Josefine Mindus 2023 års Jenny Lind-stipendiat

Sopranen Josefine Mindus från Stockholm har utsetts till 2023 års Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Utöver prissumman på 40 000 kronor, innefattar stipendiet konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2023. På turnén medverkar även pianisten Rebecka Elsgard.

– Det känns fantastisk ärofyllt att vara årets Jenny Lind-stipendiat. Jenny Lind var en enastående sångerska som använde sin framgång i musiken för att förbättra livet för många andra. Att få förkovra sig i denna sångerskas liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger sopranen Josefine Mindus.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Efter avklarad studentexamen gick hon Tonsättarskolan i Visby och blev så inspirerad, att hon ville gå vidare med att studera sång. Efter studier på Lilla Akademien och Vadstena Folkhögskola flyttade Josefine till Tyskland för studier vid musikhögskolan i Hannover. Sedan säsongen 2020/2021 är hon del av den unga ensemblen vid Komische Oper i Berlin.

–Det känns verkligen som vi hittat rätt stipendiat och ser med glädje fram emot att låta både Josefine och Rebecka möta publiken hos både våra medlemsföreningar och andra arrangörer, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Årets jury har bestått av Monica Danielson, Joakim Kallhed, Sven Kristersson, Iréne Theorin och Camilla Tilling.

Juryns motivering:

”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Josefine imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine en stor artist i vardande.”

– Det är med stor tillfredställelse som Kungliga Musikaliska Akademien, i samarbete med Folkets Hus och Parker, ser fram emot konsertturné såväl i Nordamerika som i Sverige sommaren 2023 med årets Jenny Lindstipendiat och medmusicerande ackompanjatör, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademien.


För mera information, kontakta:

Mikael Sandberg, kulturchef Folkets Hus och Parker
08-452 25 71
[email protected]

Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10
[email protected]