En scenbild från Fidelio. Premiär 15 mars 2025.
En scenbild från Fidelio. Premiär 15 mars 2025.

Fidelio

Fidelio, Beethovens enda opera och hans storslagna hyllning till kärleken. Nu livesänds den från Met i New York med norska Lise Davidsen i huvudrollen. Live på bio den 15 mars.

Efter en rad fantastiska livesändningar på bio återvänder norska sopranen Lise Davidsen till Metropolitan Opera som Leonore, den trogna hustrun som riskerar allt för att rädda sin man från tyrannins klor i Beethovens Fidelio. Som dirigent ser vi finländska Susanna Mälkki.

Fidelios ovanliga struktur, storslagna partitur och livsbejakande aura gör det till en unik upplevelse. Den har kallats en hymn till frihet och mänsklig värdighet. Formellt sett var Fidelio ett sångspel (med musikaliska nummer åtskilda av talad dialog), och den hade en lång och komplex tillblivelse. Dess upplyftande anda gjorde den till det självklara valet för flera produktioner som markerade slutet på andra världskriget, inklusive återinvigningen av Wiens statsopera 1955. Fidelio hade premiär på Theater am Kärntnertor i Wien år 1814.

Den framstående ensemblen kompletteras av brittiska tenoren David Butt Philip som den politiska fången Florestan. Den polska basbarytonen Tomasz Konieczny gör den skurkaktige Don Pizarro, och erfarne tyska basen René Pape som fängelsevakt Rocco.

Kinesiska sopranen Ying Fang och tyska tenoren Magnus Dietrich som den unga Marzelline och Jaquino, samt danska basen Stephen Milling som den principfasta Don Fernando.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Speltid

 

Livesänds den 15 mars
KL. 18:00

 

Metropolitan, New York

 

Produktion:Jürgen Flimm

 

Dirigent:Susanna Mälkki

 

Scenografi: Robert Israel

 

Kostym: Florence von Gerkan

 

Ljusdesign: Duane Schuler

 

I rollerna: Lise Davidsen (Leonore)
Ying Fang (Marzelline)
David Butt Philip (Florestan)
Magnus Dietrich (Jaquino)
Tomasz Konieczny (Don Pizarro)
René Pape (Rocco)
Stephen Milling (Don Fernando)

Skriv ut sidan

Här visas Fidelio

Här visas Fidelio