jagsermej_web

Jag ser mej – från självporträtt till selfies

De första egentliga självporträtten anses vara från 1400-talet och sedan dess har självporträtten varit en vanlig genre inom konsten. Att spegla sig i en vattenskål eller i en blankpolerad skiva var möjligt redan tidigare men när speglar av glas blev allmänt spridda fick även konstnärer tillgång till sin egen spegelbild.  

 I dag är självporträtten ett av de mest spridda fenomenen på internet. Så gott som alla har någon gång tagit en selfie med sin mobilkamera. Selfien har blivit ett sätt att kommunicera och berätta om vem man är eller skulle vilja vara.  

Oavsett om ett självporträtt är fruktern av månadslång strävan med oljefärg och pensel eller en mobilbild tagen i flykten framför en sevärdhet, så fyller det samma funktion: att visa att man finns till. För sig själv och för andra. 

Vandringsutställningen Jag ser mej, som vänder sig till barn och familj, inbjuder till spännande och lärorika upptäckter i självporträttens värld. I utställningen kan man stifta bekantskap med några av de mest kända självporträtten ur konsthistorien. Ett par självporträtt av samtida konstnärer presenteras också. I utställningen finns även möjlighet att utforska bilden av dej och ta egna selfies mot olika bakgrunder.

 

 

Producent:
Folkets Hus och Parker
 

Kontakt:
Paula Hoffmann, 08-452 25 31,
[email protected]

Skriv ut sidan

Här visas Jag ser mej – från självporträtt till selfies

Här visas Jag ser mej – från självporträtt till selfies