Folkparksdansen – ett kulturarv värt att bevara

Den 4 juni genomfördes ett riksdagsseminarium om dansbandens och folkparkernas betydelse för landets kulturliv och det svenska samhället. Folkets Hus och Parker fanns med bland flera andra representanter för branschen, för att tala om dansens betydelse, om dess förutsättningar och behov av att jämställas med andra kulturyttringar.

Förutom ett stort fokus på behovet av politiska beslut, för att sänka dansbands-momsen och det orimliga i att det kostar mer att ha en dansande publik jämfört med en sittande, diskuterades risken för kompetenstapp av musiker och tekniker på grund av pandemin samt behovet av att stärka arrangörerna.

Med i publiken fanns också en representant från Dansbandsveckan i Malung, Lars Bälter, som gjorde ett bra inspel från verkligheten som arrangör. Att alla partiers ekonomiskpolitiska talespersoner måste skickas till Dansbandsveckan, för att uppleva och förstå, och sedan åka hem och införa kulturmoms även på dansbanden, blev en sammanfattning som alla på mötet ställde sig bakom.

– Dans i folkparken är för många synonymt med svensk sommar och en gammal tradition våra medlemsföreningar runt om i landet håller levande. Det är ett viktigt inslag i vårt kulturliv som vi vill värna, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

 

Arrangör för seminariet var Kristdemokraterna i Region Västmanland.
I samtalet medverkade Tony Irving som är ansvarig för social dans i Danssportförbundet, Kjetil Granli från Streaplers, Jan Granvik från Musikerförbundet, Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker samt riksdagsledamöterna Larry Söder (KD) och Camilla Waltersson Grönvall (M). För initiativet stod Malin Gabrielsson (KD) som är regionråd i Västmanland.