Kungliga Operans utsålda publiksuccé Askungen visas på 51 biografer – från Ystad till Pajala

Inspirerad av vaudeville, Charles Dickens och Tim Burton visar Kungliga Operan en färgstark och romantisk föreställning där godheten triumferar. Rossinis opera Askungen, som spelas för fullsatta salonger, visas den 3 februari kl 15.00 live på 51 biografer – från Ystad till Pajala – som ingår i Folkets Hus och Parkers biografkedja.

Plats på Kungliga Operans stora scen tar tre unga sångare i ledande roller. Mezzosopranen Johanna Rudström har fått strålande recensioner för titelrollen medan debuterande tenorstjärnskottet Ole Aleksander Bang sjunger prins/Don Ramiros parti. Som Dandini hörs barytonen Jens Persson som fyller sin roll ”med pondus” (DN).

Sagan om Askungen har fascinerat oss genom tiderna. I den här versionen är det den grymme styvfadern som styr, den goda fen är ersatt av en trashanksfilosof och ett silverarmband tar platsen från den klassiska skon av glas.

Rossinis Askungen hade premiär i Rom 1817 dirigerad av kompositören själv som förutspådde att verket skulle ta över Europa. Och han fick rätt.

”Vår askunge skrubbar smutsiga golv i ett samhälle som upplevde genomgripande sociala förändringar”, säger regissören Lindy Hume. ”Rossinis mästerliga verk talar kärlekens omvandlande kraft, den som låter drömmar bli sanna, liksom godhetens triumf”.

Kungliga Operans solister, herrkör och hovkapell leds av den unge svenske dirigenten Fredrik Burstedt.

Presscitat: 
”Skattkammare” – OPERNWELT
”En feel good-comedy i stumfilmsstil, med sympatisk sensmoral och ett ungt, övertygande kärlekspar i centrum” – SVD
”Charmig föreställning utan döda punkter” – EXPRESSEN
”Saga med studs” – AFTONBLADET
”En mänsklig och ovanligt driftig Askungen” – DN

Visas: 3 februari kl 15.00

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-opera/askungen-2/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Torbjörn Eriksson
Kungliga Operan
070-6344353
[email protected]

Folkets Hus och Parker har visat scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info:www.livepabio.se