Linnea Henriksson

LINNEA HENRIKSSON – 2016 ÅRS ULLA BILLQUIST-STIPENDIAT

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium gick 2016 till artisten och låtskrivaren Linnea Henriksson.

– Jag blir alldeles lycklig när jag tänker på att det är jag som får Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium. Hennes musik har funnits med mig under långa söndagsfrukostar med vänner och det är en stor ära att bli uppmärksammad i en så fantastisk artists minne, säger Linnea Henriksson.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen.

– Linnea Henrikssons kraft, musikalitet och mod imponerar. Vid sidan av sitt musikskapande är hon en person som aktivt tar ställning i olika frågor och använder bland annat sin plattform för att röja väg för kvinnliga musiker i en icke jämställd musikbransch. Jag är stolt och glad att få dela ut Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium 2016 till Linnea Henriksson, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Linnea befinner sig just nu i en intensiv period där hon skriver nytt material. För Linnea är musiken en tillflyktsort där hon kan vila och få vara sig själv helt och hållet.  – Jag älskar hur musik för människor samman och hjälper oss att sätta ord på och förmedla känslor, säger Linnea Henriksson. Redan under sina studier på musiklinjen på Skurups Folkhögskola engagerade sig Linnea i arbetet för en mer jämställd musikbransch, bland annat drev hon klubbar som lyfte fram kvinnliga musiker. – Vi måste jobba aktivt för att ge tjejer samma förutsättningar som killar så fokus hamnar där det ska vara – på musiken. Mitt band består av hälften tjejer och hälften killar och det har aldrig låtit så bra eller varit så kul att spela, säger Linnea Henriksson.

Vid utdelningen framförde Linnea ett medley bestående av Vad säger du då, från Ulla Billquists repertoar och Linneas egen Dansa med mig, ackompanjerad av Wille Alin.

FOLKETS HUS OCH PARKERS MOTIVERING TILL 2016 ÅRS STIPENDIAT
Känna och förmedla engagemang är en ledstjärna för årets stipendiat. Att i sångtexter såväl som i ett offentligt samtal, ta ställning, visa solidaritet och helt enkelt bry sig om, är en viktig del av hennes person. Hon rör sig obehindrat i olika musikstilar där pop, jazz och viskonst är exempel på uttrycksformer som förför och förtrollar oss. Med glöd och inlevelse får hon lyssnaren att sugas in i en värld där man känner igen sig, vill befinna sig och vill vara med och göra skillnad. ”Lev så hjärtat ständigt glöder” sjunger hon och vi instämmer och konstaterar att ingen är mer självklar att erhålla 2016 års Ulla Billquist stipendium än Linnea Henriksson.

OM FOLKETS HUS OCH PARKER OCH ULLA BILLQUIST-STIPENDIET
Folkets Hus och Parker vårdar och hyllar minnet av Ulla Billquist med stolthet. Ulla Billquist är långt efter sin död fortfarande aktuell och folkkär artist. Hennes liv uppmärksammas återkommande både på scen, böcker och i film, senast i dokumentärfilmen När molnen skingras. Ullas röst och utstrålning var unik, hon trollband hela Sverige med sina älskade sånger så som ”Han är min soldat” och ”Säg, hur har du det med kärleken idag?”. Ulla Billquist föddes 1907 i Eslöv och fick sitt genombrott 22 år gammal på Cirkusrevyn i Stockholm. Hon blev snabbt en stor artist i Sveriges folkparker. Hennes sorgliga livsöde fortsätter att fascinera än idag. Endast 38 år gammal gick hon bort.

De fem senaste stipendiaterna: Amanda Jenssen, Edda Magnason, Nino Ramsby, Laleh Pourkarim och Pernilla Andersson.