Aktuellt

Här samlar vi en del av det som är aktuellt från Folkets Hus och Parker.  Det är också här du som inloggad medlem hittar dina medlemsnyheter.

Att våga öppna

Även om det stegvis införs lättnader av restriktionerna för publik verksamhet, så kommer det att dröja innan samhället är tillbaka till ett mer normalt läge. Samlingslokalerna kommer därför att behöva ett starkare stöd än tidigare från kommunerna, för att kunna återstarta och våga satsa på sina verksamheter.

Vi som deltagit i kulturministerns sakråd under pandemin – representanter för kultur, idrotts och besöksnäringen – har under lång tid efterlyst en närmare tidsplan för hur en nedtrappning av restriktionerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska genomföras. I slutet av maj fick vi ett sådant beslut av regeringen. Lättnader kommer att genomföras i fem olika steg, där det första steget redan klarades av 1 juni och där nästa förväntas ske den 1 juli. ... Läs mer

216 projekt delar på 8 miljoner kronor

Ideell kulturallians har nu fattat beslut om vilka ansökningar som får finansiering i satsningen ”Kulturens kapillärer”. Intresset för stödet har varit stort, och det visar sig tydligt i närmare 600 ansökningar från lokala kulturföreningar runt om i landet.

Sagan om ringen visas äntligen på bio igen

För första gången sedan biopremiären för 20 år sedan kan Sagan om ringen-filmerna ses på bio. Folkets Hus och Parker är svensk distributör för hela trilogin. Den 1 juni är det nypremiär på våra biografer runt om i hela Sverige.

Återstart för kulturen i Folkets Hus och folkparker

Den 1 juni börjar många av landets Folkets Hus och folkparker försiktigt öppna upp sina kulturverksamheter efter det näringsförbud som i praktiken varit gällande under större delen av pandemin. Det är en efterlängtad vändpunkt, även om många utmaningar fortfarande återstår.