Kultur för alla i folkparkerna

En fantastisk kultursommar i folkparkerna närmar sig. I år har vi glädjen att bjuda på ett extra brett utbud med bland andra Vanna Rosenberg i rollen som Ulla Billquist och Kapten Röd med sin turné Hundralappen – för att fler ska ha råd att köpa biljetter.

Folkets Hus och Parkers sommarturnéer 2017 närmar sig. I en folkpark nära dig kommer det finnas möjligheter att ta del av ett härligt scenkonstutbud. Vi är stolta att presentera en repertoar där det finns guldkorn för alla!

Vanna Rosenberg i Köp Hjärtan, pjäsen om Ulla Billquists gripande livsöde som spelats för utsålda hus på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, turnerar i folkparkerna. Precis som folkkära Ulla Billquist gjorde under trettio- och fyrtiotalet. Förra sommarens publiksuccé, i  samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Riksteatern och Clowner utan Gränser, Kalas i parken är tillbaka! Och så Kapten Röd, denna baktaktsgigant som förgyller folkparkerna. Ja, ni förstår, det är i folkparken man vill vara i sommar.

Sommarturnéerna är en gammal svensk tradition. Syftet med dem är att erbjuda och tillgängliggöra kultur till så många som möjligt under en tid på året då de flesta offentliga kulturinstitutionerna är stängda. Folkparksbesöket är för många den enda kulturupplevelsen under sommaren och för den som inte har råd med en semesterresa är en kväll i parken extra betydelsefull.

Kulturpolitikens mål om att tillgängliggöra kultur för alla är också Folkets Hus och Parkers mål. För små offentliga medel har vi lyckats genomföra sommarturnéer som kommer en stor publik till del under sommarhalvåret. Vid sidan av detta  innebär turnéerna att vi tillsammans med folkparksarrangörerna upprätthåller en viktig kulturell infrastruktur. Utan innehåll finns inga parker och därmed inga arrangörer. Nu är dessvärre den offentliga finansieringen hotad och vi för samtal med kulturdepartementet om hur sommarturnéerna ska kunna fortsätta. Vi vet att kulturministern ser civilsamhället som en viktig del för att uppbära kulturen i Sverige och vår förhoppning är att hon också ser behovet av sprida scenkonsten i hela landet, även under sommaren.

Sommarturnéerna i landets folkparker har funnits i över 100 år, låt dem finnas i över 100 år till!

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker

Här hittar du Nyhetsbrev nummer 3