En scen från Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones med Will Liverman och Angel Blue. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 23 oktober 2021.

Metropolitan Opera tillbaka med ny säsong på bio

Metropolitanoperan från New York är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor – det största antalet sedan år 1928. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningarna till biografer i hela Sverige med start 9 oktober.

– Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Förutom den omtalade Fire Shut Up in My Bones är det även premiär på Matthew Aucoins Eurydike och Brett Deans Hamlet. Man nyuppsätter även originalversionen på franska i fem akter av Verdis Don Carlos, liksom nya iscensättningar av Verdis Rigoletto och Donizettis Lucia di Lammermoor.

Metropolitanoperans chef Peter Gelb berättar att man avser att vara lyhörda inför en publik, som åtminstone initialt, kommer att vara mer försiktig. Flera operor har kortare speltider.

– Vi kommer till exempel att spela Boris Godunov i den ursprungliga versionen på två timmar och en kvart, utan paus. Vi kommer även att presentera en 90-minuters engelskspråkig version av Askungen, en bearbetning av Massenets Cendrillon, som en familjeföreställning.

Säsongens titlar:

9 oktober 2021 – Boris Godunov (Modest Musorgskij)
23 oktober 2021 – Fire Shut Up in My Bones (Terence Blanchard), nyskriven opera
4 december 2021 – Eurydike (Matthew Aucoin), nyskriven opera
1 januari 2022 – Askungen (Jules Massenet)
29 januari 2022 – Rigoletto (Giuseppe Verdi)
12 mars 2022 – Ariadne på Naxos (Richard Strauss)
26 mars 2022 – Don Carlos (Giuseppe Verdi)
7 maj 2022 – Turandot (Giacomo Puccini)
21 maj 2022 – Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti)
4 juni 2022 – Hamlet (Brett Dean), nyskriven opera

Biljettförsäljningen för säsongen 2021-2022 startar i Sverige i augusti. Här på hemsidan publiceras spelplatser successivt. Läs mer