Utsålt på Kungliga Operan – se Aida på en bio nära dig

Redan innan premiären var samtliga föreställningar av Verdis populära opera nästan utsålda. Och direkt efter premiären den 24 februari blev det publikrusning efter återstående biljetter. Den unga sopranen Christina Nilsson hyllades unisont av press och publik för sin Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen. 17 mars livesänder Folkets Hus och Parker Aida till 65 biografer i Sverige.

Den unga sopranen Christina Nilsson har hyllats unisont av press och publik för sin titelroll Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen:

”Genombrott av stora dimensioner” (SvD)

”Häftigaste operadebuten på ett decennium” (DT)

”Sensationellt genombrott” (Sveriges Radio)

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-opera/aida/

Den 27-åriga Ystadstjärnan Christina Nilsson vann i höstas den internationella tävlingen Renata Voice Competition och hon har tidigare fått första pris i sångartävlingen Stenhammar International Music Competition. 2015 medverkade hon i Min bror är Don Juansom gavs på Operans Rotunda och hon har också haft en mindre roll iRosenkavaljeren. 2014 var hon Folkets Hus och Parkers Jenny Lind-stipendiat.

Den italienske tenoren Ivan Defabiani är 30 år och upptäcktes så sent som i höstas av operachefen Birgitta Svendén i samband med att hon var i italienska Parma. Dirigenten Pier Giorgio Morandi tipsade henne om att besöka Piacenza där Ivan medverkade i Verdis Simone Boccanegra, med Morandi på pulten.

Rollen som Amneris sjungs av hovsångerskan Katarina Dalayman, som vid sidan av en mycket framgångsrik internationell karriär som dramatisk sopran, numera också firar stora triumfer med starka karaktärsroller. Hon har tidigare medverkat live på bio från Met.

Kungliga Operans uppsättning av Giuseppe Verdis opera Aida är en nytolkning men följer handlingen där Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis just har besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Denna Aidakunde lika gärna vara en scen från dagens tragiska krigssituationer runtom i världen, dystopiska och sönderfallande samhällen som drabbar varje människa i krigförande land.

I föreställningen medverkar Kungliga Operans solister, kör och hovkapell under ledning av Pier Giorgio Morandi, som inte minst gjort sig känd för tolkningar av den italienska operarepertoaren. Som gästsolister medverkar förutom Ivan Defabiani också Alessandro Cacciamani i rollen som Ramfis.

”Aida slutar aldrig att fascinera oss, en kärlekshistoria som egentligen är omöjlig, men som med musiken kastar oss mellan hopp och förtvivlan”, sammanfattar operachefen Birgitta Svendén.

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se