Invigning av ny konstnärlig ridå i Skaftö Folkets Hus

Varje år genomför Riksorganisationen Folkets Hus och Parker några konstnärliga gestaltningar runt om i landet hos medlemsföreningar. Gestaltningsprojekten har stor betydelse för den fysiska miljön på mötesplatsen och möjliggör att barn, unga och vuxna får möta samtidskonst i sin närmiljö. Med stöd av Statens Kulturråd har konstnären Maria Ray Johansson skapat en ny konstnärlig ridå i Skaftö Folket Hus.

Lördag den 11 september klockan 17.00 invigs ridån ”UR HAVET” i Skaftö Folkets Hus.

 -Det är underbart att vi fick den här möjligheten med ett platsspecifikt konstverk” säger Kerstin Wennergren, ordförande på Skaftö Folkets Hus. Arbetet med ridån påbörjades redan 2020 men det är först nu den har kunnat färdigställas och invigas.

I verket, som består av vävda glittrande fragment på ullbotten, har textilkonstnären Maria Ray Johansson skapat en ridå likt ett smycke ur havet. Hon har genom åren utvecklat en egen vävteknik där hon blandar metalltråd med silkestråd. Tunt och skirt tillsammans med koppartrådens stadga. Själv skriver hon:

”I mitt skapande arbetar jag med vävnader som gärna löses upp i intet, ingen början eller slut, en flaga tagen ur min kropp, en bit vävnad lagrad med cellminnen. Jag kommer inte ihåg förrän jag arbetar vilket minne som vill göra sig påmint, jag vet inte ens om det är mitt eget. Ofta när jag arbetar och det har gått en lång stund utan tanke ropar jag plötsligt till och säger: – Hej, är du här! Något gör sig påmint som länge varit dolt. En flik har öppnat en dörr till något som varit glömt.” 

Maria Ray Johansson är bosatt i Göteborg och utbildad på Högskolan för design och konsthantverk, linje för textil konst. Hon har haft en rad separatutställningar och representerad bland annat på Nationalmuseum, Rhösska Museet och Staten konstråd.

För mer information, kontakta:
Paula Hoffmann, Konstansvarig Folkets Hus och Parker
[email protected]
08-452 25 31

Kerstin Wennergren, ordförande, Skaftö Folkets Hus
[email protected]
0523-218 65