Premiär på Mats Jonssons utställning ”Sverige här och nu” i Bagarmossens Folkets Hus

Serietecknaren Mats Jonsson utställning ”Sverige här och nu” börjar sin turné genom Sverige och visas på Bagarmossens Folkets Hus mellan 4 och 17 september. Torsdag den 7 september finns Mats Jonsson på plats och föreläser om sitt skapande.

I serieromanerna Mats kamp (2011), Nya Norrland (2017) och När vi var samer (2021) skildrar Mats Jonsson arbete, vardag och politik i den urbana medelklassens Hägersten, i skogsindustrins Ådalen och bland skogssamerna i Västerbottens inland. Det lilla livet möter de stora samhällsförändringarna, skildrat genom tecknaren själv, hans familj och släktingar i svart tusch på vit kartong.

Det som visas i utställningen är Sverige här och nu, men med långa trådar tillbaka genom seklerna. Hur hamnade vi här? När bestämde vi vad som är viktigt och vad som kan glömmas bort? När vände vi bort blicken från platserna och berättelserna som inte passar in i berättelsen om oss och vårt moderna samhälle?

Torsdag den 7 september kommer Mats Jonsson till Bagarmossens Folkets Hus och föreläser om sitt skapande. Föreläsningen är ett samarbete med ABF.

Mats Jonsson (f. 1973) är uppvuxen i Bollstabruk och efter många år i Stockholm bor och arbetar han nu i Sandslån i Ådalen. Sedan 15-årsåldern har han skildrat sitt liv i tecknade serier och har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. Mats har suttit i Babels författarpanel och 2021 sommarpratade han i samband med släppet av När vi var samer. Samma bok blev den första serieroman någonsin att nomineras i Augustprisets skönlitterära kategori. 

Mats Jonsson – Sverige här och nu visas i Bagarmossens Folkets Hus den 4-17 september och turnerar närmast vidare till Söråker, Gunnarsbyn, Dorotea och Ramvik.

För mer information kontakta:
Paula Hoffmann, producent och konstansvarig Folkets Hus och Parker[email protected], 08-452 25 31