Kungliga Operan presenterar sin kommande Live på bio-säsong

Efter succén med Glada änkan live på bio satsar Kungliga Operan på tre direktsändningar nästa säsong: en helt ny opera, Dracula, samt Rossinis Askungen och Verdis Aida. Sändningarna är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Folkets hus och Parker.

Det var med Verdis Falstaff med Loa Falkman i titelrollen som Operan i februari 2008 direktsände sin första föreställning live till 21 svenska biografer, tätt efter Metropolitans första sändningar. Allra senast visades operetten Glada änkan, som satte publikrekord för svensk opera live på bio och publiksnitt totalt för opera på bio i Sverige. Efter ett 20-tal direktsända föreställningar blir det tre sändningar från Operan under säsongen 2017-18:
Dracula 3 november

Askungen 3 februari

Aida 17 mars

– Genom vårt samarbete med Folkets Hus och Parker har vi den unika möjligheten att nå alla musikintresserade personer i hela landet. Den här säsongen ger vi tre operor med mycket olika karaktär. Jag är framförallt glad över att sända Dracula där vi vill visa hur en mycket känd historia kan bli extra spännande när den blir tonsatt, säger Kungliga Operans chef Birgitta Svendén och fortsätter:

Askungen tillhör favoriterna bland Rossinis operor där sångarna får möjlighet att dessutom briljera med sprudlande kaskader av snabba pärlband av toner som kräver briljant teknik och musikalisk lekfullhet.

Aida är klassikern vi aldrig tröttnar på. Genom dessa tre val visar Kungliga Operan upp sin konstnärliga bredd och spets och gör operakonsten tillgänglig för alla.

– Bram Stokers Dracula känns verkligen som en opera som skulle skrivits för länge sedan och sen dess ingå i standardrepertoaren, säger regissören Linus Fellbom.  Mitt hjärta har tillhört operakonsten sedan födseln och klappar extra för just nyskriven opera. Att nu få medverka till att just den här versionen av Dracula får sin urpremiär på Kungliga Operan är obeskrivligt spännande! Då den filmatiserats åtskilliga gånger genom åren känns det fantastiskt – och förpliktigande – att verket också kan upplevas i så många biografer över hela landet.

– ”Det är inte varje säsong som vi får möjlighet att se något helt nyskrivet från Kungliga Operan. Så perfekt med en urpremiär av Dracula just när både dagar och skuggor blivit korta, att njuta Borisova-Ollas verk på sin lokala biograf. . Jag tänker att alla klassiker en gång varit nya, och att det är spännande att få vara först med det allra senaste”, säger Ulrika Holmgaard, chef för Film och Live på bio på Folkets Hus och Parker.
Dracula: I en opera baserad på Bram Stokers berömda roman från 1897, får vi följa Mina vars ordnade tillvaro för alltid förändras när hon förälskar sig i en mystisk man. Lagom till Halloween har Dracula urpremiär på Kungliga Operan. Ett verk komponerat av Victoria Borisova-Ollas, en av vår tids mest intressanta och efterfrågade tonsättare. Det konstnärliga teamet, med regissör Linus Fellbom i spetsen, skapar med Dracula en uppsättning med ”skräckromantik, viktorianskt mode, storslagna körer, krossade hjärtan, hämnd och blod”.
Det blir en Dracula där kvinnorna kring titelrollen berättar sina historier. Sopranerna Elisabeth Meyer och Sanna Gibbs gör några av de ledande karaktärerna, medan Ola Eliasson sjunger Draculas parti.

Askungen: I Rossinis sinnrika, sprudlande musik finns en väldigt mänsklig berättelse om godhet, förlåtelse och generositet. Inspirerad av vaudeville, Charles Dickens och Tim Burton har regissören Lindy Hume och scenografen Dan Potra skapat en färgstark och romantisk föreställning där godheten triumferar. Ledande roller görs av de unga sångarna Johanna Rudström och Ole Alexander Bang.

Aida: Mot en kuliss av krig, religion och makt håller ett samhälle på att falla samman. Här hittar vi unga Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter och fångad av fienden. Verdis stora opera regisseras av den kanadensiske regissören Michael Cavanagh, som i fjol med stor framgång satte upp John Adams Nixon in China på Operan. Titelrollen sjungs av den unga sopranen Christina Nilsson.

Läs mer om varje föreställning här: https://www.folketshusochparker.se/livepabio

För mer info kontakta:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Pressbilder