Dags att boka utställningar för 2023

I år presenterar Folkets Hus och Parker sammanlagt 16 utställningar möjliga att boka in till din mötesplats. Av dessa är fyra helt nya och arbetas fram under våren. Utställningarna vi producerar hänger alltid ihop med vårt uppdrag, vår verksamhet och bottnar i vårt visionsprogram. Där vikt bland annat läggs på att barn ska ha rätt att se utställningar oavsett var i landet de bor.

– Vi är rätt ensamma om att skapa och producera utställningar från grunden, Folket Hus och Parker är idag en av Sveriges störst producenter av vandringsutställningar. Utställningarna ska i första hand fungera för vår målgrupp och deras verksamhet, men passar in på många andra platser som till exempel bibliotek, säger konstansvarige Paula Hoffmann. Vi vill skapa utställningar som ger mervärde för våra medlemmar, att fler får upp ögonen för dessa efter att de visats i något Folkets hus. Det är ett sätt för arrangörerna att synas tillsammans i att erbjuda konst i hela landet.

En pedagogisk och spännande monsterskola läggs i år till de tre pågående turnerande utställningarna som vänder sig till barn:

Monsterskola med Nelly Rapp

Monsterskola med Nelly Rapp är en ny barnutställning utifrån böckerna om Nelly Rapp där författaren Martina Widmark ville skapa en karaktär med en tjej som förebild. Tanken med utställningen är att barn får bekanta sig med monster av olika slag som vampyrer, varulvar, spöken och andra väsen. Tillsammans med monsteragenten Nelly Rapp får de lära sig mer om monster från böckerna om henne men även om monster genom tiderna och från andra kulturer. Är monster alltid onda och otäcka? Eller finns det kanske en annan sida om vi lär känna dem närmare? Utställningen ställer frågor om rädslor för det som är annorlunda.

Ytterligare tre nya utställningar som i första hand vänder sig till en mer vuxen publik:

Mats Jonsson – Sverige här och nu

Sverige här och nu med serietecknaren Mats Jonsson lyfter serieteckningen som form. Det som visas i utställningen är Sverige här och nu är både glesbygd och tätort där frågor om stad/land, centrum/periferin tas upp men med långa trådar tillbaka genom seklerna. Hur hamnade vi här? När bestämde vi vad som är viktigt och vad som kan glömmas bort? När vände vi bort blicken från platserna och berättelserna som inte passar in i berättelsen om oss och vårt moderna samhälle?

– Det har funnits önskemål om en utställning med Mats Jonssons serier och vi tror att utställningen har stor igenkänningsfaktor för många medlemmar och det hänger ihop med vad vi är och var vi gör, berättar Paula Hoffmann.

Folkets Hus och Parkers utställningsproducenter på Kulturdagarna i Trollhättans Folkets Hus Kulturhuset 2023.
Tillsammans har det här gänget jobbat fram årets produktioner. Från vänster: Paula Hoffman, ansvarig för Folkets Hus och Parkers konst- och utställningsverksamhet, tillsammans med Edvard Koinberg som jobbar med utställningsproduktion och Carina Törnblom ofta engagerad frilansproducent.
Stina Wollter – Corpus

Utställningen Stina Wollter – Corpus presenterar teckningar, akvareller och transparenta tryck av kroppar som svävar fritt i rummet. Utställningen är en hyllning till kroppen och rörelsen men också till formäventyrets mångfald, teckningskonsten och skapandet.

– Utställningen är en hyllning till kroppen och rätten att få vara den man är. Vi vill även slå ett slag för teckning som kring-aktivitet, något arrangörerna kan ha i åtanke när de bokar utställningen, säger Paula.

Textil från alla håll

Med utställningen Textil från alla håll vill vi uppmärksamma Folkets Hus och Parkers konstsamling med fokus på textil och skulptur. Vi vill påminna om att konstsamlingen står till medlemsföreningars förfogande, det vill säga att medlemmar kan få konstverk deponerade till sina mötesplatser. Den gemensamma nämnaren för de utvalda verken är den tredimensionella formen, därav utställningens namn och att verken helt, eller delvis, är utförda i textila material.

– Efter att utställningen avslutats finns det möjlighet att lämna intresseanmälan även för de verk som finns med i utställningen, för att få ett eller flera deponerade till sina lokaler, avslutar Paula.

 

Här kan du som arrangör logga in och se årets utbud och göra intresseanmälan
Senast 7 februari behöver vi få in din intresseanmälan för att kunna turnélägga, försöka tillgodose dina önskemål och presentera turnéerna i slutet av februari.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Paula Hoffman, [email protected], 08-452 25 31.