Folkets Hus och Parker om de nya restriktionerna: Slår hårt mot en sektor som redan blöder

De skärpta restriktioner som presenterats av regeringen idag kommer att slå hårt mot kulturen. Folkets Hus och Parker är oroade, och menar att det tidigare beslutade återstartsstödet nu snabbt måste stöpas om till ett rent krisstöd, för att rädda kultursektorn.

De nya restriktionerna som nu införs av regeringen innebär återigen ett hårt slag mot kulturområdet. Den återstart som precis påbörjats måste nu pausas på obestämd tid. Kombinerade restriktioner i form av vaccinationsintyg och avståndsregler, samt sänkta besökstak gör att arrangörernas förutsättningar blir än hårdare.

– Det återstartsstöd som riksdagen beslutat om för 2022 måste nu göras om till ett rent krisstöd för att rädda kulturbranschen som i rasande takt tappar sina intäkter, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Återstartspengarna kommer att behövas igen i ett senare skede, men nu behövs snabba, handfasta beslut för att begränsa skadeverkningarna, menar Nathanson.

– Vi har full förståelse för att regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att situationen kräver dessa restriktioner. Samtidigt slår det mycket hårt mot en sektor som redan blöder. Det krävs ytterligare stödåtgärder inom kort och en av dessa borde vara att omedelbart återinföra korttidspermitteringsstödet, säger Calle Nathanson.

För mera information, kontakta:
Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10, [email protected]