Utställningen Plundring – början på ett folkmord på turné i Folkets Hus

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. Utställningen Plundring  – början på ett folkmord  bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker: Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. Turnépremiär 2 september i Folkets Hus Hallunda.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

–– Anders Rydell har gjort en fantastisk folkbildningsinsats genom att skriva de två böckerna Plundrarna och Boktjuvarna. Förintelsen är ett av mänsklighetens största nederlag och om detta må vi berätta för att lära oss av historien. Vad som tidigare varit mindre känt är att nazisterna systematiskt stal konst och böcker i syfte att styra konstnärligt innehåll och erövra judisk kultur. För oss har det varit viktigt att tillsammans med Forum för levande historia bygga utställningen Plundring – början på ett folkmord för att bidra till att sprida kunskap så att nazisternas brott aldrig mer ska upprepas, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess

Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen tvingats att återlämna tiotusentals stulna föremål. I september 2018 meddelade Moderna museet i Stockholm att de återlämnar en tavla av den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims ättlingar.

Utställningen har producerats av Folkets Hus och Parker i samarbete med Forum för levande historia och visades på Forum för levande historia 28 mars – 24 augusti 2019.

Turnéplan:

2019
Hallunda Folkets Hus v. 36-37
Fisksätra Folkets Hus v. 39-40
Söråkers Folkets Hus v. 45-46

2020
Gunnarsbyn Folkets Hus v. 4-5
Kalix konstförening v. 7-8
Norra Norrlandsregionen (ort meddelas senare) v. 10-11
Stigens Folkets Hus v. 14-16
Solna Folkets Hus v. 37-38

Med reservation för ändringar


FÖR YTTERLIGARE INFORMATION:
Anna-Karin Thelin
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 43
[email protected]

Paula Hoffmann
Konstansvarig, Folkets Hus och Parker
08-452 25 31
[email protected]