Älmhults-Folkets-Hus-entre-FOTO-Martin-Inger

Älmhults Folkets Hus satsar sig genom pandemin

I Älmhult satsar den lokala folketshusföreningen sig genom pandemin. Med hjälp av ideella krafter har de kunnat slå upp dörrarna till ett helt nyrenoverat hus, öppna en restaurang, arrangera 32 konserter, skapa en biograf med servering och mycket mer. Vi var med bakom kulisserna när de laddade för en julig konsert.

Kommer du till julen, kommer du då hem, 
tillbaks till landet, där du blev till för länge sen
Ingen vet om färjan då har börjat gå,
om bussen upp till Vasa tar med svenskar som vill på…

Första gången Cecilia von Wendt hörde Iiris Viljanens röst och pianospel i låten Brevväxlingar började hon gråta bland främlingar. Hon satt i salongen i Älmhults Folkets Hus, det här är snart ett år sen, hon hade precis gått med i en nybildad grupp av volontärer som skulle jobba med att fylla det nyrenoverade huset med bra musik. De kollade youtube-klipp på storduk och letade artister. Iiris Viljanens video till Brevväxlingar kom på  (LYSSNA på brevväxlingar här!).

– Tårarna började rinna, det gick inte att sluta. Jag är också från den delen av Finland, och kunde inte komma hem under pandemin. Jag såg framför mig hur även min pappa skulle stå där och vänta. Jag sa det till Iiris idag, när jag hämtade henne och bandet på tågstationen. Att hennes musik går rakt in i hjärtat på mig, säger Cecilia medan hon packar upp Iiris Viljanens merch. Lägger upp skivor och affischer och tygväskor på ett bord i Folkets Hus nygamla foajé.

Kollage av bilder från Älmhults Folkets Hus. Full fart i köket och samling vid entredisken.
I Älmhults Folkets Hus har engagemang och ideellt arbete varit nyckeln till framgång. Några av dem har samlats vid den nya disken, som fungerar både som reception och servering. Framför: Cecilia von Wendt, Magnus Thuvesson med dotter. Bakom: föreståndare Anna Liljedahl och Sara Ottosson. I köket förbereder kocken Mays Hafez inför kvällen.  Foto: Martin Inger

Lite längre bort, vid den nya 50-talsstajlade receptionen, står Sara Ottosson och fixar med belysningen, både den och bakgrundsmusiken ska vara lagom snäll och inbjudande när publiken snart börjar välla in genom Folkets Hus dörrar. Föreståndaren Anna Liljedahl går igenom bordsbokningar och kocken Mays Hafez förbereder de olika rätterna i köket. Småländsk ryggbiff med parmesanpotatis, ugnsbakad kyckling med bulgursallad, Folkans fiskgryta… menyn är ambitiös och Mays är själv i köket. Det gäller att ligga steget före.

Här finns också Magnus Thuvesson, ordförande i föreningen, som just idag ska kolla biljetter och hoppa in där han behövs. Han är märkbart stolt över vad de tillsammans har åstadkommit de senaste åren.
– Det har varit riktigt tufft ibland, men vi har också spänt bågen rätt rejält, säger Magnus Thuvesson.

Kollage med Magnus Thuvesson och interiörbild
Magnus Thuvesson är ordförande i Älmhults Folkets Hus-förening, och har en bakgrund inom jazzmusiken.
– Det har gått väldigt snabbt för oss att bli en viktig aktör och arrangör för jazzmusik i Sverige. Men vi ska ha allt från standup och dansband till opera och jazz i huset. Det är så fint att kunna vara så breda. Och att invånarna som bor i Älmhult är med och skapar innehållet, säger Magnus. Foto: Martin Inger

Föreningen har totalrenoverat hela sitt hus, skaffat alkoholtillstånd, öppnat en restaurang, fått in kulturskolan i de nya lokalerna, startat en ny festival – Älmhult Music&Arts, arrangerat 32 konserter bara under 2021, skapat en biograf med servering… och mycket mer. Detta mitt under en pandemi.

Föreståndare Anna säger:
– Vi öppnade efter renoveringen i november 2020. Då fick man bara ha åtta i publik. Men vi beslöt oss för att köra ändå. Privat biovisning med middag för åtta. Vi tyckte ju också att det var orättvist, kulturen smittar inte mer än köerna i Ullared. Men vi fick lite bidrag så att vi kunde hanka oss fram.

Första gången de kunde ha fullsatt i salongen var i slutet på september i år, på premiären av den nya Bondfilmen.
– Jag smög ner längs sidan och tittade ut över publiken. Inte en enda tom stol. Jag fick gåshud, och blev så rörd av att äntligen få fylla huset, säger Anna.

Kollage Full fart i huset, många gäster som ska välkomnas.
Kvällens arbete är Älmhults Folkets Hus i gång, många gäster som ska välkomnas och få en matbit innan föreställningen börjar. Foto: Martin Inger

En viktig anledning till att Älmhults Folkets Hus har klarat sig igenom de senaste årens utmaningar beror på det ideella engagemanget som finns i huset. Magnus Thuvesson har lagt all sin lediga tid i huset, så även hans fru Sara Ottosson som bland annat har varit delaktig i att forma husets nygamla look.
– Om vi skulle klocka Sara och mig när vi inte pratar om antingen våra barn eller Folkets hus, ja, då kommer vi nog upp till… noll minuter, säger Magnus och skrattar. Det här är vårt gemensamma projekt, vi brinner verkligen för det här.

Magnus och Sara är på intet sätt ensamma i att lägga mycket ideell tid i huset. Det finns en filmgrupp, en musikgrupp, en vänförening.
– Sen vi renoverade är det fler och fler som vill vara volontärer. Jag tror annars att ett vanligt misstag när föreningar bjuder in nya personer, så kommer det med en bisats – ’kom gärna och engagera er… men gör exakt så som vi alltid har gjort’. Folk kånkar gärna stolar, men då måste de få vara med och skapa utbudet. Jag tror att nyckeln är att vara nyfiken i mötet med nya människor, säger Magnus.

Audrius Miliauskas, som till vardags jobbar som ingenjör på IKEA, gick på en konsert i huset för några veckor sen. Efteråt kom han fram till Magnus och frågade om rökmaskinen som hade använts. Vilken vätska? Den verkade bra, luktade liksom inget.
– Magnus frågade om jag var intresserad av ljus och sånt och jag sa ja, berättar Audrius. Det är min hobby, det jag håller på med hemma.

Mötet ledde till sena kvällar när Audrius och Magnus tillsammans försökte lära sig det nya ljusbordet i Folkets hus salong. Och ikväll är det Audrius som ska sätta ljuset på Iiris Viljanens konsert.
– Det här är första gången, min premiär, säger en något nervös Audrius.

Kollage Ljuset justeras och scenen fylls av
Ljus och ljud är justerat, soundcheck gjord. Kvällens föreställningen, En finsk jul med Iiris Viljanens, tar över scenen och sätter besökarna i stämning. Foto: Martin Inger

Publiken släntrar så småningom in i salongen, några med ett glas vin och småplock på en bricka. Visar sina biljetter för Magnus. En finsk jul med Iiris Viljanen. Ett förväntansfullt sorl. Audrius har lagt ett dämpat blått ljus över scenen. Ljudteknikern Kristoffer Holmqvist står redo vid sitt mixerbord.

Publiken tystnar. Musikerna kommer in, tänder sakta några ljus i en kandelaber vid scenkanten. Iiris Viljanen sätter sig vid flygeln.
– Vi ska fira att november är slut… men det kommer ändå att bli en hel del elände här ikväll, säger Iiris och ler, slår an tonen till en klassisk melankolisk finsk julsång.

Magnus Thuvesson, ordförande i Älmhults Folkets Husföreningen Samma dag som detta skrivs, den 21 december, kommer Folkhälsomyndigheten och regeringen med nya restriktioner på grund av ökad smittspridning. Bland annat om att enbart ha sittande gäster om antalet är över 20.

– Det var en väntad dålig nyhet. Vi har nu levt med detta i nästan två år och att ständigt anpassa sig har nästan blivit vardag. Vi har bedrivit verksamhet från att vi kunde vara 8 personer i vår stora salong och vi kommer att fortsätta kämpa oavsett hur brant uppförsbacken blir. Kultur behövs som mest i svåra tider, säger Magnus Thuvesson.



ÅTERSTART I HELA LANDET

I några artiklar kommer vi under den närmaste tiden att skildra kulturens återstart i Folkets Hus och Folkets Park under hösten 2021. Vi vill med detta inspirera och entusiasmera våra medlemsföreningar att ta nya tag och på ett klokt och ansvarsfullt sätt möta sin publik igen. 

Läs också om cirkusartisterna som åter gav sig ut på turné
Utställningen För en rimligare värld i Hargshamns Folkets Hus