Som vi har längtat!

Äntligen kom beslutet om att restriktionerna tas bort och vi kan öppna våra publika verksamheter igen. Men kultur- och föreningslivet har tagit stor skada under pandemin och det kommer ta lång tid att komma tillbaka. Även om vi nu alla kavlar upp ärmarna och drar igång återstarten, kommer vi att behöva både ekonomiskt stöd och ett gott samarbete med det offentliga framöver.

Det kändes som en verklig befrielse när Magdalena Andersson nyligen presenterade att regeringen tar bort i princip samtliga restriktioner, som så länge legat som en våt filt över kultur- och idrottssverige. Jag kom på mig själv, ståendes på centralbron i Stockholm följandes presskonferensen med lurarna i öronen, att skrika rakt ut i luften med bägge armarna lyfta mot himlen.

Inte konstigt om förbipasserande undrade vad det var för människa de precis mött. Men det var ren och skär lättnad efter en närmare två år lång period av restriktioner, nedstängningar, korttidspermitteringar, varsel och ett ständigt framflyttande av nästa kulturevent. Men nu – icke mer. Istället blickar vi framåt och planerar för scenkonst, konserter, film, live på bio, bildkonstutställningar och mycket annat i våra Folkets Hus och folkparker. Som vi har längtat!

Återstarten är inte
en enskild händelse,
utan en process

Kulturministern har under pandemin kallat både kultur- och idrottsrepresentanter till ett så kallat Sakråd för att diskutera branschernas utsatta situation och för att höra våra synpunkter på vad som bör göras. På det senaste mötet var det tydligt att vi kan börja se ljuset i tunneln när restriktionerna väl tas bort. Samtidigt stod en sak klar för oss alla – återstarten är inte en enskild händelse, utan en process som kommer att ta lång tid och kommer att vara allt annat än lätt.

Återstartsutredningens bestänkande ”Från kris till kraft” innehåller omfattande förslag om närmare 3,9 miljarder kronor för att understödja återstarten av kulturen. Många av de förslag som lagts fram är bra och de bakomliggande beskrivningarna fångar väl upp de utmaningar som identifierats i kulturens ekosystem. Men även om den ideella sektorn finns med och de problem vi står inför beskrivs väl, så saknas tydliga förslag på insatser. Av alla de insatser som föreslås handlar bara någon promille om direkta medel till ideell kultursektor. Det är oroande.

Det kommer att behövas extra insatser från såväl stat, regioner och kommuner under de kommande tre åren för att understödja återstartsprocessen. Det kommer också att gå tyngre den här gången, då kulturverksamheterna inte ens hann starta upp på riktigt under hösten, förrän restriktioner återigen smällde igen dörren i ansiktet på Kultursverige.

Ideella krafter och
specifik kompetens
har förlorats

Så här är vi, tillbaka på ruta noll igen. På Folkets Hus och Parker har vi planerat och på digital väg presenterat hela vårt kulturutbud 2022 för våra arrangörer nyligen. Men även om alla längtar efter att ordna magiska möten mellan artister och publik, finns det utmaningar för att få alla hjul att snurra igen. Likviditeten är svag, publikmönster har ändrats, nya digitala möjligheter att ta del av kultur finns tillgängliga och ideella krafter och specifik kompetens har förlorats. Allt kommer inte tillbaka, och nya förväntningar har väckts. Hur ska vi möta det?

Det råder med andra ord inga tvivel om att återstarten av kulturen kommer att ta tid. Vi är laddade och står startklara, men förutom hårt slit och hopp om publikens återkomst, kommer det att behövas både ekonomiskt stöd och samarbete med det offentliga under lång tid för att vi ska lyckas.

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker


 

Inlägget är en del av Folkets Hus och Parkers nyhetsbrev.
Starta en prenumeration här