Vi har provsmakat kommande kultur- och matupplevelser för 2023

Den 20-21 januari 2023 slogs äntligen portarna upp till Folkets Hus och Parkers årliga Kulturdagar. I år var det Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan som stod för ett proffsigt värdskap. Det blev två festliga dagar sprängfyllda med kulturupplevelser och kära återseenden. Mycket fint att få träffa alla igen!

Kulturdagarna invigdes i Hebeteatern av Folkets Hus och Parkers ordförande Gunilla Carlsson och Said Niklund från Trollhättans Stad. Årets konferencier var Morgan Larsson som charmade publiken genom att knyta ihop utbudspresentationer med personliga och roliga anekdoter om sin uppväxt i Trollhättan.

Under helgen presenterades 2023 års scenutbud där publiken fick se utdrag ur tretton föreställningar, ett brett utbud för många olika målgrupper. Där fanns spännande och nyskapande föreställningar som till exempel Lilla jag och drakarnas drottning för de allra yngsta. En stand up-föreställning som vänder sig till en ung vuxen publik var Melody Farshins Tre Streck – om mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram. Och för en mer vuxen publik fanns till exempel Sommarturné med Jenny Lind-stipendiaten 2023 Josefine Mindus, som var med på storbildsskärm från Berlin. Vi fick även ta del av årets utbud av Utomhusbio i folkparken.
Hela scenutbudet och möjligheten att boka

Vi träffade syskonen Gabriella och Diana Backman som fått följa med mamma Maria Nilsson från Borensberg, Hällagården på Kulturdagarna. Två riktigt rutinerade Kulturdagsbesökare, och som även uppskattade årets utbud.
– Sångsommar med Ayla, Jecko och Jessie var vår favorit, säger Gabriella.
– Vi har åkt på kulturdagarna sedan vi var små. Och vi brukar vara med på barnteatrarna hemma, ta emot biljetter och hjälpa till att plocka ihop. Ayla har varit hos oss på Hällagården! berättar Diana.

På bilden syns Martin Widmark, Stina Wollter, Mats Jonsson och ett textilt konstverk av Emilia Sundqvist.

Under Kulturdagarna visades även konstutbudet som presenterades på scenen med smakprov av den nya barnutställningen Monsterskola med Nelly Rapp utifrån böckerna om Nelly Rapp av författaren Martin Widmark. Serietecknaren Mats Jonsson på plats berättade om utställningen Sverige här och nu. Mats Jonssons berättelse och glesbygdsskildringar gjorde starkt intryck och är säkerligen något många känner igen sig i. Utställningen Stina Wollter – Corpus, en hyllning till kroppen och rörelsen men även formäventyrets mångfald, teckningskonsten och skapandet. Med utställningen Textil från alla håll vill Folkets Hus och Parker uppmärksamma och slå ett slag för vår konstsamling. På mötestorget kunde även deltagarna få se några av verken presenteras i de uppbyggda montrarna.
Hela konstutbudet och möjligheten att boka

Mötestorget var den givna mingelplatsen mellan utbudspresentationerna. Förutom gott fika fanns där flera utställare, en träffpunkt för att prata med producenterna för scen- och konstverksamheten, se smakprov på vandringsutställningar, ställa frågor om Live på bios verksamhet.

Vi träffade på Johannes Nyqvist från Royal i Eskilstuna, som är med på Kulturdagarna för första gången, och ställde frågor om hur han upplever dagarna och om han sett något han gillar.
– Jag som är ganska ny tycker det är kul att träffa folk från andra hus och parker, byta ord med folk man kanske inte hade pratat med annars. Jag skulle vilja säga hej och prata med alla men då skulle det behövas flera kulturdagar!
– Vi är i en utforskande fas just nu och testar oss fram för att se vad som funkar. Tror att mångfald är det bästa, både för kulturen och huset. Vi borde till exempel välja utställningen Nelly Rapp. Eldupphör i morse var ju otrolig. Alla från vårt hus ville ha den.

Hargshamns Folkets Hus utsågs till Årets arrangör, på plats fanns ordförande Karin Åhström som tog emot priset av Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson. Stort grattis till utmärkelsen!
– Jag är tacksam och stolt över att vi, som är ett litet Folkets Hus, också kan synas. Vi har funnits i 100 år och är alla ideellt arbetande. Vi är en samlingsplats för alla i Hargshamn men vi lockar också besökare från näraliggande större samhällen. Tack till alla engagerade i vår förening som möjliggör vår verksamhet, säger Karin.
Läs mer om utmärkelsen

På fredagkvällen fanns möjlighet att se en förhandsvisning av filmen Maija Isola i Hebeteatern. Filmen är en del av Live på bios utbud. Den som inte ville gå in i biomörkret kunde mingla och lyssna på livemusik i Kulturbaren. Det var även några som tog sig en sväng om!

Lördagen startades med Kulturmorgon. Den medryckande och gripande musikföreställningen Eldupphör om skotten i Ådalen 1931 framfördes av ett sjumannaband med karismatiska huvudrollsinnehavaren Mathilda Lindgren. Efter föreställningen följde ett samtal om vår historia och nutid men framför allt framtiden och vårt gemensamma arbete med ett nytt visionsprogram, med ordförande Gunilla Carlsson, styrelseledamöterna Åse Classon och Mahmoud Chninou. Samtalsledare var Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Fyra välbesökta seminarier genomfördes:
Sociala medier med Björn Granat – här fick deltagarna grundläggande kunskaper kring våra vanligaste sociala medier, tips om verktyg för att göra egna filmer och hur vi använder digitala kanaler på smartast sätt.
Björn Masuhr från EasyArr presenterade ett verktyg för att arrangera och bli bokningsbar. Morgan Karlsson från Hallunda och Karin Åhström från Hargshamns Folkets Hus fanns med och berättade hur de använder verktyget.
UHPO Inköpssupport, med Anna Thelke som representant, berättade om de förmånliga avtal medlemsföreningar kan få tillgång till, som personalrabatter och en mängd möjligheter att sänkta inköpskostnader.
Samverka brett och mobilisera engagemang där tre förtroendevalda från våra medlemsföreningar medverkade och berättade hur det fungerat i deras föreningar; Plamar al-Beibani från Motettens Folkets Hus, Johannes Nyqvist från Royal i Eskilstuna och Lena Mellblad från Dalsjöfors Folkets Park. Samtalsledare var Magdalena Hasselquist från Folkets Hus och Parker. 

Utbudspassen avslutades med en efterlängtad presentation av Sveriges Landskapsmåltider. Med på scen fanns Calle Nathanson och matprofilerna Carl Jan Granqvist och Christina Möller som berättade om landskapsmåltidsturnén som kommer att genomföras 2023.
– Mat, möten och kultur har alltid varit självklara delar av vår verksamhet. Att ge den här satsningen formatet av en folkparksturné känns både roligt och självklart, säger Calle Nathanson.
Läs mer om landskapsmåltiderna här

Trerättersmenyn som serverades under den avslutande kvällen hade plockats från olika delar av landets utvalda landskapsmåltider. Urvalet och anpassningen av rätterna komponerades i samarbete med husets restaurangpersonal och Västsveriges kocklandslag. En urskiljbar röd tråd mellan rättarna var de olika röktekniker man använt för att smaksätta och anpassningen efter lokala råvaror. Vi fick se prov på en imponerade logistik under kvällen, 250 personer serverades huvudrätten på rekordtid utan att något avkall gjordes på upplägg och smak.

Från scenen levererade Svenska hits verkligen hit efter hit och sittningen övergick i rörelse. En orm av folketshusochparkare dansade fram mellan borden för att sedan fortsätta festligheterna i Kulturbaren. Kvällen avslutades oförglömligt med en allsångscirkel när Dj Fozzie spelade Stad i ljus. Fler bilder från Kulturdagarna och från festkvällen hittar du i bildspelet här nedan.