folksamling på torg - saknas en lokal att mötas i?

Demokratisk beredskap

Vi har länge tagit den svenska demokratin för given, och tänkt att den mår bra och är säker. Vi ser nu fler och fler tecken på att det går åt fel håll, och att det brådskar att komma till undsättning. Vi behöver alla bli en del av lösningen på demokratins kris.

I långt över 100 år har Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar befunnit sig mitt i den svenska demokratins epicentrum. Politiska möten, folkligt engagemang, studiecirklar, protestmöten, kulturverksamhet och människors möten.

Demokratin har visat sig vara betydligt mera sårbar än vi trott, och behöver snabbt få undsättning från olika samhällsaktörer. Ett nytt handslag mellan politiken och civilsamhället ser vi som ett första, viktigt steg. Men framförallt behöver människor få möjlighet att mötas, prata och hitta vägar att utveckla sitt engagemang. Följ och delta i vårt arbete med att stärka den svenska demokratin!

Demokratin behöver ett eget parisavtal

Hotet mot demokratin är på väg mot en brytpunkt. Tendensen är internationell och vi närmar oss med stormsteg gränsen för hur mycket demokratin tål innan den börjar gå sönder. I en debattartikel i Aftonbladet (14/3) efterlyser Folkets Hus och Parker ett Parisavtal för demokratin, för att vända den negativa utvecklingen.

Läs mer

storm-1600×800-1

NY NOVUSUNDERSÖKNING VISAR: VIKANDE FÖRTROENDE FÖR POLITIKER OCH MEDIA

Både politiker och media får underkänt i den nya Novusundersökning som tagits fram på uppdrag av Folkets Hus och Parker. Resultaten visar på fortsatt svåra utmaningar för demokratin.

Hämta Novusundersökningen 2023

novusrapport23-1600×800-1

Läs mer om hur vi arbetar för demokrati