Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Hiphopbuss ska få unga att göra sina röster hörda

ABF, Folkets Hus och Parker och Hyresgästföreningen ger sig ut på turné tillsammans med skivbolaget Redline Recordings. För andra året i rad åker Hiphopbussen ut på turné runtom i Sverige. Genom en mobil studio och workshoppar ska ungdomar få testa på att skriva texter, producera beats och framföra sina låtar i Hiphopbussen. Turnépremiär i Eskilstuna 10 augusti.

– När vi började med musiken hade vi förebilder som både inspirerade och hjälpte oss att få utlopp för vår kreativitet. För att våga ta klivet måste man få stöd av likasinnade. Därför vill vi ge tillbaka genom att stötta ungdomar och visa att dom också kan göra verklighet av sina drömmar, säger Salla Salazar från Redline Recordings. ... Läs mer

Maja och Bobbo – en dockteaterföreställning för barn på turné

Maja och Bobbo är en humoristisk och varm berättelse om att vara vänner, bli ovänner och att kunna säga förlåt. Turnéstart i Folkparken Valhall den 7 juli.

Maja fyller år, i ett av paketen finns hunden Bobbo. Maja och Bobbo leker baby, tjuv och polis och cirkus. Men varför blir Bobbo ledsen och hur ska Maja kunna göra honom glad igen?

Hugo Catolino och Pia Holmquist står bakom manus, dockor och scenografi. Matti Bye har gjort musiken.

– Maja och Bobbo tar upp ett viktigt tema som alla barn kan känna igen sig i. ... Läs mer

Mio, min Mio av Astrid Lindgren på turné i folkparkerna sommaren 2019

En musikteater där publiken får vara med och hjälpa Mio och Jum-Jum att besegra riddar Kato. Många känner till den klassiska sagan om den föräldralöse pojken som plötsligt försvann spårlöst från Vasastan i Stockholm. I Teater Pegasus version av Astrid Lindgrens Mio, min Mio tillåts barnen vara med på scenen, de får repliker om de vill, och hjälper hela tiden sagan framåt. Premiär i Nykvarn Folkets Park 12 juli.

– Det unika med vår föreställning är att skådespelarna behöver hjälp på scenen och publiken kan bli både Jum-Jum eller Mio, alltså hjältar i sagan, säger Johan Briggert, regissör.   ... Läs mer

Hunden – en lekfull clownföreställning på folkparksturné

Föreställningen handlar om en ensam hund på flykt som finner vänner och ett hem. Turnépremiär 1 juli i Degerfors Folkets Park.

Hunden utspelar sig vid en kebabvagn och en morgon när Lola och chefen ska öppna för dagen får de besök av en vilsen hund. Motvilligt börjar kvinnorna tycka om den och hunden blir deras vän. Men snart knackar hälsoinspektören på och den nya vänskapen ställs på prov.

Hunden är en lekfull och fartfylld föreställning om att hjälpa och hjälpas åt. Att mötas över språkbarriärer, missförstånd och om att lära känna sig själv genom andra.

– Nu börjar sommaren och det betyder att vi ger oss ut på vägarna igen för att spela vår föreställning Hunden. ... Läs mer

LOUISE HOFFSTEN – PARKSOMMAR 2019

Louise Hoffsten ger sig ut på turné i folkparkerna i sommar. Tillsammans med musikerna Johan Glössner, Joel Sahlin och Anders Jonson hoppas Louise skapa en intim och avskalad konsertupplevelse. – Jag är väldigt glad att få vara tillbaka i folkparkerna igen, det är något alldeles speciellt att möta publiken där. Publiken kommer att få höra låtar ur hela min repertoar, både nytt och gammalt, säger Louise Hoffsten. Premiär i Hågelbyparken, Tumba 3 juli.

Efter vårens konserthussuccé packar Louise sina munspel igen och tar med sin låtskatt på turné. Louise Hoffsten har en 30-årig karriär bakom sig där hon ägnat sig åt olika musikaliska genrer som blues, rock, visa, folkmusik och jazz. ... Läs mer

NYCIRKUSTRÄNING MED CIRKUS CIRKÖR! 

Cirkus Cirkörs och Folkets Hus och Parkers årliga turnétradition fortsätter under 2019. Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör har samarbetat i över 20 år och erbjuder sommarkurser i nycirkusträning från Luleå i norr till Ronneby i söder. Turnén inleds i Skellefteå Folkets Park 16 juni.

Cirkörs pedagoger hjälper deltagarna att utmana sig själva samtidigt som en träffar nya kompisar att samarbeta och ha roligt med. I Cirkus Cirkörs nycirkusträning får deltagarna prova på cirkusens alla grundmoment som till exempel jonglering, akrobatik och lindans. Det som verkar omöjligt blir plötsligt möjligt med trygga pedagoger vid sin sida.

 

– Vi är så glada att få fortsätta traditionen med cirkusträning runtom i Sverige på sommaren tillsammans med Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Den magiska hatten! – En interaktiv magiföreställning för hela familjen på turné i folkparkerna

Prisbelönta magikern Malin Nilsson har packat trolleriväskan, kammat glitterridån och putsat sina kängor. Hon är redo att stövla in på scenen och skapa en magisk upplevelse tillsammans med publiken. Turnépremiär 17 juni i Bjärredsparken i Lund.

Fingerfärdiga trick, hemmabyggda illusioner och roliga mysterium presenteras till ackompanjemang av pianist Olof Löfgren. Finns det saxar som bara klipper fyrkantiga hål? Hur är det möjligt? Och vad är det egentligen i hatten?

– Vi älskar att spela den här föreställningen och vi hoppas att publiken skall tycka lika mycket om den som vi gör. Det känns verkligen roligt att få ta ut Den Magiska Hatten på ett riktigt turnéäventyr, säger Malin Nilsson. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKERS MEDLEMSFÖRENINGAR FÅR DELA PÅ NÄRMARE 12 MILJONER KRONOR FRÅN BOVERKET

17 av Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar får dela på 11 821 500 kronor. Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler på sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor från Boverket går 2019 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, ombyggnationer, tillgänglighetsanpassningar och standardhöjande reparationer.

– Att 17 stycken av våra medlemsföreningar får ta emot 11 821 500 kronor i stöd från Boverket är ett tydligt besked och kvitto på att Folkets Hus och Parkers mötesplatser är viktiga nav i lokalsamhället för kulturverksamhet, bildning och föreningsliv. Utan våra mötesplatser skulle Sveriges kulturliv och tillgång till bildning minska drastiskt, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Långshyttans Folkets Hus utsedd till Årets Skadeförebyggare

Priset togs emot av Christer Bäckman och Börje Westman.

– Huset var väldigt nedgånget, så fort det kom en liten regnskur regnade det in och alla toaletter utom en var trasiga. Jag vill tacka Mora kommun som har stöttat oss ekonomiskt och Lotta Oster och Per Forsberg från Folkets Hus och Parker som hjälpte oss med Boverksansökan. Vi i nya styrelsen vill skapa Långshyttefolkets Folkets Hus. Och det är vi på väg att förverkliga nu, säger Christer Bäckman, styrelsen Långshyttan Folkets Hus.

Motivering

Med stort engagemang och många ideella timmar samt ekonomiskt stöd från kommunen och Boverket har Folkets Hus räddats från stängning.  ... Läs mer

Uttalande från Folkets Hus och Parkers föreningsstämma 19 maj 2019

Tack vare Folkets Hus och Parkers mötesplatser säkras tillgången till ett rikt kulturliv och möjligheter i hela landet för engagemang, kultur och bildning året om. Mötesplatserär kulturens infrastruktur. Utan dessa platser kan det lokala förenings- och kulturlivet inte bedriva sina verksamheter.

Det är ingen nyhet att de offentligt finansierade kulturinstitutionerna misslyckas med att uppnå de nationella kulturpolitiska målsättningarna om delaktighet. Det tydliggörs återkommande, senast i rapporten ”Kulturanalys 2019”. Det är samma målgrupper som tar del av offentligt finansieradkultur,och det är fortfarande –45 år efter att den nationella kulturpolitiken antogs i riksdagen – höga trösklar för exempelvis dem med lägre utbildning. ... Läs mer