livepåbio

Bion i Gunnarsbyn Folkets Hus – lockar besökare från hela Råne Älvdal

Vid Folkets Hus och Parkers Filmdagar 2018 fick Folkets Hus i Gunnarsbyn motta priset Årets Bio. Ur motiveringen:

”Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad. Det gör årets bio. Med 172 invånare är det den minsta ort som fått utmärkelsen, men utan tvekan uträttar man stora insatser för bygden och för hela biografsverige med sitt arbete.”

Till biografen i Gunnarsbyn Folkets Hus kommer boende från hela Råne Älvdal.

Peter Öqvist som är ordförande i Gunnarsbyn Folkets Hus-förening, berättar:

– Trots att vi är avfolkningsbygd har vi lyckats få biografen att överleva och vara ett nav för de som bor i Gunnarsbyn och runt omkring. Dock hade det inte gått om vi inte hade digitaliserat biografen 2013. Vi får ofta höra av besökare att bion är uppskattad, till exempel Lulebor som säger att det är fantastiskt att först köra en timme och sen komma in i värmen i biografen. Och det är lätt att förstå, biografen är trivsam.

På bilden: Peter Öqvist och Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Det innebär en stor kostnad för en folketshus-förening att digitalisera. Föreningen i Gunnarsbyn fick stöd av Svenska Filminstitutet och Bodens kommun. För att få ta del av stöd måste föreningarna stå för en viss del av kostnaderna själva. Ett viktigt bidrag kom från artisten Timbuktu, Jason Diakité, han var en av initiativtagarna till Valvträskfestivalen som startade år 2010.

– Jason Diakité kom till Gunnarsby-området och blev förälskad. Han förstod att Folkets Hus är viktigt för boende här och att vi behövde ekonomiskt stöd. Han drog igång Valträskfestivalen. Efter att den första festivalen genomförts skänktes en stor del av överskottet från festivalen till Folkets Hus. Pengarna användes till att bygga bergvärme och digitalisera bion. Vi fick mer än 100 000 kronor och det var en helt avgörande grundplåt. Jag kan inte nog tacka Jason för hans gest, den gav energi och sparkade igång digitaliseringsprojektet på riktigt. Och extra roligt att det blev en festival som lockar stor publik och genomförts flera gånger sedan dess, säger Peter.

På bilden: Mogens Amstrup, Gunnarsbyn Folkets Hus och Jason Diakité. Foto: Zara Hallman

På bion visas både ett smalare och ett mer lättillgängligt utbud, publiksucceér som Mama Mia, konst på bio, operaföreställningar från The Metropolitan, musikaler etc. Lite då och då arrangeras ”Bio med mat”, till Mama mia erbjöds grekisk mat och när Tintin visades var det belgiskt.

– Vi försöker ha ett utbud så att det finns något för alla och vi får också mycket förslag på filmer och annat folk tycker att vi ska visa. Det som är väldigt populärt är musikaler och hockey. Fotbolls-VM i somras lockade många också.

I biografen ryms 140 personer och den är väldigt tillgänglig för funktionshindrade, det är bara att flytt stolarna precis som det passar.

-Bion betyder mycket för trakten, den är verkligen en samlingsplats för gammal och ung!

MOTIVERING ÅRETS BIO 2018
”Folkets Hus och Parker har utsett Folkets Hus i Gunnarsbyn till Årets bio 2018 med motiveringen: Årets bio är ett välkomnande och varmt hus i envis bygd. Det är ett hus där alla får vara – och alla vill vara!
Årets bio är en mångårig medlemsbiograf med filmsättning hos Folkets Hus och Parker. Föreningen visar den Norrbottniska publiken allt från bred underhållningsfilm, kortfilmsfestival och barnfilm till fördjupande kvalitetsfilm. Man visar även direktsänd hockey, konst på bio, Live på bio och opera från Metropolitan. Årets bio är en liten, men stor förening. Med det menar vi att de verkar på en liten ort, men har stor inverkan på lokalsamhället och kulturlivet.

Föreningen gör också stor verksamhet med enbart ideellt arbetande personal och fungerar idag som hela Råne älvdalsbygdens kulturhus, med lika stort engagemang för lokalt föreningsliv som för film, musik och scenkonst för barn och vuxna.

Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad. Det gör årets bio. Med 172 invånare är det den minsta ort som fått utmärkelsen, men utan tvekan uträttar man stora insatser för bygden och för hela biografsverige med sitt arbete.”

Om du är intresserad av att starta en biograf,
kontakta någon av våra biografkonsulenter