Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Hargshamns Folkets Hus Årets arrangör 2023

– Jag är tacksam och stolt över att vi, som är ett litet Folkets Hus, också kan synas. Vi har funnits i 100 år och är alla ideellt arbetande. Vi är en samlingsplats för alla i Hargshamn men vi lockar också besökare från näraliggande större samhällen. Tack till alla engagerade i vår förening som möjliggör vår verksamhet, säger Karin Åhström, ordförande Hargshamns Folkets Hus.

Arrangörskap är ett viktigt område för Folkets Hus och Parker och dess närmare 500 medlemsföreningar som arrangerar allt från livesänd kultur, konserter och visning av biograffilm, till bildkonstutställningar och scenkonstföreställningar, utbildningar samt stora och små möten. ... Läs mer

Josefine Mindus årets Jenny Lind-stipendiat

– Det känns fantastisk ärofyllt att vara årets Jenny Lind-stipendiat. Jenny Lind var en enastående sångerska som använde sin framgång i musiken för att förbättra livet för många andra. Att få förkovra sig i denna sångerskas liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger sopranen Josefine Mindus.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Efter avklarad studentexamen gick hon Tonsättarskolan i Visby och blev så inspirerad, att hon ville gå vidare med att studera sång. Efter studier på Lilla Akademien och Vadstena Folkhögskola flyttade Josefine till Tyskland för studier vid musikhögskolan i Hannover. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker drar ut på landskapsmåltidsturné

När Folkets Hus och Parker genomför sina årliga, nationella kulturdagar i Trollhättan till helgen, är en av nyheterna just landskapsmåltidsturnén. Under lördagen medverkar de kulinariska rikskändisarna Carl Jan Granqvist och Christina Möller som berättar mer om landskapsmåltiderna från stora scenen. Kulturdagarnas deltagare kommer dessutom att i samband med lördagens middag få chansen att ta del av ett urval av landskapsrätterna.

– Det är både med glädje och stolthet som vi får tillfälle att för första gången lansera detta brett inför våra arrangörer. Att vi på så kort tid tillsammans med landshövdingarna och länsstyrelsna fått fram 25 landskapsmåltider inklusive en huvudstadsmåltid visar vilket nationellt intresse det finns för projektet Sveriges nya Landskapsmåltider, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker samt ledamot i styrgruppen för Sveriges landskapsmåltider. ... Läs mer

Berlinfilharmonikernas slutsålda nyårskonsert livesänds på bio i Sverige

Dirigenten Kirill Petrenko och stjärnsopranen Jonas Kaufmann firar in det nya året med en livesänd konsert från Berlin. 31 december kl 17.00 livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen från ett fullsatt konserthus i Berlin till biografer i Sverige.

Biljetterna till den traditionsenliga nyårskonserten i Berliner Philharmonie säljer alltid slut direkt. Men det finns också möjlighet att uppleva den live på bio. Sedan 2010 har Folkets Hus och Parker livesänt konserten till biografer i Sverige. I år är tenoren Jonas Kaufmann konsertens stjärna.

Musik av Tjajkovskij, Prokofjev, Mascagni och Verdi.

Program: Giuseppe Verdi La forza del destino: Overture

Giuseppe Verdi La forza del destino: ‟La vita è inferno all’infelice … Oh, tu che in seno agli angeli”

Riccardo Zandonai Giulietta e Romeo: ‟Giulietta! ... Läs mer

Porträtt av designern Maija Isola från dokumentärfilmen "Maija Isola Master of Colour and Form".

Maija Isola – filmen om Marimekkos tygdesigner visas på bio

Unikko, Kivet, Kaivo och Melooni. Maija Isolas tygdesign för Marimekko har erövrat hela världen – men vem var konstnären Maija Isola egentligen? Dokumentärfilmen om Maija har biopremiär i Sverige 27 januari.

Presslänk: Filmen finns att se via länk. Förfrågan till kommunikationsansvarig Daniel Söderberg, mailadress längre ner.

Intervju: Regissören Leena Kilpeläinen är tillgänglig för intervjuer.

Dokumentärfilmen om Maija Isola (1927-2001) berättar historien om ett unikt kvinnoöde och ett livslångt konstnärskap som formades av världen hon upplevde på ständigt resande fot. Hennes orädda design, som klassikerna Unikko, Kivet, Kaivo och Melooni, var avgörande för att skapa Marimekkos färgsprakande universum och framgång världen över. ... Läs mer

BTS: YET TO COME IN CINEMAS (Premiär 1 februari 2023)

Sydkoreanska popikonerna BTS utsålda konsert i Busan visas på bio i Sverige

Med premiär 1 februari visar Folkets Hus och Parker de sydkoreanska popikonerna BTS konsert ”Yet To Come: In Cinemas” från Busan på utvalda biografer. Det är BTS första konsert på bio sedan succén i februari 2022 när BTS-fans fyllde biografer i hela Sverige under en livesändning från Seoul.

Konserten är inspelad den 15 oktober på World Expo 2030 i Busan. Publiken fick se BTS framföra låten ”Run BTS” live för första gången. Låtlistan innehöll även hits som ”Dynamite”, ”Butter”, ”IDOL”, ”Map of the Soul: 7” och 2022-års singel ”Yet to Come (The Most Beautiful Moment)”.

Yet To Come: In Cinemas har redigerats och remastrats för den stora duken. ... Läs mer

The Hours livesänds från Met i New York till biografer i Sverige

Världspremiären av Kevin Puts The Hours livesänds från Met. Föreställningen bygger på Michael Cunninghams Pulitzerpris-belönade roman, som också inspirerade till den Oscars-belönade filmen med samma namn 2002.

Renée Fleming gör en efterlängtad återkomst till Met-scenen tillsammans med Kelli O’Hara och Joyce DiDonato i porträtten av tre kvinnor från olika tidsepoker som kämpar med sina inre demoner och sin plats samhället.

Phelim McDermott, som tidigare skapat Mets hyllade produktion av Philip Glass Akhnaten, regisserar detta drabbande drama. Och Yannick Nézet-Séguin intar podiet för att dirigera Puts mäktiga musik.

Skådespelerskan Christine Baranski, känd från The Good Wife, The Good Fight och The Gilded Age är värd och pausintervjuare under föreställningen. ... Läs mer

Calle Nathanson till ABF

Stockholm Calle Nathanson har idag meddelat att han den 10 april nästa år lämnar sin tjänst som vd för Riksorganisationen Folkets hus och Parker, för att tillträda som koncernchef och studieombudsman på ABF Stockholm.

Calle Nathanson har i närmare 10 år varit vd för Folkets Hus och Parker, under en tid som inte saknat vare sig kulturpolitiska eller samhällspolitiska utmaningar.

– Calle har gjort ett fantastiskt arbete med att utveckla och leda organisationen och dess mångfacetterade verksamhet, tillsammans med styrelse, personal och medlemmar.

Han har tagit en aktiv roll i den kulturpolitiska debatten, och alltid lyft fram betydelsen av mötesplatser i hela landet, samt vikten av konst, kultur och bildning som en grundläggande och omistlig del i vår demokrati. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker kritiska till nedskärningar på kultur och folkbildning

Nedskärningar på kultur och folkbildning är fel väg att gå i en kris. Det anser Folkets Hus och Parker som menar att regeringens kulturbudget riskerar att försämra och försvåra läget för både privatpersoner och en fortfarande svårt sargad kultursektor.

– I en tid när ekonomin går på knäna och den privata ekonomin är hårt ansträngd, väljer regeringen att skära ner på kultur och folkbildningen. Det är anmärkningsvärt. Att ta bort fri entré på museerna, krympa finansieringen till public service, sänka anslagen till folkbildningen med en halv miljard kronor samt minska den statliga satsningen på kulturskolorna kommer att slå hårt mot familjer och unga vuxna, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Pressbild för filmen Neil Young: Harvest Time (premiär 1 december)

Neil Young: Harvest Time visas exklusivt på bio

Folkets Hus och Parker ger en tidig julklapp till alla Neil Young-fans. För att fira 50-årsjubileet av Youngs bästsäljande album Harvest visas dokumentärfilmen Harvest Time, med en exklusiv personlig introduktion från Young enbart till biopubliken. Filmen visas på utvalda biografer i Sverige med premiär 1 december.

Dokumentärfilmen Neil Young: Harvest Time skapades mellan januari och september 1971. Den tar oss med på en resa till Neil Youngs gård i norra Kalifornien, till London för ett ikoniskt framträdande med London Symphony Orchestra och till Nashville där Neil Young jobbade med Harvest-plattan. Filmen innehåller material som aldrig har visats tidigare. ... Läs mer