En scenbild från Hoffmanns äventyr. Premiär 5 oktober 2024.

Ny säsong av opera på bio från Met i New York – Folkets Hus och Parker presenterar säsongen 2024-2025

Äntligen är svenske operastjärnan Peter Mattei tillbaka på Met. Han kan ses på bio i Sverige när Salome livesänds 17 maj 2025. Met-säsongen inleds redan den 5 oktober med Offenbachs Hoffmanns äventyr, med franske tenoren Benjamin Bernheim i huvudrollen.

Några av säsongens höjdpunkter är återkomsten av den norska sopranen Lise Davidsen i Puccinis Tosca och Beethovens Fidelio, samt den ryska mezzosopranen Aigul Akhmetshina som Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla.

Det blir också tre nya produktioner: Mets premiär av Grounded av Tony Award-vinnande kompositören Jeanine Tesori, Verdis Aida regisserad av Michael Mayer med den amerikanska sopranen Angel Blue, samt Strauss Salome med Peter Mattei och den sydafrikanska sopranen Elza van den Heever i titelrollen.

”The Met: Live in HD startades med syfte att koppla samman Met med en global publik”, säger Peter Gelb, Mets generaldirektör. ”Vi är glada att se att publiken runt om i världen börjar återvända till biografer efter pandemin.”

Det som började som ett experiment för 18 år sedan har blivit en tradition för operaälskare över hela världen. Den kommande säsongen speglar hur opera förändras på Met, där de balanserar mellan tidlösa klassiker och nya verk som främjar konstformen och attraherar en yngre och mer mångfaldig publik.

– Vår verksamhet Live på bio skapar tillgång till den bästa scenkonsten för alla i Sverige, oavsett var de bor. Tillsammans med Metropolitan Opera i New York sänker vi trösklarna för publiken att uppleva den bästa operan i världen till ett rimligt pris, säger Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker.


2024–2025 Live på bio från Met:

5 oktober Hoffmanns äventyr

19 oktober Grounded

23 november Tosca

25 januari Aida

15 mars Fidelio

26 april Figaros bröllop

17 maj Salome

31 maj Barberaren i Sevilla

För ytterligare information, pressbilder, pressbiljetter och rörligt material:

Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio och filmdistribution
08-452 25 57
[email protected]