Lokalsamtal med Po Tidholm på turné i Folkets Hus inför valet

“Lokalsamtal” är en riksomfattande turné och ett format vars syfte är att skapa engagemang kring landsbygdsfrågor och regionalpolitik under valåret 2018. Under en kväll samlas medborgare och makthavare i ett rum för att lyssna på varandra. Hur ser behoven ut och vilka frågor är viktiga? Det vet bara de som bor på platsen.

Po Tidholm – journalist, författare och föreläsare med över tjugo års erfarenhet av landsbygdsfrågan, känd från SVT-serien Resten av Sverige (2016) och aktuell med boken Läget i landet (2017) – håller i kvällen.

– Det finns en tydlig idé för det urbana Sverige, säger Po Tidholm, men få talar idag om visionerna för framtidens liv i Sveriges landsbygder. Jag hoppas att lokalsamtalen kan stimulera det samtalet. Vi måste hitta en ny medelväg, bortom orimliga tillväxtstrategier och bilderna av de bidragsberoendes ödeland.

Intresset för landsbygden är större än på många år. Däremot är det erkänt svårt att lyfta in centrum/periferi-frågorna nationellt såväl som lokalt under en valrörelse. Ändå är de kanske viktigare än någonsin. Vad valen i USA och Storbritannien, som slutade med seger för Trump och Brexit, visade är att det finns en överraskande stor grupp människor utanför städerna som inte känner sig delaktiga i det stora, urbana samhällsprojektet. Befolkningstäthet är en viktig faktor, vilket visade sig även i de senaste franska och tyska valen. Givetvis har det betydelse också i Sverige. När SOM-institutet i Göteborg undersöker tilliten i samhället visar det sig att landsbygdens befolkning inte riktigt litar på demokratin, på EU, på institutionerna, eller ens på storstadsbefolkningen.

Missnöjet måste tas på allvar, utan att uttrycken med nödvändighet bekräftas. Folk måste få prata, bli hörda och sedda – bli tagna på allvar. Politikerna måste tala om den regionala obalansen och formulera sig kring hur landsbygdens framtid ska se ut. Projektet Lokalsamtal handlar om att prata, lyssna och lära sig. Ytterst handlar det om demokrati och folkbildning.

Den inledande föreläsningen sätter sammanhanget och följs av en paneldebatt med tongivande lokala röster; representanter från politiken, näringslivet, medierna, kulturlivet eller andra sektorer. Upplägget stimulerar lokalt engagemang och samlar kommunens/regionens makthavare i ett rum under en kväll för att diskutera de viktigaste lokala frågorna inför valet.

Turnéplan

Arrangör för turnén är Folkets Hus och Parker i samverkan med organisationen Hela Sverige Ska Leva.

Turnén ser ut som följande:

27 mars – OSD Folkets hus, Östersund
9 april – Sandvikens Folkets hus
10 april – Bodens Folkets hus
12 april – Ersboda Folkets hus, Umeå
16 april – Vivalla Kulturarena, Örebro
17 april – Kulturhuset i Sävsjö
18 april – Kallinge Folkets hus, Ronneby
23 april – Långshyttan Folkets hus, Hedemora
25 april – Hunnebostrand Folkets hus, Sotenäs
3 maj – Hargshamn Folkets hus

Utöver Folkets Hus-turnén kommer även Lokalsamtal genomföras i följande orter:
20 april – Sköldinge Folkets hus, Katrineholm
4 juni – Linköping
Fler datum kan tillkomma.

Lokalsamtal är en produktion av bokförlaget och produktionsbolaget Teg Publishing i samarbete med Landshypotek Bank.

För mer information, kontakta Anna Engstrand, pressekreterare Folkets Hus och Parker, [email protected], 08 452 25 13

Foto: Peter Hoelstad

Pressbilder