Aktuellt

Här samlar vi en del av det som är aktuellt från Folkets Hus och Parker.  Det är också här du som inloggad medlem hittar dina medlemsnyheter.

Näringsförbud för kulturen kräver ökat offentligt stöd

Idag meddelade regeringen att ett förbud mot sammankomster med över 8 personer träder i kraft den 24/11, för att minska den kraftigt ökande smittspridningen i samhället. Beslutet är oundvikligt, men drabbar föreningslivet hårt.

– Vi har stor förståelse för allvaret i situationen och att regeringen tvingas genomföra detta, och kommer att göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Men vi vädjar också om nya stödåtgärder då detta i praktiken är ett näringsförbud för våra Folkets Hus och folkparker, och försätter redan hårt drabbade i en än svårare situation, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Regeringen meddelar även att det så kallade trubadurundantaget tas bort, det vill säga den tidigare möjligheten till undantag för exempelvis musikunderhållning i samband med servering. ... Läs mer

Akut kris för kulturen

Krisen för den ideella kultursektorn, som genom kulturutövare, musik- och scenkonstarrangörer, samlingslokaler, studieförbund och konstföreningar utgör kulturens grundläggande infrastruktur i Sverige, har nu blivit akut, säger Ideell Kulturallians i ett pressmeddelande.

Pandemin visar att det är dags för en kulturkommission 

Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson kommenterar i en debattartikel i Dagens Nyheter regeringens beslut om kommande lättnader kring publika sammankomster. Beslutet kan ses som en seger för kulturbranschen. Men det råder inget tvivel om att det finns stora utmaningar för kulturen framöver. 

Krisstöd till Folkets Hus och Parkers biografer

När fördelningen av andra omgången krisstöd till landets biografer presenterades igår, stod det klart att biografer kopplade till Folkets Hus och Parker tilldelats sammanlagt 7,2 miljoner kronor.

Konst åt alla

Konst åt alla – snabb omställning till digital konstutställning

För bara några dagar sedan avslutade Solbackens bygdegårdsförening en omfattande renovering av sina lokaler och till helgen skulle de stå som värd för en Konst åt Alla-utställning. Men så kom det nya råd och rekommendationer och en utställning i ett fysiskt rum var inte längre möjlig. Istället för att ställa in blev det istället en digital vernissage.

Midnight Light – ett engagerande projekt med och för unga i Vilhelmina

Med stöd från Arvsfonden kommer Vilhelmina Folkets Husförening att starta ett projekt kopplat till Midnight Light Festival. Tillsammans med ungdomar, 13 – 25 år, tar man fram en modell för hur unga i glesbygd kan engageras att själva leda olika events. Ambitionen är att en kulturförening bildas och drivs av ungdomarna i projektet.

Höstens kulturutbud för barn och unga

Våra långsiktiga satsningar på kultur till barn och unga fortsätter i höst: turnerande vandringsutställningar som tar upp svåra frågor och ger inspirerande litterära möten, scenen fylls med angelägen och finurlig teater, musikaler och spännande pedagogisk verksamhet.