Sara Parkman är 2023 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium tilldelas i år artisten Sara Parkman. Priset delades ut 19 augusti i Sundsvall av riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

– Den svenska folkparkstraditionen har sina drottningar, och Ulla Billquist var definitivt en av dem. Att få ett stipendium i hennes namn är därmed en stor ära, en bekräftelse att jag får verka i nedstigande tradition i hennes verk och leverne. Att också hon får vara och är en queer ikon slutar aldrig heller vara politiskt relevant i en tid då vi ser att människors kärlek återigen börjar ses som något farligt och provocerande. Länge leve Ulla Billquist!, säger Sara Parkman.

– Sara Parkman är en fantastisk musiker och konstnär som utvecklar, förnyar och omformar folkmusiken på ett sätt som inspirerar långt utanför de vanliga folkmusikkretsarna. Med en nyskapande blick riktad mot framtiden är hon samtidigt förankrad i det traditionella musikskapandet och därför en utmärkt mottagare av stipendiet till folkparkdrottningen Ulla Billqvists minne, säger Folkets Hus och Parkers vd Nina Andersson.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

Folkets Hus och Parkers motivering till 2023 års stipendiat
”Årets stipendiat står stadigt förankrad i traditionella uttryck och har därifrån skapat ett helt eget konstnärligt universum. Här samsas gregoriansk klostersång, kulning och medeltida mystiker med techno och pop. Ofta med en egen grammatik refererar texterna till E4:n, cigg och Västernorrland lika naturligt som till aftonbön och latinska uttryck.

Hon är en genrebrytande allkonstnär som inte bara lyfter värdet av att göra saker tillsammans utan som också praktiserar det – både med sin publik och med andra musiker och konstnärer. Det gör henne till en ovärderlig kraft i vår tid när hon skapar ett rum där det gamla och det nya, det starka och det sårbara kan mötas, flätas ihop och utvecklas tillsammans. När Sara Parkman sjunger känner man livet i sig.

Ulla Billqvists stipendium 2023 tilldelas folkmusikern Sara Parkman.”

Om Sara Parkman
Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. Efter tre hyllade soloalbum är det idag lika självklart att höra hennes musik pulsera ut över dimman i sommarnattens skogsrejv som det är att se henne framföra den live i folkkära tv-program.

Genom åren har Sara Parkman flerfaldigt prisats vid Folk- och Världsmusikgalan, tilldelats Dagens Nyheters Kulturpris, utsetts till årets bästa liveakt på Manifestgalan och till Årets folkmusik på Grammisgalan.

Läs mer om Ulla Billquist-stipendiet: https://www.folketshusochparker.se/vara-utmarkelser/om-ulla-billquist-stipendet/

Foto: Mats Andersson

För ytterligare information och pressbilder:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Pressbilder