En scen ur baletten Nötknäpparen från Bolsjoj

Juligaste julbaletten Nötknäpparen visas på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker visar den berömda baletten Nötknäpparen på svenska biografer. Den klassiska familjeföreställningen med musik av Tjajkovskij och Grigorovitjs koreografi är inspelad på Bolsjojteatern i Moskva. Föreställningen har premiär i Sverige 10 december.

Nötknäpparen är en jultradition för hela familjen och bygger på E T A Hoffmanns berömda berättelse. Baletten hade urpremiär i St. Petersburg 1892. Tillsammans med Tjajkovskijs vackra musik och Bolsjos främsta dansare är Nötknäpparen en upplevelse som många i publiken ser om och om igen.

Handling
Marie får en nötknäppare i julklapp av sin gudfar Drosselmayer. Nötknäpparen är gjord av trä och har formen av en soldat. Vid midnatt väcks alla Maries leksaker magiskt till liv. Nötknäpparen växer och växer och leder tennsoldaterna i kampen mot Muskungen och hans armé.

Föreställningen är inspelad på Bolsjoj 21 december 2014.

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se

Medverkande:
Denis Rodkin (Prinsen), Anna Nikulina (Marie), Andrei Merkuriev (Drosselmeyer), Vitaly Biktimirov (Muskungen) och The Bolshoi Corps de Ballet

Koreografi: Jurij Grigorovitj
Musik:
Pjotr Tjajkovskij

Beräknad längd: 2 tim 15 min
Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/dans-live-pa-bio/notknapparen/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]