Unik dokumentär om Bruce Dickinsons konsert i krigets Sarajevo visas på bio

Under belägringen av Sarajevo 1994 beslöt sig sångaren Bruce Dickinson från Iron Maiden att göra det omöjliga: att genomföra en rockkonsert i staden. Folkets Hus och Parker visar den prisbelönta dokumentären Scream for me Sarajevo om händelsen på ett antal biografer, med premiär 17 april. Förutom dokumentären, blir det en längre frågestund med Bruce Dickinson, inspelad vid filmens London-premiär 11 april.

Detta är historien om en av världens mest osannolika rockkonserter. Iron Maidens sångare Bruce Dickinson genomförde med fara för eget liv en konsert i den belägrade staden Sarajevo, under brinnande inbördeskrig. Mot bakgrund av krigets fasor är detta en film om de människor som riskerade sina liv för att ge lite glädje och hopp till befolkningen i Bosniens huvudstad.

Filmen innehåller dokumentära sekvenser från själva konserten, liksom från kriget. Befolkningen i Sarajevo kämpade för att leva värdiga liv trots de grymheter som begicks runt omkring dem. Vi möter fansen som tog sig till konserten – och de som aldrig kom fram, och de som såg till att konserten kunde genomföras – från bandet självt till FN-trupperna.

Denna berättelse har sin relevans även i dagens värld, och visar vad lite vi lärt av det förflutna, men också att människor som lider nöd i dessa situationer vägrar låta sig nedslås, oavsett vilka svårigheter de utsätts för.

Iron Maiden är på stor turné maj till augusti och kommer till Tele 2 Arena i Stockholm (1 juni) och Sweden Rock (6-9 juni).

Filmens festivalliv/priser:
Sarajevo Film Festival: Official Selection, Audience Award; Human Rights Award; Special Jury Price (Documentary)
DokuArt Bjelovar: Audience Award; Young Jury Award
Rhode Island International Film Festival: Official Selection
Hamilton Film Festival: Official Selection
Solo Positivo Film Festival: Special Mention
DokuMFest: Best Documentary
Chicago International Movies & Music Festival: Best Feature Documentary
Tuzla Film Festival: Best Documentary

Beräknad längd: 95 min + Q&A
Premiär: 17 april

Biografer som visar kommer att kontinuerligt att uppdateras här: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/film-live-pa-bio-musik/scream-sarajevo-iron-maiden/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se