Från norrsken till bilhaveri
3 700 kilometer på två veckor. Cirkusshowen Passa in har besökt många Folkets Hus och folkparker under sin senaste turné. Vi frågade cirkusartisterna Stina Otterström, Arttu Lahtinen och Klara Sköldulf Philipp, hur de hade haft det.
För andra gången har cirkusshowen Passa in varit på turné hos Folkets Hus och folkparker runt om i landet. Föreställningen handlar om samarbete, tillit och att hitta sin egen plats. Med hjälp av luftakrobatik, balans, jonglering och parakrobatik har artisterna tagit med publiken på en färgglad resa. Men hur har de själva haft det på resan?
– Det har varit både lite slitigt och väldigt kul”, berättar Stina Otterström, en av de tre artisterna. Vi gjorde 3 700 kilometer på två veckor. Från Gunnarsbyn till Göteborg. Vi är akrobater, våra kroppar är liksom inte vana vid att sitta still i en bil. Men det har varit väldigt fint också. Vi såg ett fantastiskt norrsken i Gunnarsbyn och fick uppträda på de mysiga teatrarna i Lycksele och Sollefteå.
– Och den där gången när vi körde fast i leran utanför Örebro, säger Klara Sköldulf Philipp. Vi skulle åka och fika, efter att vi hade spelat i Brunnsparken, men så lyckades vi köra vilse. Vi försökte vända bilen, men fastnade rejält i leran. Som tur var kom en granne, som ringde in en kompis med traktor. De drog upp oss. Så det blev till ett rätt roligt äventyr till slut.
Passa in, som har skapats av Cirkus Cirkörs pedagogiska verksamhet, riktar sig till barn.
– Det är en väldigt rolig och modig publik att spela för. Vuxna skulle aldrig våga komma upp på scenen själva, men det gör barn, säger Stina Otterström.
– De lägger sig i vad vi gör, de frågar saker och ropar åt oss att ’klättra högre, klättra högre’. När Arttu gömmer sig bakom scenen skriker de ’han är ju dääär’, säger Klara Sköldulf Philipp och fortsätter: Jag står alltid på scen redan innan föreställningen, när publiken kommer in och ska sätta sig. Du ser redan då om det kommer att gå bra. Vissa barn, men även vuxna, kan få ögon som liksom lyser när de ser scenvärlden som vi har byggt upp. Så var det i Bergsjön och Brunnsparken till exempel, du visste att de skulle bli en härlig publik att spela för.
Tre tips till arrangörer:
- Det är väldigt bra om man som arrangör verkligen har läst den tekniska rajdern, där det står vad vi behöver för att göra föreställningen. Det är ovanligt, men det har faktiskt hänt att arrangören inte har läst rajdern, säger Klara Sköldulf Philipp.
- Det är skönt för oss när arrangören har en och samma kontaktperson hela vägen. Som vi har pratat med innan, som hälsar välkommen och som är närvarande om vi behöver hjälp med något.
- Man blir glad när arrangören gör mer än vad de måste, enligt rajdern. När nån är lite extra snäll. Som i Sundsvall. I vår rajder stod det att vi skulle ha frukt och mackor, men så kom en man och frågade om vi inte ville ha lite riktig mat istället. Han gav oss några matiga sallader, det gjorde oss glada.
ÅTERSTART I HELA LANDET
I några artiklar kommer vi under den närmaste tiden att skildra kulturens återstart i Folkets Hus och Folkets Park under hösten 2021. Vi vill med detta inspirera och entusiasmera våra medlemsföreningar att ta nya tag och på ett klokt och ansvarsfullt sätt möta sin publik igen.
Följ med bakom kulisserna i Älmhults Folkets Hus
Utställningen För en rimligare värld i Hargshamns Folkets Hus