folketshus_lidkoping-hero

Det modiga huset i Lidköping

I den lilla staden vid Vänerns sydspets har kulturlivet exploderat. Folkets Hus håller öppet alla dagar i veckan med konst, teater och film på repertoaren. Dessutom har de tagit viktig ställning genom att sätta upp en plakett med orden ”Hus mot rasism”. Verksamhetschefen Annacarin Öman ligger bakom bedriften som fick genklang i hela riksorganisationen.

– Jag hade både en vision och en mardrömstanke, säger Annacarin Öman.
När hon började som verksamhetschef på Folkets Hus i Lidköping för fem år sedan tyckte hon att det verkade vara ett av de roligaste jobben som fanns att få på hemorten. Filmverksamheten gick bra, men huset var i stort behov av underhåll.

– Min företrädare hade fått gå brottningsmatcher för att försvara föreningens existens gentemot lokalpolitiken. Det var de två bitarna som gnagde. Hur vi skulle kunna rädda både huset och ekonomin.

De år som gått har varit intensiva, säger hon. Med stöd från kommunen och Boverket lyckades föreningen få till en renovering av huset, en vacker funkisbyggnad mitt på det idylliska promenadstråket Stenportsgatan. Fasaden målades och interiören byggdes om, med en bättre foajé. De har också digitaliserat filmverksamheten och kan därför visa film på fler tider. Över 40 föreställningar i veckan brukar det bli. Folkets Hus i Lidköping erbjuder dessutom lunchkonserter, konstutställningar, skapande verksamhet, med mera.

– Vi samarbetar med lokala studieförbund, biblioteket och föreningar. Stadens kulturutbud har exploderat under de senaste fem-sex åren, säger Annacarin Öman, som växte upp i Lidköping och flyttade tillbaka efter studier på annan ort.

– Både kommunen, Folkets Hus och andra föreningar presenterar kulturprogram på löpande band. En av de viktigaste sakerna med oss är att vi når en så bred publik, att vi har en arena som är öppen sju dagar i veckan och som folk kan känna sig hemma i.

Huset är även hyresvärd för studentbostäder och kreativa företag som hyr kontor på övre planet. Det årliga besöksantalet är 100 000, men det finns undantag för vilka som får vistas i lokalerna. År 2014 satte Annacarin Öman upp plaketten ”Hus mot rasism” på fasaden – en handling som följdes av en ny policy från huvudorganisationens sida. Sedan dess är främlingsfientliga grupper inte välkomna, varken här eller i andra Folkets Hus i Sverige.

– Vi var en av få kommuner med nazister i fullmäktige, från Sverigepartiet, säger Annacarin Öman.

– Därför var det extra viktigt att tydliggöra detta och reaktionerna har varit förvånansvärt få. Det kan vara någon nazisympatisör som slutat gå på bio, men det tar vi i så fall.