För första gången på över 100 år: Folkparksturnéerna ställs in
Ytterligare en djupt rotad tradition i svenskt kultur- och nöjesliv blir inte av till följd av coronapandemin. För första gången på 115 år ställs de nationella svenska folkparksturnéerna in.
Till följd av den kris som uppstått i coronapandemins kölvatten, tvingas riksorganisationen Folkets Hus och Parker ställa in de rikstäckande folkparksturnéerna. Detta har aldrig tidigare hänt i rörelsens historia.
– Det är verkligen otroligt tråkigt att vi nu tvingas ställa in våra folkparksturnéer 2020. Vi har genomfört våra sommarturnéer sedan 1905 och vi vet hur mycket de betyder för såväl publiken och parkerna som artisterna, och för att det ska finnas kultur i hela landet, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.
Folkparkssommaren är djupt rotad i den svenska folksjälen. Generationer av folkparkspublik har innanför björklövssmyckade entréer upplevt det svenska nöjeslivets giganter på turné. Inte ens två världskrig kunde stoppa parkartisterna från att resa land och rike runt. Men nu ställs turnéerna för första gången in, och årets hundratal planerade turnéstopp med främst barn- och familjeföreställningar skjuts på framtiden.
– Det här är smärtsamt, men det enda ansvarsfulla beslutet. Det är självklart för oss att vara med och ta ansvar för att bromsa smittspridningen. Restriktionerna mot offentliga sammankomster på över 50 personer sätter dessutom effektivt stopp för ett praktiskt genomförande, säger Calle Nathanson.
Folkets Hus och Parkers sommarturnéer genomförs alltid i nära samarbete med fria teatergrupper, musikgrupper och grupper med en bred mångfald av konstnärliga uttryck – från opera till rock, från streetdans till nycirkus – något publiken dessvärre inte kommer få ta del av den här sommaren.
– Effekterna av Covid-19 slår hårt mot kulturarrangörerna, men drabbar kulturskaparna med full kraft. Folkets Hus och Parker kommer att göra det som är möjligt för att boka om och flytta fram turnéer, för att publiken ska få chansen att möta artisterna när pandemin är över, säger Nathanson.
Även om Folkets Hus och Parkers turnéer numera bara utgör en del av många av de lokala folkparkernas verksamhet, påverkas också andra delar av utbudet på liknande sätt av pandemin. På olika kreativa sätt, kämpar parkerna nu för att ta sig igenom sommaren. Små arrangemang, tidigarelagt underhåll och renovering, listan kan göras lång.
– Det finns en verklig kämpaglöd ute i folkparkerna, och vi gör allt vi kan för att vi ska klara av det här tillsammans, avslutar Nathanson.
Sedan någon vecka tillbaka samlar sig hela folketshus- och parkrörelsen under hashtaggen #varskavimötas, för att tillsammans ta sig ur krisen. Det handlar om en situation allvarligare än någonsin tidigare, men också om en samlad, positiv kraft som till varje pris vill rädda de öppna mötesplatserna.