Utställningen För en rimligare värld besöker Harghamns Folkets Hus

För en rimligare värld – som ett porträtt av Hargshamns historia

Folkets Hus och Parkers historiska betydelse visas i en ny utställning. Trettio händelser – från Kata Dalströms uppviglarstråt i Norrland, via viktiga kulturhändelser då och nu – till dagens mobilisering för nya mötesplatser. Hargshamns Folkets hus har visat utställningen.

Det är 100 år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Det uppmärksammar Folkets Hus och Parker, som har producerat utställningen För en rimligare värld, som nu är på turné.
– Vi ville visa hur viktiga våra rum var och är, vilken roll vi har spelat, säger Paula Hoffmann, konstansvarig på Folkets Hus och Parker. Jag tänker på Kata Dalström till exempel, som åkte på sina ”uppviglarstråt” som hon kallade dem. Hon reste runt i de olika Folkets Husen i början av förra seklet och agiterade för facklig organisering och för allmän och lika rösträtt.

Berättelsen om hur ett Folkets Hus blev så fullsatt av åhörare att Kata Dalström fick lyftas in genom ett fönster för att kunna hålla sitt tal, är en av 30 utvalda händelser och företeelser under Folkets Hus och Parkers mer än hundraåriga historia, som utgör utställningen. Från pionjärtidens kamp för mötesfrihet och bättre livsvillkor, via viktiga kulturhändelser då och nu, till dagens mobilisering för nya medborgardrivna mötesplatser i förortsområden.

Kata Dahlström
I robusta kläder färdades Kata Dalström med tåg, båt, släde, spark eller till fots mellan sina många möten. Foto: ARAB

Var det någon händelse i er historia som ni upptäckte på vägen, något som förvånade er?
– Vissa saker visste vi inte, som att Kungliga Operan åkte på turné i folkparkerna på 1930-talet. Det är svårt att förstå hur sjutton det var möjligt, rent praktiskt, säger Paula Hoffmann och syftar på att orkester, kör, balett, scenarbetare och teknisk personal spelade varje kväll i 28 dagar i 21 folkparker. Andra företeelser var mer eller mindre kända, som att utbudet Folkets Hus biografer på 60-talet dominerades av amerikanska b-filmer och mjukporr, innan Bio Kontrast och deras kvalitetsfilmer växte fram som en motreaktion.

Paula Hoffmann tar också upp de femton Folkets Hus som byggdes i Chile, efter Pinochets diktatur, och de stödkonserter som gjordes i flera Folkets Hus i Sverige för att hjälpa till med finansieringen.
– Det har funnits en stark internationell solidaritet i rörelsen, säger Paula Hoffmann.

Nu är den värsta covidkrisen över och För en rimligare värld ska alltså ut på turné.
– Jag hoppas att man tar in utställningen och ser den som ett sätt att lyfta sin roll, både historiskt och idag, och berätta vilka man var och är.

Några som har gjort just precis det, är Harghamns Folkets Hus i Uppland. Deras förening fyllde hundra år hösten 2021, något som de firade med en rad arrangemang, bland annat var de först med att visa utställningen.

Karin Åhström, ordförande i Hargshamns Folkets Hus-förening.
Karin Åhström.

– Vårt Folkets Hus följer ju den utveckling som porträtteras i För en rimligare värld. Här i Harghamn arbetade många i hamnen eller inom virkesproduktionen. För hundra år sen gick de samman och byggde vårt Folkets Hus på sin fritid, eftersom de behövde en gemensam mötesplats. Det är fantastiskt när man tänker på det, säger Karin Åhström och berättar hur föreningen och huset sedan dess har gått igenom både upp- och nergångar.

När Folkets Hus var på väg att läggas ner för tio år sedan, blev hon engagerad i föreningen.
– Huset är vårt centrum i Hargshamn. Vi har ingen butik här, vi har ingen skola, men vi har Folkets Hus. Det finns inget annat ställe att mötas på och det behövs för att hålla ihop ett samhälle. Inte minst för barnen som växer upp här. De behöver se att här händer faktiskt saker, det kommer musik och teater hit, för både barn och vuxna. Jag menar, vi ska inte alltid behöva resa till de större orterna.

Vilken roll vill ni att huset ska ha i framtiden?
– Vi vill vara… nä, förresten… vi är faktiskt redan ett kulturcentrum i vår kommun. Det tänker vi fortsätta att vara, säger Karin Åhström.

Utställningen För en rimligare värld presenterar 30 händelser och företeelser, som på olika sätt skapat en rimligare värld. Det kan handla om föreningar som förbättrat medlemmars livsvillkor eller om starka ställningstaganden och solidariska handlingar, men även om spännande och viktig kulturell verksamhet från 1800-talets slut till nutid. Utställningen finns som en STÖRRE UTSTÄLLNING lämplig för den stora lokalen eller entrén, men också som en enklare och mindre skrymmande VEPA-UTSTÄLLNING.  Dessutom har vi gjort en DIGITAL UTSTÄLLNING på vår hemsida, så att historien blir tillgänglig för alla.



ÅTERSTART I HELA LANDET

I några artiklar kommer vi under den närmaste tiden att skildra kulturens återstart i Folkets Hus och Folkets Park under hösten 2021. Vi vill med detta inspirera och entusiasmera våra medlemsföreningar att ta nya tag och på ett klokt och ansvarsfullt sätt möta sin publik igen.
Läs också om cirkusartisterna som åter gav sig ut på turné
Följ med bakom kulisserna i Älmhults Folkets Hus