Aktuellt

Här samlar vi en del av det som är aktuellt från Folkets Hus och Parker.  Det är också här du som inloggad medlem hittar dina medlemsnyheter.

Folkets Hus och Parker redo för vaccinpass: ”Vi är beredda”

Folkets Hus och Parker ser införandet av vaccinpass på större evenemang som en rimlig skyddsåtgärd för att uppnå höjd säkerhet, utan att tvingas införa publiktak.

Regeringen meddelade vid en presskonferens idag att man föreslår ett införande av vaccinpass för evenemang med fler än 100 besökare från och med 1 december. Folkets Hus och Parker med över 500 medlemsföreningar i hela landet, ser detta som både väntat och rimligt med tanke på vad som sker i omvärlden.

– Vi har aldrig accepterat den förenklade bilden att exempelvis kulturarrangemang skulle vara riskverksamheter ur smittspridningssynpunkt, på det sätt som de gamla publiktaken gav sken av. ... Läs mer

Världspremiären av nya Utvandrarna hålls i Emmaboda Folkets Hus

Den nya filmatiseringen av Utvandrarna får världspremiär i Vilhelm Mobergs småländska hemtrakter. Den 18 december blir det galavisning i Emmaboda Folkets Hus. Filmen omfamnar Vilhelm Mobergs samtliga fyra romaner i Utvandrarsviten och berättas den här gången ur Kristinas perspektiv.

Det räcker nu

För att få bukt med den ökade kriminaliteten och den pågående våldsspiralen kopplad till drogförsäljning,…

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker

Regeringsuppdrag till Folkets Hus och Parkers vd

Vid ett tillkännagivande från regeringen tidigare idag, tilldelades Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson uppdraget som särskild utredare, med uppgiften att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Återstart och nya möjligheter

Återstarten av kulturen är nu i gång. Att regeringen förstärkt budgeten för kommande år är rätt och välbehövligt. Men vad har vi lärt och vad tar vi med oss för att stärka kultur i hela landet?

Reflexen i Kärrtorp utvald för unik europeisk filmvisning

En av Folkets Hus och Parkers biografer, Reflexen i Kärrtorp, är som enda svenska biograf utvald av Europa Cinemas att delta i en unik visning av årets vinnare av LUX-award – den mångfalt prisade dokumentären Collective. Filmen visas i 27 europeiska länder samtidigt.

Långsiktiga satsningar på kulturen avgörande vid återstart

Folkets Hus och Parker instämmer i de förslag på långsiktiga ekonomiska förstärkningar för kulturens återstart som på morgonen presenterades av regeringens särskilda utredare Linda Zachrison. Däremot anser man att pengarna som avsätts till kulturcheckar, skulle göra större nytta i att direkt stärka landets arrangörer.

En scen från Matthew Aucoins Eurydike med Erin Morley och Joshua Hopkins. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 4 december 2021.

Nu drar säsongen från Metropolitanoperan igång

Efter ett långt uppehåll är Metropolitanoperan från New York äntligen tillbaka på bio. Säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningarna till biografer i hela Sverige med start 9 oktober.