Metropolbiografen i Eksjö är utsedd till Årets bio 2023

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagar som arrangeras 17-20 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Carina Dolk Källkvist, ordförande i föreningen för Metropolbiografen, mottog priset på lördag kväll vid invigningsmiddagen av Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker.

– Att få pris som Årets bio känns väldigt fint och en härlig uppskattning för allt arbete som vi som en ideell förening lägger ner för att ge våra kunder unika upplevelser på bioduken. Det finns många biografer som kämpat som vi, så bara den vetskapen, gör priset ännu viktigare för oss, som bränsle att bara fortsätta och skapa upplevelser i Eksjö.
Vi är ett bra gäng som håller bion igång och alla har ett brinnande engagemang för film och detta hjälpte till när det inte var lätt att få besökare till biografen. Vår vision är att det skall finnas något för alla och det tycker vi att vi lyckas med, säger Carina Dolk Källkvist, ordförande i föreningen för Metropolbiografen.

– Metropolbiografen är en levande kulturell mötesplats i Eksjö och i lokalen har det visats film i över 100 år. Med ett motto att ”alla ska ha tillgång till biografen” är de en bioförening som ständigt förnyar sig och vågar utmana med nya koncept – helt enkelt en inspiration för lokalbefolkningen och andra biografer. Vi ser fram emot ytterligare minst 100 filmår på denna härliga biograf i Småland, säger Nina Andersson vd Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers motivering Årets bio 2023
” I över 100 år har det visats film i Årets bios lokal och i snart 40 år har samma förening drivit biografen. Sedan 2017 är de medlemmar i Folkets Hus och Parker och sedan dess varit väldigt aktiva i att visa Live på bio. Biografens motto är att alla ska ha tillgång till biografen – därför visas bred kommersiell film, kvalitetsfilm, knattefilm och matiné. Det kommer ständiga nysatsningar från detta gäng; som till exempel ett gediget dagbioprogram och skräckfilmer sent på fredagskvällarna. Under senaste året har de även varit aktiva deltagare i kvalitetsfilmssatsningen Vidgade vyer.

Få biografer i Sverige lyckades dessutom lika bra under pandemin med att hyra biografen och fylla den med publik, i den mån det var tillåtet. Det är kanske inte så förvånande att krigsfilmer går särskilt bra just på denna ort. Folkets Hus och Parker är stolta att tilldela utmärkelsen Årets Bio till biografen från ”den unika trästaden” – Metropolbiografen i Eksjö.”

Folkets Hus och Parkers Filmdagar
Filmdagarna genomförs varje år för att biografer kopplade till Folkets Hus och Parker ska få möjlighet att ta del av ett brett utbud av ny film, få veta det senaste kring Live på bio och teknikutvecklingen och bli inspirerade av föreläsare i filmbranschen.

Folkets Hus och Parkers bioverksamhet
Folkets Hus och Parker är med sina 160 föreningsdrivna Sveriges största biografkedja. Folkets Hus och Parker programsätter filmrepertoaren, distribuerar Live på bio och erbjuder utbildningar för biografer.

På bilden: Nina Andersson och Carina Dolk Källkvist
Fotograf: Mats Andersson

För mer information, kontakta Daniel Söderberg:
[email protected]
08-452 25 57

Pressbilder