Aktuellt

Här samlar vi en del av det som är aktuellt från Folkets Hus och Parker.  Det är också här du som inloggad medlem hittar dina medlemsnyheter.

Biograferna är filmpolitikens infrastruktur

Den höjda biomomsen som införts har inverkat negativt på biograferna som redan har stora utmaningar med ekonomin. Under de kommande åren krävs nyinvesteringar i biografteknik och därför behövs återigen en statlig satsning.

Den nya statliga filmpolitiken trädde i kraft 2017. Då gick det gamla filmavtalet i graven och in kom en från staten utpekad struktur för branschinflytande och med filmpolitiska mål. Någon satsning på filmen från statens sida genomfördes aldrig vilket i sig gjorde det svårare att förstå varför det varit så angeläget att göra denna omställning. Att, som den förra kulturministern gjorde, förklara införandet av en statlig filmpolitik med att det skulle leda till en ökad demokratisering genom införandet av branschråd, kan två år senare inte sägas ha blivit fallet. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKER STÖTTAR VÄLGÖRENHETSGALA FÖR DE DRABBADE I ROJAVA

På söndag 24 november är det en stor stödgala för de hundratusentals civila kurder, assyrier/syrianer, araber och yezidier som tvingats på flykt från  militäroffensiven i Rojava. Vi är med och stöttar galan tillsammans med bland andra Röda Korset, Stockholms Folkets Hus och City Conference Center i Stockholm.

Detalj ur en graffiti illustrerar inlägget "Samling för den fria konsten"

Samling för den fria konsten

Den senaste tidens uppmärksammade fall där konstens integritet överskridits av klåfingriga politiker är oroväckande. När det dessutom görs med en tydlig ideologi där kulturens innehålls styrs i syfte att användas som ett verktyg för att uppnå andra samhällspolitiska mål, måste vi alla reagera.

Kritik mot tunn kulturbudget

Regeringens kulturbudget inger inget hopp om ökade möjligheter för kultur i hela landet. Det anser Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson i en kommentar.