Biljettsläpp på fredag för opera från Met på biografer i hela Sverige

På fredag 25 maj släpper Folkets Hus och Parkers biografer de eftertraktade biljetterna till säsongen 2018-2019 av direktsändningar från Metropolitan-operan i New York. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida.

Yannick Nézet-Séguin tillträder som Mets nya musikaliske chef i september 2018. Under säsongen dirigerar han direktsändningarna av La traviata och Karmelitsystrarna.

– Det är underbart för Metropolitan-operan att Yannick Nézet-Séguin har möjlighet att tillträda som musikalisk ledare redan två säsonger innan det var tänkt. Orkestern älskar honom, kören älskar honom, alla som jobbar i huset älskar honom, säger Mets chef Peter Gelb.

Mets direktsändningar på bio har setts av mer än 24 miljoner människor sedan starten 2006. Den nya säsongen når mer än 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter, varav 800 biografer i USA och 150 i Sverige. Alla operor är textade på svenska.

Säsongen 2018-2019 består av 10 livesända operor, varav fyra nya uppsättningar: Saint-Saëns Simson och Delila, Nico Muhlys Marnie, Cileas Adriana Lecouvreur och Mayers nya uppsättning av La traviata.

Förutom Aida och de fyra nya uppsättningarna får biopubliken chansen att uppleva Poulencs mästerverk Karmelitsystrarna för första gången. Det blir även återuppsättningar av klassiker som Puccinis Flickan från vilda västern (med Jonas Kaufmann), Richard Eyres hyllade uppsättning av Carmen, Laurent Pellys originella nytolkning av Regementets dotter och den mest populära av Wagners fyra episka Ringoperor, Valkyrian.

Läs mer om hela säsongen här: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/?genre=opera

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se