Miriam Bryant är 2020 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till Miriam Bryant.

– Jag är oerhört hedrad över att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Som artist vill man ju alltid väcka känslor hos sina lyssnare, och Ulla är en av de kvinnor som kunnat inspirera och beröra väldigt många med sin sångröst. Hon är också en av dem som tyvärr inte fick leva och älska som hon ville. Idag kan vi glädjas åt att vi har hennes musikarv kvar att njuta av och en öppnare syn i samhället på kärlek, säger Miriam Bryant.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

– Miriam Bryant besitter den unika förmågan att beröra sina lyssnare med både musiken och texterna, oavsett om det är svenska eller engelska hon sjunger på. Hennes ord går rakt in i hjärtat. Det känns extra kul att hedra Ulla Billquist minne och stötta en artist i dessa tider när så många kulturarbetare har drabbats hårt ekonomiskt, säger Calle Nathanson, vd på Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers motivering till 2020 års stipendiat

”När hon sjunger så lyssnar man. Det finns en styrka, en tydlighet, som ibland nästan övergår i vrede för att strax förvandlas till något skört och sårbart. Det ärliga och personliga anslaget bidrar till det starka uttrycket och gör att vi som publik upplever något bortom det traditionella och vardagliga. I olika sammanhang har hon visat ett stort socialt engagemang och tydligt tagit avstånd från missförhållanden vilket stärker bilden av en unik person som skapat sig en plats i den svenska musikhistorien. Detta och mycket mer gör Miriam Bryant till en självklar mottagare av 2020-års Ulla Billquist-stipendium.”

Om Miriam Bryant
Med en otrolig röst, stjärnstatus och karisma har Miriam Bryant snabbt blivit en av landets mest älskade artister. Ett nytt album som kommer att föregås av ett antal singlar släpps under hösten 2020.
Surret kring Miriam Bryant började redan 2012, när debutsingeln ”Finders Keepers” blev en omedelbar radiofavorit. Hon avancerade från snackis till sensation 2015 i och med hennes medverkan i TV4-programmet Så Mycket Bättre. I början av 2016 låg hon etta, tvåa och trea på Svensktoppen, en bedrift ingen artist klarat tidigare. År 2017 fortsatte medvinden med P3 Guld-vinst, släppet av andra albumet ”Bye Bye Blue” och ett hyllat Sommar-program i P1. I slutet av 2019 var Miriam Bryant aktuell som en av programledarna i Musikhjälpen, och har också medverkat i Jills Veranda, där hon gjorde hyllade tolkningar av bland annat Martha Wainwright och Dolly Parton.

Läs mer om Ulla Billquist-stipendiet: https://www.folketshusochparker.se/vi-gor/vara-utmarkelser/om-ulla-billquist-stipendet/

Foto: Annika Berglund

 


För ytterligare information, pressbilder och rörligt material:

Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]