Välkommen till invigningen av verket Gränslandet av Åsa Cederqvist i Heby Folkets Park

Den 19 augusti invigs Gränslandet – ett nytt permanent konstverk för Heby Folkets Park av konstnären Åsa Cederqvist. Konstverket är resultatet av ett nära samarbete mellan Statens konstråd, konstnären och folkparken som samma dag fyller 100 år samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Gränslandet – utgår från platsens historia och från traktens material, inte minst leran och teglet. Nu finns de här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

När: 19 augusti 2022, kl. 17.00–19.30

Var: Heby Folkets Park

Färdsätt: Gratis bussar från Uppsala eller Stockholm, egen bil eller tåg. Promenadavstånd från Heby station ca 15–20 min.

Förhandsboka buss: Bokning av gratis buss senast den 15 augusti. Ange vilken buss: avgång från Uppsala eller Stockholm. Anmäl dig här: [email protected]

Medverkande på plats: Åsa Cederqvist, konstnär, Annika Frandsen, ordförande Heby Folkets Hus och Park, Paula Hoffman, konstansvarig Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, Girilal Baars, thereminspelare, Joanna Zawieja, Elena Jarl och Annika Enqvist, curatorer Statens konstråd, med flera.

Det blir en festlig invigning med förfriskningar, tilltugg, tal och bandklippning. Konstnären Åsa Cederqvist är på plats och gör med start kl. 17.30 en aktivering av Gränslandet tillsammans med särskilt inbjudna gäster och lokala statister från Heby Folkets Hus och Park.

Fysiskt breder konstverket Gränslandet ut sig likt en scenografi i en glänta med tallar precis intill folkparkens entré. Tillsammans med landskapet bildar Gränslandet rum som är till för att användas. Här finns en portal med en tegelgång och nyplanterade växter. Längre in i dungen står en scen och en grupp abstrakta gestalter i rostfritt stål som speglar och återspeglar omgivningen. De konstnärliga tilläggen bygger vidare på platsens berättelser och utgår från platsens historia och från traktens material, inte minst leran och teglet. Nu finns de här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

– Jag har velat mejsla ut en sinnlig värld som uppmuntrar till lekfullhet och nyfikenhet. Det handlar om att ta hand om det vilda i naturen och inom oss, uppmuntra till lekfullhet, sinnlighet och kreativitet, säger Åsa Cederqvist som under arbetet velat lyssna in och förstå både platsen och hur den används under årets alla årstider. Hon fortsätter:

– Jag hoppas Gränslandet kan öppna upp för en värld som påminner oss om att vi kan hitta på, mytologisera och överdriva, och samtidigt samspela med de andra väsen som i parken.

100-årsfirandet av parken fortsätter på lördagen den 20/8 med Barnens dag klockan 11-14. Förhoppningen är att samarbetet mellan Heby Folkets Hus och Parker och Heby AIF blir en framtida tradition.

Om konstnären Åsa Cederqvist
Åsa Cederqvist (f. 1975) är utbildad vid Konstfack i Stockholm och arbetar med performance, koreografi, video, skulptur och installationskonst. Åsa Cederqvist är intresserad av vardagens magi, ritualer och föränderligheter. Dessa teman utforskas i olika material och med en lekfullhet som bjuder in till sinnliga upplevelser. För Heby Folkets Park står platsens historiska lager och naturmiljö i fokus.

Om samarbetet
Riksorganisationen Folkets Hus och Parker ingick 2020 ett samarbete med Statens konstråd för att utveckla och producera offentliga konstverk i tre av landets folkparker: Björneborgs Folkets Park, Heby Folkets Park och Huskvarna Folkets Park. Lokala projektgrupper bildades i varje folkpark och fick en central roll, både i att sätta tematiken för respektive verk och välja konstnärskap att bjuda in. Konstverken är unika och anpassade till respektive plats och förening. Samtliga verk färdigställs och invigs under 2022. Ansvariga curatorer för de tre projekten är Annika Enqvist, Elena Jarl och Joanna Zawieja från Statens konstråd.

Läs mer om Gestaltningsprojeket och verket Gränslandet


För mer information och kontaktuppgifter


Kontakt Statens konstråd
(för mer information om verket)
Elena Jarl, curator, Statens konstråd
[email protected]
076 677 97 28

Kontakt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker
Paula Hoffmann, konstansvarig
paula.hoffmann@folketshusochparker
08 452 25 31

Kontakt Heby Folkets Hus och Park
Annika Frandsen, ordförande
073 575 70 04