Lasse Berghagen har lämnat oss

Den folkkäre sångaren, låtskrivaren, programledaren och inte minst folkparksartisten Lasse Berghagen har gått bort, 78 år gammal.

–Det är ett sorgligt besked, men han efterlämnar samtidigt så många fina minnen hos generationer av folkparksbesökare och arrangörer i hela Sverige. När man nämner ordet ”folkkär” ser man osökt Lasse Berghagen framför sig, säger Nina Andersson, vd för Folkets Hus och Parker.

Lasse Berghagen föddes i Enskede Gård i Södra Stockholm 1945, och upptäcktes faktiskt först i folkrörelsesammanhang som artist, då han uppträdde på en NTO-fest i Enköping 1964.

Skivdebuten kom ett år senare och 1969 släppte han Teddybjörnen Fredriksson, som mer än någon annan låt kom att bli synonym med Lasse Berghagen. Ungefär vid samma tid skrev han också sin blivande klassiker En kväll i juni som gavs ut på skiva några år senare.

Lasse Berghagen har tilldelats många priser och utmärkelser för sin artistgärning genom åren. 1975 vann han den svenska Melodifestivalen med Jennie, Jennie, 2004 tilldelades han S:t Eriksmedaljen, senare privatteatrarnas Guldmasken, samt TV-kristallen 2011 bara för att nämna några.

Fin relation till folkparkerna
Lasse Berghagen och folkparkerna har haft en lång och fin relation under hela hans karriär, och 2004 belönades han med Folkets Hus och Parkers utmärkelse Tigertassen. Priset delades ut till en ”folkkär artist eller grupp som under många år glatt sin publik och som genom flitigt turnerande även varit tillgänglig för landsortens scener.”
I en intervju med TT i samband med detta, lyfte han fram vad folkparkerna betytt för honom.

–Jag har allt att tacka parkerna för. Det är en av världens bästa artistskolor. Att få ett pris är alltid roligt eftersom artister som jag ständigt vill bli sedda och älskade. Det är därför vi kliver upp på scen, sa Lasse Berghagen till TT .

Vi anar nu att björkarna böjer sig lite extra i oktobervinden utanför övervintrande folkparker, och att det i en loge, bakom en scen någonstans hänger en kvarglömd kavaj, och på golvet ett par övergivna skor. Vid bordet sitter teddybjörnen Fredriksson, lite sorgsen men med sin blomsterkrans i håret.

Vi och Fredriksson är i sorg, men minnena är ljusa.