch på Pygméteatern

Sedan 1976 har Pygméteatern arbetat med dockteater. ... Läs mer

En resa till klangernas land med Elias Faingersh på turné med Folkets Hus och Parker

I konserten En resa till klangernas land tas barnpubliken med på en tågresa rakt in i musikens och ljudens magiska världar. Turnéstart i Tidaholms Folkets Park den 10 september.

Resan går genom många miljöer som är välkända för barnen: bondgården, djungeln, skogen, kroppen, rymden, ja till och med tillbaka i tiden. Publiken sugs in i handlingen av Elias trombon, bodybeat och liveelektronik, men också genom en fantasieggande animation.

– Jag har längtat länge efter att få resa. Nu får jag resa i Sverige och upptäcka nya klanger med barn i alla åldrar, säger Elias Faingersh

Elias Faingersh har examen från både Malmö Musikhögskola och Manhattan School of Music. ... Läs mer

Utomhusbio på folkparksturné med Folkets Hus och Parker

Det är en ljum augustikväll och den romantiska komedin En del av mitt hjärta visas på bio under bar himmel. Tomas Ledins musik sprider härlig stämning i publiken som sitter utspridda på filtar med picknickkorgar. Det blir magiska sommarkvällar när Folkets Hus och Parkers Utomhusbio åker på folkparksturné. Turnéstart i Vetlanda den 6 augusti.

 Folkets Hus och Parker har många års erfarenhet av utomhusbio och kan erbjuda traditionell film och Live på bio-evenemang. Projektorn är en 4K-projektor som gör det möjligt att visa filmer i 3D. För att matcha standarden på bildvisningen håller vi förstås en hög kvalitet på ljudet också.  ... Läs mer