RUM FÖR ALLA

Mötesplatser som främjar demokrati, samhällsutveckling, kulturupplevelser, nöjen, bildning och kreativt skapande – vi gör rum för alla.


 

Demokratisk beredskap

Vi har länge tagit den svenska demokratin för given, och tänkt att den mår bra och är säker. Vi ser nu fler och fler tecken på att det går åt fel håll, och att det brådskar att komma till undsättning.

Vi behöver alla bli en del av lösningen på demokratins kris. Följ och delta i vårt arbete med att stärka den svenska demokratin!

Läs mer

folksamling på torg - saknas en lokal att mötas i?

I solidaritet med Ukraina

Folkets Hus och Parker tar som flertalet andra organisationer kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina. Detta handlar inte bara om ord, utan återspeglas både i vårt utbud och hur vi driver vår verksamhet. Vi har samlat exempel på vad vi och våra medlemsföreningar gör i solidaritet med Ukraina och dess befolkning. Vi sprider också andra goda exempel som kan inspirera flera, även utanför vår egen rörelse.

Läs mer

ÖVERVAKNING ELLER INKLUDERING – VART ÄR SAMHÄLLET PÅ VÄG?

I Folkets Hus och Parkers bidrag till Folk och Kultur 2022 – ett digitalt samtal om förutsättningar för ett inkluderande samhälle och en levande demokrati.

Läs mer

Kultur och aktiviteter under höstlovet

När barn och unga får ledigt och det blir lugnt i skolans salar, är det laddat för aktiviteter i många av våra hus och parkers anläggningar. Många gånger är det också den enda plats på orten som erbjuder aktiviteter och kulturupplevelser under skolloven. Och det berättar vi gärna om genom tre härliga nedslag hos våra medlemmar.

Läs mer

 

Folk i parken – en konstnärlig gestaltning i Sala

Konstnärliga gestaltningar har stor betydelse för mötesplatsens fysiska miljö och ger människor möjlighet att möta samtidskonst i sin närmiljö. Torsdag den 28 april invigdes konstnären Peter Svedbergs gestaltning ”Folk i Parken” av före detta stadsrådet Lena Hjelm-Wallén i Sala Folkets Park.

Läs mer

Nu dansar vi med varandra igen!

Första april dansades pandemin ut i Hallunda Folkets Hus. Då genomfördes Återstartsdansen för att markera att det nu faktiskt är okej igen att dansa med varandra. Efter en total nedstängning under pandemin börjar nu landets Folkets Hus, folkparker och andra arrangörer öppna sina dansbanor och danslokaler för publik igen.

Läs mer

Demokratin får aldrig tas för given

Folkets Hus och Parker har nu tillsammans med över 100 andra organisationer skrivit under deklarationen för en stark demokrati, som tillkommit på initiativ av regeringen.
– Att skriva under deklarationen är ett viktigt och nödvändigt tillfälle att manifestera demokratins värde och betydelse, konstaterar Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Läs mer

För en rimligare värld!

En utställning som lyfter våra mötesplatsers betydelse för demokrati och utveckling i Sverige. Rörelsens långa och stolta historia sträcker sig från pionjärtidens kamp för mötesfrihet och bättre livsvillkor, till dagens mobilisering av nya mötesplatser i våra förortsområden.

Utställningen För en rimligare värld  turnerar runt om i hela Sverige. Här uppdaterar vi kontinuerlig nya visningsplatser
Du kan också se utställningen i ett digitalt format på vår hemsida. Läs om spännande nedslag i vår historia

drygt 500 uppskattade mötesplatser

Folkets Hus och Parkers drygt 500 medlemsföreningar är alla viktiga och uppskattade mötesplatser och kulturbärare. Mångfalden har alltid varit stor. Här finns ett spektrum av anläggningar och verksamheter, med olika namn, innehåll och historia.

Är du intresserad av att engagera dig eller vill du hyra lokaler? Sök i vår bland våra medlemsföreningar; Folkets Hus och folkparker i hela landet. Och ta kontakt!

Hitta din MÖTESPLATs

NYA MÖTESPLATSER med LOKALT ENGAGEMANG OCH DELAKTIGHET

Medborgardrivna kultur- och samlingslokaler har många fördelar: de skapar lokal sammanhållning, social hållbarhet, understödjer engagemang och delaktighet. Just nu jobbar Folkets Hus och Parker med ett 10-tal projekt runt om i landet.

LÄS MER: Nya mötesplatser

förnya och utvecka vår rörelse

Vi ser gärna att nya uttrycksformer för kultur och nöje bidrar till att förnya och utveckla vår rörelse. Den gemensamma nämnaren är en plats för människors möten och drömmar. Vi hjälper till med detta genom att erbjuda utbildning, rådgivning, förmånliga ramavtal, folkrörelseutveckling, opinionsbildning med mera.

LÄS MER: Medlemskap


 

VÅR VÄRDEGRUND

Vår värdegrund bygger på de grundläggande principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. Folket Hus och Parker är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Tack vare delaktighet och ideellt engagemang skapar vi tillsammans möjligheter för människor i hela landet att ta del av kultur, nöje och möten.

VILL DU VETA MER OM RIKSORGANISATIONEN FOLKETS HUS OCH PARKER och HUR VI ÄR ORGANISERADE?  Läs mer: om oss