Peter Mattei debuterar som Wozzeck i konstnären William Kentridges uppsättning på Met – livesänds på bio i Sverige

Svenske Peter Mattei gör sin rolldebut som Wozzeck i Alban Bergs operamästerverk om samhällets onda krafter. Den Sverigeaktuelle konstnären William Kentridge står för regi och scenografi. 11 januari livesänds den från Met till Folkets Hus och Parkers biografer i hela Sverige.

Wozzeck betraktas som en av 1900-talets viktigaste operor för dess känslomässiga kraft och strålande musik. Operan komponerades i slutet av första världskriget. Det är Bergs mörka utforskande av en soldat som hemsöks av samhällets onda krafter.

William Kentridges uppsättning består av trapplabyrinter, ramper, trasiga möbler och skräp. Animerade träkolsteckningar, kartor och filmklipp skapar en mardrömslik värld av kraschade flygplan, strålkastare och slagfält. Bara scenografin är en upplevelse i sig.

William Kentridge har nyligen avslutat en hyllad utställning på Kummelholmen i Stockholm. Kentridge finns också representerad vid Moderna museet.

Presscitat:
”The Searing Beauty of Kentridge’s ‘Wozzeck’ at the Met – New York Times

”The high-prestige item of the season” – The Philadelphia Inquirer

“Dense and dazzling” – Financial Times

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. Met-operan på bio distribueras exklusivt av Folkets Hus och Parker i Sverige.

Biografer som visar Wozzeck: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-musik-opera/wozzeck/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]

Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se