Hyllad Carmen livesänds från Kungliga Operan till biografer i hela landet

En ny färgstark Carmen signerad Johanna Garpe tar plats på Kungliga Operans scen. Georges Bizets opera, en av världens mest älskade och alltid lika efterlängtad, är en opera med idel ”greatest hits” och hög igenkänningsfaktor i musiken. Föreställningen hade premiär i lördags och har redan hyllats i pressen. Och nu på fredag, den 25 januari, kan publiken i hela Sverige se föreställningen live på bio när Folkets Hus och Parker livesänder den.

– För mig är Bizets hälsning till oss att kärleken alltid är fri, oavsett om det gör så ont när den tar slut att vi nästan går sönder, säger regissören Johanna Garpe. Vi får rasa, älta, sörja och till och med hata ett tag, men vi äger aldrig en annan människa. Det är ett stort och klassiskt tema som aldrig går ur tiden: passionen är bara till låns – men hur (sjutton) hanterar man det?

Johanna Garpe regisserar både för teater, opera och tv och alltid med en tydlig samtidstolkning. För de många färgsprakande kostymerna står Nina Sandström, som tidigare bland annat klätt på Fanny och Alexander på Dramaten.

Titelrollen sjungs av mezzosopranen Miriam Treichl, som gjort succé i Glada änkan och Aida. José görs av tenoren Daniel Johansson, som parallellt gör stor internationell karriär, medan Alessio Cacciamani är Escamillo och Micaëla sjungs av Magdalena Risberg. Dirigenten Juana Carneiro leder Operans solister, operakör och hovkapell.

Carmen säger att hon vill vara fri. Att hon har rätt att älska vem hon vill. Men i vägen för hennes frihet ställer sig José. Georges Bizets opera utspelar sig denna gång i en vardag här och nu; en konfektionsfabrik för billiga souvenirer, där manlighet utspelas på en arena för kampsport. En dag kastar den rebelliska fabriksarbeterskan Carmen en blick på den unge förmannen José. Det är upptakten till en berättelse om passion, svartsjuka och död.

Presscitat:
”Bästa Carmen sedan 70-talet” DN

”En Carmen värd att vänta på” SvD

Beräknad längd: 2 tim 40 min inklusive paus
Visas: 25 januari 19.00

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-musik-opera/carmen-2/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikatör, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]

Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 200 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se