Var är papporna? – Föreläsningsturné med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är tillbaka med ny föreläsningsturné hos Folkets Hus och Parker. Föreläsningen utgår från hennes bok ”Var är papporna?” som handlar om dem som alla undrar över – de frånvarande fäderna. Premiär i Säters Folkets Hus den 4 september och sedan rullar föreläsningsturnén runt i landet hela september.

Vart Alexandra än talade om sin tidigare bok ”Mammorna” fick hon alltid samma fråga: Men var är papporna?

I september 2023 ger sig Alexandra ut på en föreläsningsturné om männen och papporna som hamnar mitt i de personliga och politiska slagfälten i en polariserad och polemisk tid. Pappor som försummat eller förlorat sina barn. De som stannade och de som stack. Pappor som spenderat mer tid på gator och anstalter än med sin egen avkomma. Pappor som får förklara våldet. Men också föredömliga fäder som nattar sina ungar och huttrar på fotbollsträningar i minusgrader.

Jag ser fram emot att möta människor runtom i landet och prata om papporna. Frånvarande fäder är ett historiskt och globalt fenomen och en känd riskfaktor som vi måste tala om. Patriarkatet vacklar och machokulturens masker kväver männen. Vi bevittnar en manskris som alltför ofta orsakar våld och konflikter. Våldet som skördat hundratals unga liv de senaste åren är en följd av fädernas frånvaro och toxiska machonormer, säger Alexandra Pascalidou.

I Säter, Malung, Bagarmossen och Bergsjön deltar Shahab Ahmadian, ordförande i föreningen Män i publiksamtalet. Shahab är också en av papporna som Alexandra intervjuat i boken.
På Birkagårdens Folkets Hus i Huskvarna medverkar Samir Sabri, även han en av papporna i boken.

Boken Var är papporna? ges ut av Mondial Förlag

Föreläsningsturnén presenteras av Folkets Hus och Parker.

Om Alexandra Pascalidou:
Alexandra Pascalidou är en flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och programledare i radio och TV och utnämnd till Årets Talare/Moderator 2018. Hennes kamp för jämlikhet och jämställdhet, mångfald och mänskliga rättigheter löper som en röd tråd genom allt hon gör – från tv och teater till hennes kritikerrosade och prisade böcker.

 

Om MÄN:
Män är en medlemsorganisation som ger utrymme för den som vill förändra och förändras. Organisationen engagerar killar och män till att uppmärksamma, förebygga och motverka mäns och killars våld. Detta gör de genom att arbeta med att förändra manlighetsnormer och engagera individer, organisationer och hela kommuner att arbeta mot våld.
https://mfj.se

 

Turnéplan:

4/9 Säter, Folkets Hus

5/9 Malung, Orrskogen

6/9 Falun, Stadsbiblioteket

7/9 Sala, Folkets Park

12/9 Eskilstuna, Kulturhuset Royal

13/9 Nynäshamn, Folkets Hus

14/9 Bagarmossen, Folkets Hus

15/9 Bergsjön, Kulturhuset

16/9 Kungshamn, Folkets Hus

17/9 Uddevalla, Folkets Hus

20/9 Alvesta, Folkets Hus

21/9 Huskvarna, Birkagårdens Folkets Hus

25/9 Bräcke, Folkets Hus

26/9 Söråker, Folkets Hus

Med reservation för ändringar