Ungdomar arrangerar och inspirerar

Under ett år har ungdomar i Gävle arbetat i olika processer kring arrangörskap och i februari nådde det sin höjdpunkt i arrangemanget ”Ljus i mörkret”. En festival som, förutom mycket underhållning, gav besökarna en möjlighet att själva prova på olika sätt att uttrycka sig konstnärligt. Genom projektet har ungdomar från hela området deltagit i en intensiv arrangörsutbildning och arbetat för att förvandla sina idéer till verklighet.

Genom en kombination av fysiska och digitala möten har ungdomarna som engagerat sig tagit ledningen i planeringen, från att organisera till att boka artister, skapa programinnehåll, söka sponsorer och göra ansökningar. Som utbildare och stöd under hela processen har Pernilla Eurenius från Folkets Hus och Parker samt Rodde Bernal, arrangörsutvecklare/processledare, funnits med.

Namnet man valde för festivalen – Ljus i mörkret – är symboliskt. Genom att tillsammans skapa ljus vill ungdomarna bryta den negativa och mörka stämning som de upplever råder i dagens samhälle. Den 24:e februari ägde själva evenemanget rum på Bomhus Folkets Hus, där några av hip-hopens mest framstående artister levererade en minnesvärd upplevelse. Kvällen nådde sin höjdpunkt när den välkända Jacco framförde sin låt ”Kärlek”. Evenemanget avslutades genom att alla tillsammans tände ljuslyktor som skickades upp mot en klar stjärnhimlen.

Moe, projektledare för festivalen, poserar tillsammans med en deltagare och Dj Rylie J (till höger), 10 år och Sveriges yngsta dj.

Denna succé har nu blivit startskottet för ett årligt återkommande evenemang. Med underhållning och aktiviteter som kreativt pyssel, retrospel och workshops kommer ungdomarna fortsätta att skapa för en anda av gemenskap och kärlek.

– Det har varit så intressant och lärorikt att få vara projektledare för Ljus i mörkret. Det blev så tomt när det var klart, så nu vill jag gärna göra fler event och även vara med i fortsättningen med Ljus i mörkret, säger Mohamad ”Moe” Osman El Youssef, som förutom att projektleda också var en av festivalens artister.

Bomhus Folkets Hus i Gävle har anslutit sig till en rad av platser som också genomfört liknande arrangörsutbildningar för ungdomar, som Bräcke Folkets Hus och Royal i Eskilstuna. En ny generation av unga organisatörer håller på att formas och skapar nätverk. Och intresset sprider sig till nya platser.

– Ungdomar som stöttar och inspirerar varandra är kraften och kärnan i den här utbildningen. Det är härligt att få följa med på deras resa, säger Pernilla Eurenius.

Från vänster: Pernilla Eurenius, Folkets Hus och Parker, Hacques ”Jacco” Mattar, Mohamad ”Moe” Osman El Youssef och festivaldeltagaren Anton Eurenius.

Satsningen på unga arrangörer under 2023-2024 har gjorts möjlig genom Folkets Hus och Parker, Bomhus Folkets Hus samt flera samverkanspartners som ungdomarna själva kontaktat och sökt stöd från.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta Pernilla Eurenius, 060-607 09 71, [email protected]