Folkets Hus och Parker positiva till kulturmiljarderna men vill att de värst drabbade kompenseras snabbt

Folkets Hus och Parker är positiva till regeringens nya kris- och stimulanspaket för kulturen som presenterades under eftermiddagens presskonferens, men betonar att det är viktigt att de mest utsatta, som exempelvis frilansande kulturskapare och ideella kulturarrangörer, snabbt får pengar.

– Regeringens satsning på kultursektorn är mer än välkommen och behövs verkligen för att det ska finnas ett levande kulturliv i Sverige även efter pandemin, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Att de fyra januaripartierna står bakom satsningen ser man som positivt, och konstaterar samtidigt att pengarna verkligen behövs, men att det fortfarande finns frågetecken.

– Frågan är hur de ska fördelas? Vi menar att det är viktigt att det i första hand måste handla om de som verkligen behöver dessa medel, som frilansande kulturskapare, ideella kulturarrangörer och föreningar, säger Calle Nathanson.

Flera aktörer inom kultursektorn har inte på långt när kompenserats genom de tidigare stödinsatserna, och situationen är akut för många av de drabbade. Dagens presenterade satsning innebär en liten ljusning inför en mörk kulturhöst, men det är nu viktigt att de drabbade nås innan det är för sent.

Tiden är nu en viktig faktor då hela kultursverige blöder, menar Folkets Hus och Parker.

–Pengarna behöver komma ut till kultursektorn snabbt, det kan inte dröja till jul, avslutar Nathanson.


För frågor och information, kontakta:
Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10
[email protected]