Kritikerhyllade operan Mordängeln direktsänds på bio från New York

”Om du ska se en opera i år, se Mordängeln”, skriver The New York Times i sin premiärrecension av föreställningen. Folkets Hus och Parker livesänder Mordängeln på stor bioduk 18 november 19.00.

Efter Thomas Adès uppmärksammade uppsättning The Tempest presenterar nu Met den amerikanska premiären av Mordängeln. Föreställningen är inspirerad av den klassiska Luis Buñuel-filmen med samma namn.

På lördagens livesändning kan publiken också uppleva när Audrey Luna slår rekord och sjunger en ton så hög att den aldrig tidigare har sjungits på Met förut. Ett A över höga C.

Mordängeln blev hyllad av New York Times vid sin premiär på Salzburg Festival 2016 som ”uppfinningsrik och djärv… en stor händelse”. Operan är en surrealistisk fantasi om en middagsfest som gästerna inte kan fly från. Tom Cairns, som skrev libretto, regisserar produktionen och Thomas Adès dirigerar sin egen äventyrliga nya opera.

I ensemblen ser vi bland annat Audrey Luna som Leticia Maynar, Amanda Echalaz som Lucia de Nobile, Sally Matthews som Silvia de Ávila och Sophie Bevan som Beatriz. Mordängeln är en sambeställning och samproduktion mellan Metropolitan-operan, Royal Opera House, Kungliga teatern i Köpenhamn och Salzburgfestivalen, där uppsättningen hade urpremiär 2016.

RECENSIONSCITAT:
”Om du ska se en opera i år, se Mordängeln” – THE NEW YORK TIMES

”En stor kulturell händelse” – HUFFINGTON POST

”Musik med långvarig skönhet” – THE GUARDIAN

”En fartfylld föreställning” – THE NEW YORKER

Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se

Dirigent:
Thomas Adès
Regi: Tom Cairns
I rollerna: Audrey Luna, Amanda Echalaz, Sally Matthews, Sophie Bevan, Alice Coote

Beräknad längd: 2 tim 40 min
Textad på svenska
Premiär: 18 november 19.00

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-opera/mordangeln/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]