Reflexen i Kärrtorp utvald för unik europeisk filmvisning

En av Folkets Hus och Parkers biografer, Reflexen i Kärrtorp, är som enda svenska biograf utvald av Europa Cinemas att delta i en unik visning av årets vinnare av LUX-award – den mångfalt prisade dokumentären Collective. Filmen visas i 27 europeiska länder samtidigt.

 – Det känns fantastiskt roligt att få dela en filmupplevelse med både vår egen publik och publik över hela Europa. Vi är en del av Europa Cinema-nätverket sedan många år och den här gången var det vår fina biograf som fick möjlighet att representera Sverige, säger Mats Rosenqvist på Biografen Reflexen i Kärrtorp i södra Stockholm.

Tisdag 21 september kl 19.00 visar Reflexen som enda svenska biograf Collective. Efter filmen är det en frågestund med filmens regissör, Alexander Nanau, direktsänd från Paris. Besökare har möjlighet att ställa frågor till regissören direkt från salongen.

Visningen finansieras av Europa Cinemas och är gratis för besökare. Dörrarna öppnas 18.30 och det är först till kvarn som gäller.

Filmen Collective handlar om en hälsoskandal som inträffade 2016 efter en brand i nattklubben Colectiv i Bukarest. Många dog i branden men det uppseendeväckande var att fler dog i den efterföljande vården. Filmen har fått stor internationell uppmärksamhet, nomineringar och priser. Den var nominerad både som bästa internationella film och bästa dokumentär vid den senaste Oscarsgalan.

LUX-award är ett pris som skapats av Europa-parlamentet och den europeiska filmakademin med stöd av Europakommissionen och Europa Cinemas. Årets tre nominerade filmer var den danska En runda till, den polska Corpus Christi samt den rumänska Collective. Priset tilldelades Collective efter en omröstning där allmänheten och Europaparlamentet hade lika många röster var att fördela.

Besök Reflexens webbsida