Molly Sandén tar emot Ulla Billquist-stipendeitet 2022.

Molly Sandén är 2022 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium tilldelas i år artisten Molly Sandén. Priset delades ut 19 september på Mosebacke i Stockholm.

– Det känns otroligt ärofyllt att få ta emot det här priset som så många inspirerande kvinnor tagit emot innan mig. När man läser om Ullas liv och lyssnar på hennes musik är det svårt att inte bli berörd av hennes kamp att hantera offentligheten och vem folk vill att hon ska vara, med vem hon egentligen är och själv vill vara. Det är något jag kan känna igen mig i och därför känns detta pris extra fint och betydelsefullt, säger Molly Sandén.

– Molly Sandéns musikaliska karriär är imponerande och hennes mod att påtala orättvisor är inspirerande. Det känns fantastiskt kul att ge Molly detta stipendium, och även väldigt fint att fortsätta hedra folkparksdrottningen Ulla Billquists minne. För Folkets Hus och Parker är priset extra viktigt att dela ut i år med tanke på hur hårt pandemin slagit mot kultursverige och landets kulturskapare under flera år, säger Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

Folkets Hus och Parkers motivering till 2022 års stipendiat
”Musikaliskt har hon förgyllt vår tillvaro under många år. Hon överraskar oss ständigt och ingen utmaning känns främmande. Hennes musik tränger in och stannar kvar på ett behagligt och mycket påfallande sätt. Hennes scennärvaro är unik och man kan inget annat än att sugas med och bli totalt trollbunden av hennes tolkningar.

Att göra skillnad har också blivit den här artistens signum. Med stort mod och med en självklar värdighet har hon påtalat orättvisor, orimligheter och absurditeter både inom den bransch som hon verkar i men också i samhället i stort där till exempel synen på kroppens ideal för länge sedan gått överstyr. Hon har stått upp för unga flickors rätt att få vara precis som de är och att ingen är sämre än någon annan.

Att hon nu föräras med Ulla Billquist-stipendiet känns därför både logiskt och självklart. 2022-års stipendiat är Molly Sandén.”

Om Molly Sandén
Med över 700 miljoner streams på Spotify, turnéer som sålt slut på rekordtid, mängder med platinasinglar och album samt prestigefyllda priser är Molly Sandén en av Sveriges tveklöst största artister och låtskrivare. Senaste albumet ”DOM SKA VETA” samt ”DOM SKA VETA ARENA TOUR” har hyllats av både fans och recensenter. I början av sommaren släppte Molly den officiella EM-låten ”Vi:et i vinsten” som bar fram det svenska laget till nya framgångar och nyligen avslutade hon en omfattande sommarturné.

Läs mer om Ulla Billquist-stipendiet