En scen från Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones med Will Liverman och Angel Blue. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 23 oktober 2021.

Metropolitan Opera i New York är tillbaka på bio i Sverige – Folkets Hus och Parker kan äntligen presentera den nya säsongen av opera på bio

Metropolitanoperan är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor – det största antalet sedan år 1928. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningarna till biografer i hela Sverige med start 9 oktober.

– Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Förutom den omtalade Fire Shut Up in My Bones är det även premiär på Matthew Aucoins Eurydike och Brett Deans Hamlet. Man nyuppsätter även originalversionen på franska i fem akter av Verdis Don Carlos, liksom nya iscensättningar av Verdis Rigoletto och Donizettis Lucia di Lammermoor.

Metropolitanoperans chef Peter Gelb berättar att man har flera planer avsedda att vara lyhörda inför en publik som åtminstone initialt kommer att vara mer försiktig. Flera operor kommer att ha kortare speltider.

”Vi kommer t ex att spela Boris Godunov i den ursprungliga versionen på två timmar och en kvart, utan paus. Vi kommer även att presentera en 90-minuters engelskspråkig version av Askungen, en bearbetning av Massenets Cendrillon, som en familjeföreställning ”

”Det var förödande att behöva ställa in säsongen 2020–21, som vi alla såg fram emot” säger Yannick Nézet-Séguin, Mets chefsdirigent.

”Men jag är mycket entusiastisk över säsongen 2021–22 och ser med stor förväntan fram emot att återförenas med Mets stora orkester och kör, som kommer att visa nya sidor av sitt extraordinära konstnärskap. Att dirigera premiären av Fire Shut Up in My Bones känns väldigt spännande, och jag är mycket nöjd över att vår repertoar är lyhörd för de viktiga sociala förändringar som sker i samhället.

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter.

Biljettförsäljningen för säsongen 2021-2022 startar i Sverige i augusti. På www.livepabio.se publiceras spelplatser successivt. Met-operan på bio distribueras exklusivt av Folkets Hus och Parker i Sverige.

Hela säsongens titlar hittas längst ner i detta pressmeddelande.

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]


9 oktober 2021

Boris Godunov 

(Modest Musorgskij)

 

23 oktober 2021

Fire Shut Up in My Bones 

(Terence Blanchard)

Nyskriven opera

 

4 december 2021

Eurydike

(Matthew Aucoin)

Nyskriven opera

 

1 januari 2022

Askungen 

(Jules Massenet) 

29 januari 2022

Rigoletto 

(Giuseppe Verdi)

12 mars 2022

Ariadne på Naxos 

(Richard Strauss)
26 mars 2022

Don Carlos 

(Giuseppe Verdi)

 

7 maj 2022

Turandot 

(Giacomo Puccini)

 

21 maj 2022

Lucia di Lammermoor 

(Gaetano Donizetti)

4 juni 2022

Hamlet 

(Brett Dean)

Nyskriven opera