Årets Jenny Lind-stipendiat på turné i sommar-Sverige

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademin utsåg tidigare i år sopranen Josefine Mindus till årets Jenny Lind-stipendiat. Nu väntar en efterlängtad konsertturné i sommar-Sverige med premiär i Lidköping den 15 juli.

Sedan 1875 har Kungliga Musikaliska akademien förvaltat en donation från den världsberömda operasångerskan Jenny Lind. Folkets Hus och Parker har utsett en Jenny Lind-stipendiat årligen sedan 1965. Från 2020 tillkännager Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademin Jenny Lind-stipendiaten tillsammans. Genom utmärkelsen stöttas en ung sångare i sin karriär i musikvärlden.

I januari 2023 mottog Josefine Mindus stipendiet. Juryns motivering löd: ”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Josefine imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine en stor artist i vardande.”

Under juni månad har Josefine Mindus rest runt i USA och Kanada med sitt konsertprogram. Och nu väntar en Sverigeturné. På turnén medverkar även basen Martin Hillberg och pianisten Rebecka Elsgard.

– Att få förkovra sig i Jenny Linds liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger sopranen Josefine Mindus.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Efter avklarad studentexamen gick hon Tonsättarskolan i Visby och blev så inspirerad, att hon ville gå vidare med att studera sång. Efter studier på Lilla Akademien och Vadstena Folkhögskola flyttade Josefine till Tyskland för studier vid musikhögskolan i Hannover. Sedan säsongen 2020/2021 är hon del av den unga ensemblen vid Komische Oper i Berlin.

Läs mer om stipendiet och tidigare stipendiater här: folketshusochparker.se/om-jenny-lind-stipendiet/

 

TURNÉPLAN:
15/7 Lidköping, Stenportsplatsen (arr: Lidköpings Folkets Hus) 

17/7 Lund, Sommarlund (i samarbete med: Lunds Folkets Hus) 

19/7 Ödeshög, Heda kyrka

22/7 Bankeryd, Bankeryds kyrka 

29/7 Åmsele, Åmsele kyrka (arrangör: Åmsele Folkets Hus) 

1/8   Ulricehamn, Folkets Hus

3/8   Bohus Malmön, Malmöns kyrka (arr:Malmöns Folkets Hus)

5/8   Leksand, Munthes Hildasholm

10/8 Uddevalla, Folkets Hus

12/8 Eskilstuna, Kulturhuset Royal

Med reservation för ändringar