Spara inte på kulturen!

Drar man undan mattan för kulturen kommer det att få allvarliga och mycket negativa effekter i hela landet, skriver bland andra Ideell kulturallians i en debattartikel.

– Kulturens ekosystem är skört och ännu skörare utanför storstäderna. I tider av kris behöver vi satsa på våra gemensamma mötesplatser för att komma samman – annars riskerar vi ytterligare splittring och nya kriser, säger Folkets Hus och Parkers vd Nina Andersson med anledning av Ideell Kulturallians debattartikel i Svenska Dagbladet den 8 oktober 2023.

Folkets Hus och Parker är en stor kultur- och mötesarrangör i hela landet. Tack vare våra närmare 500 medlemsföreningar kan man samlas för att gå på bio, se en teaterpjäs, ta del av samtal och mycket mer. Många föreningar använder våra mötesplatser som scener, aktivitetslokaler och samhällsnytta – ett annat viktigt skäl att vi finns till.
Det är centralt för demokratin och kulturen att sådana platser fortsatt får spela sin roll. Dras stöd undan i en ända får det snabbt konsekvenser i en annan. Den mycket stora neddragningen på studieförbunden kommer att få konsekvenser i hela landet.

Debattartikeln är undertecknad av Ideell Kulturallians (där Folkets Hus och Parker är en av medlemmarna), Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (KLYS) samt Sveriges Museer.

Läs och dela artikeln!